Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy törvény értelmében jövő augusztustól minden három év alatti gyermeknek kötelező lesz bölcsődét biztosítani Németországban, csakhogy még 220 ezer férőhely hiányzik, miközben az ingatlanokért megőrülnek a befektetők és felverik az árukat. Az alapkezelők felfedezték a piaci rést, és ingatlanalapokat hoznak létre óvodák és bölcsődék épületeinek bérbeadására.

Az üzlet így nézne ki: a gyerekek és a pedagógusok új épületet kapnak, a befektetők pedig tisztességes hozamhoz jutnak a bérleti díjakból. A német statisztikai hivatal szerint ugyanis még 220 ezer bölcsődei férőhely hiányzik ahhoz, hogy 2013. augusztus elsejétől minden három éven aluli gyermek alanyi jogon bölcsődei férőhelyhez jusson, ahogy ezt egy törvény előírja. Az önkormányzatok részéről tehát óriási a kereslet új óvodák, bölcsődék iránt – írja a Wirtschaftswoche.

Sok éves stabil bevételi források

Az ingatlanok viszont az infláció, a negatív reálkamat miatt igencsak kedvelt befektetési eszközök. Annak ellenére, hogy a lakások, családi házak piacán már megjelentek az első jelei a buborékképződésnek, a befektetők továbbra is kapkodnak az ingatlanok után. (A német államkötvények és bankbetétek hozamai, kamatai csak 1-2 százalékra rúgnak, amit általában még a magas kamatadó is apaszt, miközben az infláció évi két százalékhoz közelít.) Egy ilyen Kita-ingatlanalappal ennél nagyobb hozamot lehetne elérni (Kita=Kindertagesstätte, az óvodák, bölcsődék, napközi otthonos óvodák összefoglaló neve).

Más hasonló intézményekhez hasonlóan, mint a szociális gondozóotthonok vagy egyetemi kollégiumok, a gyermekintézmények is sok éven keresztül stabil, kiszámítható hozamot biztosíthatnának a befektetőknek. Az ilyen üzleteknél a szerződések húsz évre vagy még tovább szólnak. Ráadásul az ezeket az intézményeket működtető önkormányzatok, egyházak vagy magánvállalkozások eléggé jó fizetőképességűnek számítanak ahhoz is, hogy az évenként esedékes bérletidíj-emeléseket ki tudják gazdálkodni – írja a lap.

Arccal a magánbefektetők felé

Az első fecske a luxemburgi székhelyű Aviarent Capital Management volt, amely 2011 októberében Essenben megvásárolt egy régi iskolaépületet, majd óvodává-bölcsődévé alakította. Jelenleg alapjukban már 30 objektum van 50 millió euró értékben. Az Aviarent ovi-bölcsi-alapja főleg olyan intézményi befektetőket céloz meg, mint a nyugdíjpénztárak és a biztosítók.

A frankfurti Habona Invest viszont már a magánbefektetők felé is nyit, úgynevezett zárt végű ingatlanalap formájában. (A nyílt végű alapok jegyei folyamatosan vagy meghatározott időközönként a futamidő alatt is visszaválthatók, a zárt végűeké csak a futamidő végén.) Várhatóan mások is jelentkeznek majd nyilvános Kita-ingatlanalapokkal, az Aviarent és az IVG ingatlankonszern már jelezte ez irányú terveit.

Nem transzparens, nem látni a végét

Az üzlet azokban, mint más ingatlanüzletek, nem kockázatmentes. A rizikófaktorok közé tartozik elsősorban az az érték (maradványérték), amelyen a hosszú futamidő után az objektumokat ismét el lehet majd adni, valamint a fenntartási költségek.

A híres német fogyasztóvédelmi szervezet, a Stiftung Warentest (Áruteszt Alapítvány) ráadásul nemrég azért kritizálta a német ingatlanalapokat, mert szerinte nem elég transzparensek. A megvizsgált zárt végű ingatlanalapok több, mint a felénél nem volt pontosan lefektetve, mely ingatlanokba is kell fektetniük a pénzüket. A szervezet többek között ezért jutott arra az álláspontra, hogy ezek az alapok nem alkalmasak a kisbefektetők számára időskori öngondoskodásra – írja a Wirtschaftswoche.

Nem voltak válságállók

Ráadásul a német ingatlanalapok eléggé rosszul tűrték a válságot, annak ellenére, hogy egyes piaci szegmensekben most fellendülés van. Mintegy tucatnyi nyílt végű alapot kényszerűen fel kell számolni, ami időigényes, és a hozamokat is visszavetheti, amint arról korábban beszámoltunk. Az alapok általában nem tudták kifizetni a kilépni kívánó befektetőket.

Egy törvény értelmében jövő augusztustól minden három év alatti gyermeknek kötelező lesz bölcsődét biztosítani Németországban, csakhogy még 220 ezer férőhely hiányzik, miközben az ingatlanokért megőrülnek a befektetők és felverik az árukat. Az alapkezelők felfedezték a piaci rést, és ingatlanalapokat hoznak létre óvodák és bölcsődék épületeinek bérbeadására.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13300 13280 13535 -1,95% 0 0 4 902 547 045 Ft 2021-04-09 17:06:33
MOL 2146 2136 2166 -0,19% 0 0 1 315 572 756 Ft 2021-04-09 17:14:34
MTELEKOM 413 410 413 0,00% 0 0 51 078 634 Ft 2021-04-09 17:05:28
RICHTER 8870 8855 8970 -0,67% 0 0 1 644 184 405 Ft 2021-04-09 17:08:41
OPUS 262 261 265 -0,95% 0 0 17 437 225 Ft 2021-04-09 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Klasszis: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:52
A befektetési alapok vagyona tovább nő, majdnem 7000 milliárd forint. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője az Aegon, az Év Portfóliómenedzsere Cser Tamás, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Munkácsi Dávid és Szűcs Zoltán lett.
Befalap Új vezetés a Diófa Alapkezelőnél
Privátbankár.hu | 2021. április 1. 19:38
Megújult menedzsmenttel folytatódik a Diófa Alapkezelő piaci építkezése. Az alapkezelő a hazai piac domináns szereplőjévé kíván válni a következő években.
Befalap Bitcoin-befektetés lustáknak – a jövő a kriptodeviza-alapoké?
Eidenpenz József | 2021. február 24. 05:36
Meddig mehetnek még a kriptodeviza-árfolyamok? Az egyszerű vételen túl hogyan lehet a kriptodevizákból pénzt csinálni? Mekkora hozamot ért el az első Magyarországról kezelt kriptodeviza-alap? Lufi, csalás, humbug, vagy világmegváltó újítás ez az egész szektor? Interjú Szabó Dávid alapkezelővel.
Befalap Szerényen kezdték az évet a befektetési alapok
MTI | 2021. február 15. 17:53
A befektetési alapokban kezelt vagyon januárban 0,5 százalékkal, 34 milliárd forinttal nőtt; a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6930 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami az utóbbi hónapok lendületes emelkedése után lassuló növekedés.
Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
hírlevél
depositphotos