Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Carion Alapkezelő bejelentette, hogy az általa kezelt Mag Ingatlanbefektetési Alap finanszírozója, az FHB érvényesíteni kívánja jelzálogjogait, és június 22-én az alap több ingatlanát elárverezteti. Az ármeghatározás feltehetőleg nem a piacon elérhető legmagasabb árat eredményez majd, ezért az alapkezelő igyekszik megakadályozni az árverést. Az alap egyik legnagyobb tulajdonosa a nyugdíjpénzek miatt az állam.

A Mag Ingatlanbefektetési Alap kezelője, a Carion Befektetési Alapkezelő bejelentette, hogy az alap finanszírozója, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. az alap Dunaújvárosban, Polgárban,  Kaposváron, Csopakon, Albertirsán és a budapesti I. kerületben levő ingatlanok esetében jelezte biztosítékai érvényesítése iránti igényét. Vagyis élni kíván jelzálogjogával, és az ingatlanok tulajdonjogát az Árverezőház Szolgáltató és Árverező Zrt. útján árlejtéses nyilvános árveréssel értékesítené június 22-én.

A jó ég tudja, mi lesz a befektetési jegyek értékével

Az alapkezelő szerint „a hitelintézet által az alternatív értékesítés során érvényesíteni kívánt ármeghatározás feltehetőleg nem szolgálja az érintett ingatlanok piacon elérhető legmagasabb áron történő értékesítését. Ennek megakadályozása érdekében az alapkezelő jelenleg vizsgálja a lehetséges és szükséges jogi lépéseket a befektető-védelmi szempontok szem előtt tartásával.”

Mindez a Mag Ingatlanbefektetési Alap nettó eszközértékében bizonytalanságokat eredményezhet, emiatt kezdeményezték a befektetési jegyek tőzsdei kereskedésének felfüggesztését a tőzsdén. Az értékpapír egyébként eléggé ritka vendég a parketten, az utóbbi egy évben árfolyama körülbelül a felére esett.

Drága euró mellett forintosították a hiteleket

Ha megnézzük az alap tavalyi éves jelentését, akkor azt látjuk, hogy a felsorolt hat ingatlan az alap 3,256 milliárd forintos ingatlan-portfóliójának 86 százalékát teszi ki, 2,813 milliárd forint értékben. Ezek azonban bruttó értékek, piaci értéken csak 2,527 milliárd, illetve 2,190 milliárd forint ez a két összeg. Ezzel szemben állt december végén mintegy 1,48 milliárd forintnyi kötelezettség, a hosszú lejáratúakat is röviddé minősítették át. Az árverésre nem bocsátandó ingatlan egy szombathelyi építés alatt levő objektum, amelynek fejlesztésére a jelentés szöveges része szerint nincsen forrás.

A hitelek euróban álltak fenn, egy részüket már forintosították, decemberben 312,58 forintos euróár mellett. Mindezt súlyosbítja, hogy százmilliós nagyságrendű adóvitájuk van az adóhivatallal is. Az alap gyakorlatilag hónapok óta csődben van, saját tőkéje 2010 vége és 2011 vége között majdnem pontosan kétmilliárd forintról egymilliárd forintra esett a mérleg szerint, az egy jegyre jutó nettó eszközérték pedig szintén körülbelül felére esett.

A könyvvizsgáló sem ért egyet az értékeléssel

A legutóbbi nettó eszközérték már csak 869 millió forint, de már az éves jelentés is felhívja a figyelmet arra, hogy az ingatlanok várható kényszer-értékesítése miatt bizonytalanná válhat a vagyonelemek értéke. A könyvvizsgáló pedig visszautasította a tavalyi mérleghez a záradék megadását, nem nyilvánított véleményt arról, hogy a mérleg helyes-e. Utalt arra, hogy tavaly év végén értékvesztést kellett volna elszámolni az ingatlanokra, mert a könyv szerinti érték és a piaci érték között akár jelentős különbség is lehet, az értékbecslés még a „normál piaci körülményekre” készült, nem a „megváltozott értékesítési körülményekre”.

