5p
Sehol a világon nem várható kamatemelés, inkább az a kérdés, hogy a még megmaradt kis kamatok meddig tartanak. A gazdasági növekedést ugyanis a technológiai ugrás okozza, és ezért nem fizetnek magasabb béreket. Ha Európa nő, mi is, de a vasárnapi boltbezárás negatív sokkot okozhat – mondja a szakértő.

Az Aegon Panoráma 2014 decemberében alakult, a megcélzott kockázata a részvénypiachoz közeli, egy diverzifikált részvényalaphoz hasonlít – mondta el az alap kezelője, Duronelly Péter az Aegon Alapkezelő sajtótájékoztatóján. Az alap a hét fokozatú skálán az ötös szinten helyezkedik el, rendszeresen vásárol majd részvényindexeket, nyersanyagpiaci termékeket. (Az egyes a legkisebb, a hetes a legnagyobb kockázat.) Ezeken a területeken tágabbak a stopok, nagyobb tere van annak, hogy egy hosszabb távú befektetésbe beleüljünk, ami nem jelenti azt, hogy nem kezeljük aktívan – hangzott el.

A kamatokat felejtsük el

Kezelője szerint alacsonyak maradnak majd a kamatok, lényegében sehol a világon nem számítanak kamatemelésre, inkább csak az a kérdés, hogy ahol még relatíve magas a kamatszint – Magyarország, USA –, ott mi fog történni ezzel a kamattal. Jó esély van rá, hogy az USA-ban is csökken majd az állampapírhozam.

A nyersanyagpiacoknak várhatóan nem lesz jó éve az idén A dollár tovább erősödhet, olyan tartós trendben mozogva, amilyenben már volt a deviza az elmúlt 40 évben kétszer is – mondja Duronelly Péter. Ilyen alacsony infláció Magyarországon csak a tervgazdaságban volt, utoljára a hatvanas évek végén, ám ez nem egyszeri eset, nem csak a rezsicsökkentés okozza, az infláció természete változott meg.

Növekedés többletmunka nélkül

A versenyszektorban az áremelkedés érvényesítésének lehetősége változott meg Magyarországon és a világ többi részén is. Például abban a Romániában is nulla körüli az infláció, amely korábban krónikus inflációs problémákkal küzdött. Nem kizárt, hogy nemsokára az MNB is elgondolkodik majd a kamatpolitikáján – tette hozzá.

Ami Amerikában történik, az terül szét a világ többi részén is, ez pedig a foglalkoztatással és a technikai fejlődéssel van összefüggésben – mondja Duronelly. Korábban ahhoz, hogy többet és többet termeljünk, egyre több és több munkaórára volt szükség, nagyjából az ezredfordulóig. Azóta azonban az USA gazdasági kibocsátása mintegy 30 százalékkal nőtt, ám többletmunka nélkül.

Növekedés, de semmi infláció

Ennek két következménye van: egyrészt nem kellett többet kifizetni bérként, és így nem lett belőle többlet vásárlóerő, ami komolyan visszafogja az inflációt. Másrészt a többletérték a tőketulajdonos zsebébe került, azaz vállalati profittá vált. Infláció nélkül is lehetségessé vált a növekedés, ha pedig nincs infláció, akkor a kamatok is maradhatnak nulla közelében – vonta le a következtetést Duronelly.

A részvénybefektetéseknek viszont ez nagyon jó terep. Ami azonban nem azt jelenti, hogy ne lehetne bármikor például egy 20-25 százalékos korrekció. Hiszen 2011 közepe óta, mintegy három és vél éve nem volt lényeges korrekció a fejlett részvénypiacokon – véli Duronelly.

(A Duronelly Péterrel nemrég készített interjúnkat itt olvashatják.)

Szabad lett az olajpiac

Az olajpiacnak is a természete változott meg: korábban az állami monopolcégek határozták meg kartellszerűen, most viszont, nagyon leegyszerűsítve piaci alapú lett az árazás. Körülbelül 80-100 amerikai cégnek van nagy hatása az árakra, amelyek sokkal inkább piaci alapúak lesznek – mondja Duronelly.

Európában nagyon pozitív jelei vannak annak, hogy megindul majd a konjunktúra, a bankok ismét hiteleznek, a vállalati profitok nőnek. Európában megmozdult valami – mondta az alapkezelő. Ha pedig az európai gazdaság éledezik, akkor a magyar gazdaság is, amely jelentős részben exportorientált. A vasárnapi boltbezárás viszont a szakember szerint negatív sokkot okozhat, mert vasárnap több mint a kiskereskedelmi fogalom hetede zajlik, és ennek csak egy részét fogják más napokon pótolni.

Kötvényből sem mindegy, melyik

Attól, hogy a lakosság deviza helyett forintban adós, attól, hogy most nem veszített nagyot a svájci frankon, még nem fog többet fogyasztani. Az ország pénzügyi stabilitása szempontjából viszonyt mindenképpen pozitív a devizahitelek forintosítása – hangzott el.

Az Aegon MoneyMaxx abszolút hozamú alap 2003 óta működik, a jelenlegi portfólió-kezelők 2011 óta kezelik – mondták el. Az alap kockázati szintje hármas. Az alap a kötvénypiacra koncentrál, longolhat és shortolhat is. Ahogy más alapok sokat foglalkoznak egyedi részvényekkel, a MoneyMaxx sokat foglalkozik egyedi kötvényekkel – mondták el. Devizapozíciói is vannak, nyersanyagok pedig eseti jelleggel kerülhetnek a portfólióba.

Magasabb ársáv a forintnál

Az alapnak a hozamvadászat, az alacsony kamatok jegyében magyar és horvát állampapírjai vannak, európai részvényeket is tart. Pozíciói a forint szempontjából jelenleg semlegesek, az euró/dollár pozícióit már lezárta – derült ki. A dollár rövidebb távon korrigálhat ugyan, de hosszabb távon további erősödésre számítanak.

Az Aegon Alfa 2006-ban indult, kezelője szerint az eddigi egyik legrégebbi abszolút hozamú alap, amely jól állta a tőkepiaci viharokat, hiszen hozama átlagosan évi 10,9 százalék volt. Alapvetően részvényjellegű, de más területeken is befektet. A forintnál például az alap kezelője szerint a korábbinál magasabb ársáv alakult ki jellemzően 310 és 320 közötti euróval, emellett azonban mindkét irányban hajlamos lehet a kilengésre.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG