TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A lassú, de stabil világgazdasági kilábalás 2014 során is segítheti a globálisan meghatározó vállalatok teljesítményét. Ráadásul az alacsony hozamkörnyezet és a több évre visszatekintő kedvező részvénypiaci hozamok a megtakarítások további átcsoportosítását vonhatják maguk után, a pozitív tőkebeáramlásból pedig profitálhatnak a kockázatos eszközosztályok, így a részvénypiacok is.

A Fedre figyelni kell

Az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának lassulása nem jelent monetáris megszorítást, csak a támogatás mértékének csökkentését, ezért a Fed mérlegfőösszegének bővülése továbbra is likviditás- és bizalomerősítő lehet a fejlett részvénypiacok számára. Ez határozhatja meg a 2014-es évet is – gyakoribb korrekciókkal ugyan – de folytatódhat az emelkedő trend az iránymutató amerikai és európai részvénypiacokon. A vállalatoknál és az intézményi portfóliókban lévő magas készpénz-arány továbbra is mérsékeltté teheti az esetleges részvénypiaci korrekciókat, de nagy valószínűséggel legalább egy 10% feletti árfolyam-hanyatlás bekövetkezik majd 2014 során. Ezt a pillanatot érdemes lehet majd beszállási lehetőségként megragadni - mondják a Generali Alapkezelő .

Összességében az amerikai részvényekben a jelenlegi szintekhez képest még enyhén 10 százalék alatti potenciál van, de az öreg kontinensen akár ennél többet is lehet majd keresni. Éppen ezért ismét érdemes lehet felülsúlyozni az európai részvénypiacokat, mert a vállalati mutatók kedvezőbbek, a tőke pedig a recesszióból való kilábalással párhuzamosan elkezdte megcélozni ezen korábban alulsúlyozott és alulpozícionált régiót.

Teljes kiábrándulás?


A fejlett piacokon a befektetői kockázatok továbbra is alacsonyabbak a fejlődőkénél, amely elsődlegesen a transzparenciával, a politikai-szabályozói kockázatokkal és a likviditás szintjével magyarázható. Az év eleji erős rali után megfontolandó a defenzívebb szektorok reprezentánsainak keresése ezeken a piacokon, a dohánygyártók, a gyógyszergyártók, a média és a technológiai szektor kiemelt befektetési lehetőségeket kínálnak. 

A 2007 előtti esztendők nagy nyertesének számító fejlődő részvénypiacok komoly zuhanást szenvedtek el a tavalyi év során. A Generali Alapkezelő szakemberei szerint már közel vannak a befektetők a teljes kiábránduláshoz, azonban az átértékelődés megkezdéséhez még hiányoznak a katalizátorok. Ezért javasolt óvatosan közelíteni ezekhez a befektetésekhez, mégis kiemelt lehetőségek lehetnek a pénzügyi szektorban, az egyes iparvállalatokban és a diverzifikált holdingtársaságokban, illetve a vezető ingatlanpiaci szereplők papírjaiban.

Tovább csökkenhetnek a magyar betét hozamok

Itthon a jegybanki alapkamat immár 2,85%-ra süllyedt, és az előrejelzések szerint óvatos lépésekkel tovább folytatódhat a kamatcsökkentési sorozat. Ilyen környezetben a bankbetétek már nem jelentenek vonzó alternatívát, ráadásul egyre alacsonyabb, mindössze pár százalékos éves hozamot ígérnek. Vélhetően a hazai kötvénypiac további jelentős felértékelődésében rejlő tartalékok is elfogytak, sőt a már tavaly megfigyelhető fordulat a globális tőkeáramlási folyamatokban kockázatokat hordozhat az állampapírokat a jelenlegi alacsony hozamok mellett megvásárló befektetők számára, adott esetben ugyanis árfolyam-veszteségeket eredményezhet. Ilyen helyzetben mindenképpen érdemes elgondolkodniuk a hazai ügyfeleknek 2014 során az aktív részvényalapok és az abszolút hozamú alapok felé történő elmozduláson a Generali Alapkezelő véleménye szerint.

A jól teljesítő abszolút hozamú alapokat javasoljuk az alacsony bankbetétek és pénzpiaci hozamok alternatívájaként - mondta Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő portfólió menedzsere. A részvények tudatos kiválasztása a világ tőkepiacain, az egyedi katalizátorok sikeres megtalálása, a megfelelő devizapiaci diverzifikáció még mindig esélyt nyújthatnak a kétszámjegyű hozamok elérésére a befektetők számára. Ugyanakkor a várhatóan hektikus mozgások miatt még a korábbiaknál is fontosabb lehet a gyors és szakszerű portfóliókezelés. Legfőbb veszélyforrás a túlzott részvénypiaci optimizmus lehet 2014-ben, de a hirtelen emelkedő kötvénypiaci hozamok vagy egy átmeneti javulás után az euró-zóna visszacsúszása a recesszióba szintén komolyabb problémákat okozhat - tette hozzá a szakember.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél