<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sehol a világon nem várható kamatemelés, inkább az a kérdés, hogy a még megmaradt kis kamatok meddig tartanak. A gazdasági növekedést ugyanis a technológiai ugrás okozza, és ezért nem fizetnek magasabb béreket. Ha Európa nő, mi is, de a vasárnapi boltbezárás negatív sokkot okozhat – mondja a szakértő.

Az Aegon Panoráma 2014 decemberében alakult, a megcélzott kockázata a részvénypiachoz közeli, egy diverzifikált részvényalaphoz hasonlít – mondta el az alap kezelője, Duronelly Péter az Aegon Alapkezelő sajtótájékoztatóján. Az alap a hét fokozatú skálán az ötös szinten helyezkedik el, rendszeresen vásárol majd részvényindexeket, nyersanyagpiaci termékeket. (Az egyes a legkisebb, a hetes a legnagyobb kockázat.) Ezeken a területeken tágabbak a stopok, nagyobb tere van annak, hogy egy hosszabb távú befektetésbe beleüljünk, ami nem jelenti azt, hogy nem kezeljük aktívan – hangzott el.

A kamatokat felejtsük el

Kezelője szerint alacsonyak maradnak majd a kamatok, lényegében sehol a világon nem számítanak kamatemelésre, inkább csak az a kérdés, hogy ahol még relatíve magas a kamatszint – Magyarország, USA –, ott mi fog történni ezzel a kamattal. Jó esély van rá, hogy az USA-ban is csökken majd az állampapírhozam.

A nyersanyagpiacoknak várhatóan nem lesz jó éve az idén A dollár tovább erősödhet, olyan tartós trendben mozogva, amilyenben már volt a deviza az elmúlt 40 évben kétszer is – mondja Duronelly Péter. Ilyen alacsony infláció Magyarországon csak a tervgazdaságban volt, utoljára a hatvanas évek végén, ám ez nem egyszeri eset, nem csak a rezsicsökkentés okozza, az infláció természete változott meg.

Növekedés többletmunka nélkül

A versenyszektorban az áremelkedés érvényesítésének lehetősége változott meg Magyarországon és a világ többi részén is. Például abban a Romániában is nulla körüli az infláció, amely korábban krónikus inflációs problémákkal küzdött. Nem kizárt, hogy nemsokára az MNB is elgondolkodik majd a kamatpolitikáján – tette hozzá.

Ami Amerikában történik, az terül szét a világ többi részén is, ez pedig a foglalkoztatással és a technikai fejlődéssel van összefüggésben – mondja Duronelly. Korábban ahhoz, hogy többet és többet termeljünk, egyre több és több munkaórára volt szükség, nagyjából az ezredfordulóig. Azóta azonban az USA gazdasági kibocsátása mintegy 30 százalékkal nőtt, ám többletmunka nélkül.

Növekedés, de semmi infláció

Ennek két következménye van: egyrészt nem kellett többet kifizetni bérként, és így nem lett belőle többlet vásárlóerő, ami komolyan visszafogja az inflációt. Másrészt a többletérték a tőketulajdonos zsebébe került, azaz vállalati profittá vált. Infláció nélkül is lehetségessé vált a növekedés, ha pedig nincs infláció, akkor a kamatok is maradhatnak nulla közelében – vonta le a következtetést Duronelly.

A részvénybefektetéseknek viszont ez nagyon jó terep. Ami azonban nem azt jelenti, hogy ne lehetne bármikor például egy 20-25 százalékos korrekció. Hiszen 2011 közepe óta, mintegy három és vél éve nem volt lényeges korrekció a fejlett részvénypiacokon – véli Duronelly.

(A Duronelly Péterrel nemrég készített interjúnkat itt olvashatják.)

Szabad lett az olajpiac

Az olajpiacnak is a természete változott meg: korábban az állami monopolcégek határozták meg kartellszerűen, most viszont, nagyon leegyszerűsítve piaci alapú lett az árazás. Körülbelül 80-100 amerikai cégnek van nagy hatása az árakra, amelyek sokkal inkább piaci alapúak lesznek – mondja Duronelly.

Európában nagyon pozitív jelei vannak annak, hogy megindul majd a konjunktúra, a bankok ismét hiteleznek, a vállalati profitok nőnek. Európában megmozdult valami – mondta az alapkezelő. Ha pedig az európai gazdaság éledezik, akkor a magyar gazdaság is, amely jelentős részben exportorientált. A vasárnapi boltbezárás viszont a szakember szerint negatív sokkot okozhat, mert vasárnap több mint a kiskereskedelmi fogalom hetede zajlik, és ennek csak egy részét fogják más napokon pótolni.

Kötvényből sem mindegy, melyik

Attól, hogy a lakosság deviza helyett forintban adós, attól, hogy most nem veszített nagyot a svájci frankon, még nem fog többet fogyasztani. Az ország pénzügyi stabilitása szempontjából viszonyt mindenképpen pozitív a devizahitelek forintosítása – hangzott el.

Az Aegon MoneyMaxx abszolút hozamú alap 2003 óta működik, a jelenlegi portfólió-kezelők 2011 óta kezelik – mondták el. Az alap kockázati szintje hármas. Az alap a kötvénypiacra koncentrál, longolhat és shortolhat is. Ahogy más alapok sokat foglalkoznak egyedi részvényekkel, a MoneyMaxx sokat foglalkozik egyedi kötvényekkel – mondták el. Devizapozíciói is vannak, nyersanyagok pedig eseti jelleggel kerülhetnek a portfólióba.

Magasabb ársáv a forintnál

Az alapnak a hozamvadászat, az alacsony kamatok jegyében magyar és horvát állampapírjai vannak, európai részvényeket is tart. Pozíciói a forint szempontjából jelenleg semlegesek, az euró/dollár pozícióit már lezárta – derült ki. A dollár rövidebb távon korrigálhat ugyan, de hosszabb távon további erősödésre számítanak.

Az Aegon Alfa 2006-ban indult, kezelője szerint az eddigi egyik legrégebbi abszolút hozamú alap, amely jól állta a tőkepiaci viharokat, hiszen hozama átlagosan évi 10,9 százalék volt. Alapvetően részvényjellegű, de más területeken is befektet. A forintnál például az alap kezelője szerint a korábbinál magasabb ársáv alakult ki jellemzően 310 és 320 közötti euróval, emellett azonban mindkét irányban hajlamos lehet a kilengésre.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19025 18910 19225 -1,17% 0 0 3 327 112 765 Ft 2021-10-27 17:07:17
MOL 2730 2720 2758 -0,58% 0 0 974 716 682 Ft 2021-10-27 17:07:54
MTELEKOM 425 424 432 -0,82% 0 0 133 013 536 Ft 2021-10-27 17:05:12
RICHTER 8585 8585 8700 -0,29% 0 0 2 004 128 035 Ft 2021-10-27 17:05:11
OPUS 238 237 241 0,00% 0 0 43 085 128 Ft 2021-10-27 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos