<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A befektetési döntéseknél nagyon nagy a személyes kommunikáció szerepe, az Erste Alapkezelő rengeteg információval látja el a jó döntéshez azokat, akik ezt igénylik. Interjú Varga Zalán értékesítési igazgatóval.
Varga Zalán

Privátbankár (P.): Hogyan élik meg a kisbefektetők az alacsony kamatokat?

Varga Zalán (V. Z.): Ahogy a jegybanki kamattal párhuzamosan süllyedtek a betéti kamatok is, akkor a kisbefektetők a betétekből a befektetési alapok felé mozdultak el, a magasabb hozam reményében valamivel nagyobb kockázatot vállalva. Az elmúlt pár évben szinte folyamatosan nőtt az alapok vagyona, miközben a lekötött betétek állománya csökkent.

P.: Ha már alapok mellett döntenek és kockázatot vállalnak, akkor hogyan teszik, mely alapokat kedvelik leginkább?

V. Z.: A legtöbbször azokat az alapokat veszik, amelyeknek a közelmúltban, többnyire néhány hónap alatt a legjobb volt a hozama. Pedig minden alap információs anyagaiban ott van, hogy a múltbeli hozam nem garancia a jövőre nézve.

Ha nagyon hosszú időre, 10-20 évre megyünk vissza, akkor egy részvény- és egy kötvényalap hozama között, vagyis az egyes eszközosztályok között jól látszik a különbség. Ilyen hosszú távon lehetne következtetéseket levonni, de fél év, egy év távlatában általában nem. A befektetők mégis inkább rövidebb távot néznek, és abból indulnak ki, pedig az a jó választáshoz nem ideális.

P.: Le lehet őket beszélni erről a rossz szokásról, okosítani őket, hajlandók megfogadni a tanácsot, hogy ne így tegyék?

V. Z.: Úgy gondolom, hogy nálunk a tanácsadók tudnak segíteni a jó döntés meghozatalában. Minden befektetési alap rejt magában valamiféle bizonytalanságot, hiszen a hozamok nem fixek. Általában az alap típusától függ, hogy mekkorát.  Elsősorban a pénzpiaciak szoktak a legkevésbé, a részvényalapok a leginkább kockázatosak lenni. Mióta a kisbefektetők átléptek a kiszámítható kamatok környezetéből egy ilyen bizonytalanabb világba, attól kezdve sok döntési hibát vétenek szakértő segítség nélkül.

P.: Milyen tipikus hibákat szoktak véteni még a kisbefektetők?

V. Z.: Az egyik az érzelmi alapú befektetői döntés: gyakran elragadják őket az érzelmek, akár pozitív, akár negatív irányba. Ha például a részvénypiac nagyon megy, akkor mindenki egyre jobban lelkesedik a beszállásért. Ha meg éppen nagy a veszteség a részvénypiacon, akkor nem mérlegelik, mit hozhat még a jövő, hajlamosabbak gyorsan kiszállni.

Jó példa erre, hogy 2009 márciusában volt a legtöbb pesszimista befektető, amikor a piac a pénzügyi válság aljára ért, a BUX index is tízezer pont alá süllyedt. Amikor pánikhangulatba kerültek az emberek és eladtak, pont akkor jött a fordulat, utána mintegy hat évig mentek fel a fejlett piaci részvények. Amikor meg a nemzetközi piacok a csúcson voltak, akkor meg vettek az emberek.

P.: A részvényeknél nagy az áringadozás, de egy pénzpiaci alapnál vagy egy kötvényalapnál is el tudják ragadtatni magukat az ügyfelek?

V. Z.: Mindenkinek más az érzékenysége. A pénzpiacinál természetesen nem jellemző ez, de a kötvényalapoknál már igen. Egy átlagos futamidejű kötvényalap árfolyama tud annyit mozogni, hogy a befektetők megijedjenek, vagy épp belelkesedjenek az utóbbi egy év hozama láttán.

Idén az első félévben a legnépszerűbbek a vegyes alapok voltak. Ezekben minden van: részvény, kötvény, alternatív eszközök.  Tipikusan olyan terep, ahol befektetőknek a higgadtság eredményeket hoz. Annak ellenére, hogy az ajánlott futamidejük 3-5 év, láttunk olyan rossz példát, ahol a pár hónapos hozam alapján döntöttek.

P.: Mennyire érinti ez a gondolkodásmód hátrányosan a befektetők hozamait?