Így tehát egyáltalán nem biztos, hogy a befektetési jegyek tulajdonosai akárcsak közelítőleg is megkapják a kimutatott 869 millió forintos vagyont a jövőben. Az éves jelentés szerint az alap 34,3 százaléka az ÁKK-nál van, ami az Államadósság-csökkentő és Nyugdíjreform Alapban levő államosított nyugdíjvagyont jelentheti. További 46,6 százalék egyéb intézményeknél (nyugdíjpénztárak, más befektetési alapok, esetleg biztosítók tartozhatnak ide), 19,1 százalék pedig magánszemélyeknél, vállalatoknál.

Vér, verejték, alacsony vételi árak

Akik 2007 márciusában jegyeztek a befektetési jegyekből, azok befektetése most elvileg az eredeti 44 százalékát érné, ha sikerülne a nyilvántartási értéken eladni az ingatlanokat. (Egy egy forintos, de lejárat előtt vissza nem váltható befektetési jegy értéke 0,44 forint.)

 

 

Csakhogy az április végi dátumú éves jelentés nem éppen optimista kilátásokat vázol fel: „Az ingatlanok kényszer-értékesítése szükségessé válik… befektetői környezet hiányában erős alkupozíciók várhatók az esetleges potenciális befektetők részéről, így alacsony vételi ajánlati árak várhatók. Az alap likviditásán kis mértékben javít, amennyiben az üres telkek hasznosításra kerülnek. Az ingatlanok hasznosítása lokációjuknál fogva nehézkesen oldható meg. Új jegyzések hiányában a fejlesztési projektek elindítása nem várható.”

Az alapot eredetileg a Macrogamma Alapkezelő kezelte, a Nap nevezetű, felszámolás alatt levő alappal együtt, azonban tevékenységét megszünteti.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13980 13950 14220 -1,06% 0 0 2 145 890 025 Ft 2021-05-12 17:09:14
MOL 2200 2194 2228 -0,36% 0 0 2 254 224 356 Ft 2021-05-12 17:08:08
MTELEKOM 411 411 418 -1,67% 0 0 168 285 409 Ft 2021-05-12 17:05:27
RICHTER 8400 8340 8415 +0,72% 0 0 1 348 714 105 Ft 2021-05-12 17:12:06
OPUS 242 242 246 +0,41% 0 0 16 957 865 Ft 2021-05-12 17:11:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Befalap Tavaly jó volt felülni a trendre, idén érdemes a lemaradókra vadászni – Amundi Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 13:20
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül az Amundi Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el. A cég befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Érdemes idén is számolni a részvényalapokkal, abszolút hozamú alapokkal – Generali Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 12:06
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül a Generali Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el, Munkácsi Dávid pedig Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere lett. A cég befektetési területének vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Eljött az aktív befektetési stratégiák ideje – MKB-Pannónia Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:57
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Legjobb Fejlett Piaci Részvényalap díját Az MKB-Pannónia Alapkezelő alapja nyerte el - a cég befektetési vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 még mindig jó év lehet a kockázatos eszközöknek – Aegon Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:24
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül az Aegon Alapkezelő hármat is elnyert, és két fődíj is náluk landolt. Szűcs Zoltán portfóliómenedzser, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2021 díj nyertese értékelte az elmúlt évet és az idei kilátásokat.
Befalap Új tulajdonosával új területeken keresi a sikert a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 14:36
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Diófa Alapkezelő alapja kapta A Legjobb Vegyes Óvatos Alap 2021 elismerést - a cég ingatlanportfólió-menedzsere adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 sok szempontból fordítottja lesz a tavalyinak - Hold Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 13:42
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Hold Alapkezelő kettőt is elnyert, és az egyik fődíj is náluk landolt - a cég igazgatóságának elnöke, befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.