V. Z.: Van egy rendszeresen megjelenő tanulmány, a Dalbar Study, amely többek között azt vizsgálja, hogy a részvénypiachoz képest hogyan teljesítenek a részvényalapokba befektető ügyfelek. Az az eredmény, hogy kevesebb, mint a felét érik el a részvénypiaci hozamnak, főként emiatt a rossz időzítés, ki-be ugrálás miatt. Eső piacon megijednek, rosszkor szállnak ki, aztán kimaradnak az emelkedésből, drágábban visszaszállnak…

Az alacsony betéti kamatkörnyezetben sokan szálltak át a kockázatosabb befektetésekbe, de még nincs tapasztalatuk, hogy ez mivel jár, mi alapján érdemes a döntéseket meghozni. A statisztikák szerint egyértelmű, hogy az érzelmi döntés sokba kerülhet, a hirtelen váltások nem előnyösek.---- Itt még nagyon sokat számít a személyes találkozás ----

P.: Ki lehet mutatni, hogy vannak, akik jól lovagolják meg ezeket a hullámokat, és az alapokon keresztül pluszhozamot érnek el a piaci teljesítményhez képest?

V. Z.: Ez egy összetett, nagy odafigyelést és időráfordítást igényelő feladat. Az emberek reális döntéshez nem mindig rendelkeznek a megfelelő információkkal. Mi a You Invest alapokon keresztül igyekszünk levenni az ilyen időzítési döntések terhét a befektetők válláról: havonta kiigazítjuk a portfólió összetételét a piaci kilátásoknak megfelelően.

Az ilyen alapok még a válsággal együtt is megfelelő, kiegyensúlyozott teljesítményt mutattak hosszabb távon, sikerült kiegyenlíteni az ingadozásokat.

P.: Mekkora lehet azok aránya, akik így ki-be ugrálnak az alapokba, és mekkora azoké, akik képesek türelmesen kivárni az ajánlott három vagy öt évet?

V. Z.: Szerintem, ha leszámítjuk a kifejezetten nagyon hosszú távra szánt, például nyugdíjcélú megtakarításokat, akkor minimális azok aránya, akik stabilan az alapokban maradnak. Sokan szeretik nyomon követni befektetésük alakulását napról napra, vagy legalább hétről hétre, de ennek van egy erős pszichológiai hatása, komolyan stresszel bennünket, különböző reakciókra késztet.

Ezért a legtöbben általában előbb-utóbb lépni akarnak. Nagyon tudatosnak kell ilyenkor lenni, hogy annak ellenére, hogy folyamatosan azt érezzük, hogy valamit tenni kell, ne lépjünk érzelmektől vezérelve. Mérlegeljünk, mielőtt reagálunk.

Varga Zalán

P.: Furcsa, pont az lenne a befektetési alapok egyik lényege, hogy szakemberekre bízzuk a pénzt, ne kelljen vele folyton törődnünk. Erre mégis nap, mint nap törődnek vele az emberek?

V. Z.: Igen, így van.

P.: Milyen hibákat követnek el még a kisbefektetők?

V. Z.: A másik az úgynevezett heurisztika, a leegyszerűsített döntések problémája, azaz sokszor hüvelykujjszabályok alapján döntenek az emberek. Például, hajlamosak vagyunk az eltelt időből hozzánk közel álló részeket túlértékelni, a fejünkben ezzel kapcsolatban kialakul egy erősebb érzés.

Amikor például a részvénypiac sokáig nyugodt, akkor úgy érzékeljük, hogy a részvénypiac nem is olyan kockázatos. Amikor meg nagyon volatilis időszak van, ingadoznak az árfolyam, akkor úgy gondoljuk, hogy a részvénypiac kockázata óriási.

P.: Az ingatlanalapokról mit gondolnak az emberek, mennyire érzik kockázatosnak?

V. Z.: Az ingatlanoknál is ez a leegyszerűsített gondolkodásmód figyelhető meg. Az ingatlanalapok nagy részénél 2008-ban volt egy jelentős visszaesés, nálunk, az Ersténél ilyen nem volt.

Mi mindig igyekszünk leválasztani az alapunkat a többiről, hiszen az Erste Ingatlan Alapot úgy is nevezhetjük, hogy „ingatlan-pénzpiaci”, tőkéjének mintegy fele likvid eszközökben van. Nagyon kiegyensúlyozottan növekszik, inkább a bérleti díjakból származik a hozama. (Lásd erről szóló interjúnkat itt – a szerk.)

Ingatlanalap, kamatok, infláció
Év: 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Erste Ingatlan Alap: 8,58% 7,93% 7,97% 7,67% 9,83% 7,08% 6,64% 7,91% 5,88% 3,27%
Betéti kamatok:** 6,16% 5,86% 6,92% 7,94% 8,87% 5,01% 5,43% 6,41% 3,72% 1,80%
Infláció (év/év):* 3,60% 3,90% 8,00% 6,10% 4,20% 4,90% 3,90% 5,70% 1,70% -0,20%
* Forrás: KSH (változás az előző év azonos időszakához képest)
** Forrás: MNB (A háztartási forintbetét és forinthitel átlagkamatok alakulása táblából)
Felhívjuk a befektetők figyelmét, hogy a múltbeli teljesítmények nem nyújtanak garanciát a jövőbeli teljesítményre nézve. A megjelenített hozamok nem veszik figyelembe az alkalmazandó adókat, a forgalmazási költségeket és a befektetési jegyek tartásával kapcsolatos további költségeket. (Erste Alapkezelő)

Általában azok az ügyfelek választják az ingatlan alapunkat, akik nem bírják a nagy tőkepiaci volatilitást, de pénzpiaci eszközöknél magasabb hozamra törekszenek. A pénzpiaci hozamokhoz képest évente pár százalék pluszt hoztunk az elmúlt 11 évben nagy stabilitás mellett, az ügyfelek így jól aludhattak mellette.

P.: Honnét tájékozódnak nagyobb részt az ügyfelek, inkább már az internetről, vagy még élőszóban, ügyintézőktől, tanácsadóktól?

V. Z.: A befektetéseknél is egyre nagyobb teret hódít az internet, de még nagyon erős igény van a személyes tanácsadásra. A privátbanki és prémium ügyfeleknél nagy súllyal esik latba, hogy a tanácsadójuk mit és hogyan mond nekik, igénylik ezt.

Még ha csak alapokat is választunk, amelyeket szakemberek kezelnek, akkor is kell szaktudás a befektetésekhez. Akkor sem mindegy, hogyan rakjuk össze a portfóliót, vagy, hogy milyen céljaink vannak. Lehet az is, hogy nem vagyunk tisztában azzal, mekkora kockázatot vállalhatunk.

P.: A rokonok, barátok, szájhagyomány, internetes fórumok szerepe lényeges?

V. Z.: Ebben a világban nem feltétlen tesz jót a piacoknak, hogy az emberek gyorsan tudnak egymással kommunikálni, és villámgyorsan terjednek a pletykák. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az úgynevezett csordaszellem megjelenik. Ha a részvénypiac megy fel, az ismerősök egymásnak mesélik, ki mennyit nyert, járnak körbe a nagy nyerésekről szóló történetek – a bukásokról szólók nem szoktak annyira körbe menni –, az emberek belelkesednek.

Ez a piacnak még nagyobb hektikusságot ad, hozzájárul a buborékok kialakulásához, hogy így egyfelé mennek a befektetők. Egyszerre szállnak be, egyszerre dobják el a befektetéseiket.

P.: Ha rosszul sikerül a befektetésük, nagyon nyűgösek tudnak lenni a kisbefektetők? Gyakran próbálnak reklamálni?

V. Z.: Az nagyon fontos, hogy lássák, mi miért történt, legyen visszacsatolás. De úgy gondoljuk, hogy elsősorban vétel előtt kell nagyon-nagyon átgondolni a döntést, átbeszélni a tanácsadókkal. Akik kockázatosabb tőkepiaci eszközöket vesznek, el kell fogadniuk, hogy előfordul jelentős áringadozás, amit az alapok sem tudnak teljesen megúszni.

A You Invest alapjainknál is fontos, hogy az ügyfelek értsék, mi történik, mi miért alakult úgy, mi történt a piacon, milyen döntéseket hoztunk és miért. Ezért a YouInvest honlapon midig van egy videó, amelyben a portfólió-menedzser mindezt elmagyarázza. Igen részletes tájékoztatást adunk azoknak az ügyfeleknek, akik ezt igénylik.

P.: Vannak, akik még mindig nagy tévedésben vannak, és például évi tíz százalékos kamatot, hozamot várnának el?

V. Z.: Ez is az említett heurisztika témakörébe tartozó, nagyon leegyszerűsítő gondolkodás: megszokták sok év alatt, hogy Magyarországon 5 és 10 százalék között van a kamat, és ma is ilyen elvárásaik vannak. Pedig ma ekkora hozamért nagyon nagy kockázatot kell vállalni, például magas részvénykitettséget kell tenni a portfólióba.

De már eléggé régóta érvényes a jelenlegi alacsony kamatszint, volt rá idő, hogy ez az elvárás az emberek nagy többségének a fejében módosuljon.

P.: Ha egy mondatban szeretne üzenni egy tipikus kisbefektetőnek, hogyan fogalmazná meg?

V. Z.: Hozzunk megfontolt, nyugodt döntéseket, ne kapkodjunk, mérlegeljünk és csak annyi kockázatot vállaljunk, amennyit elbírunk.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos