Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A globális kötvénypiaci fordulat már megtörtént, ha nagyobb esemény nem jön, a közeljövőben nem a kötvényektől érdemes magas hozamokat várni. A magyar eszközök relatív kamathátránya pedig nem fogja annyira támogatni a forintot, mint eddig. A kisbefektetőknek vegyes alapokat ajánlanak. Interjú Kovács Mátyással, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzserével.

Privátbankár (P.): A K&H Válogatott négytagú alapcsalád két tagja, a Válogatott 2. és a Válogatott 3. is díjat nyert a Privátbankár Klasszis 2017 díjkiosztón. Miben különböznek egymástól?

Kovács Mátyás (K. M.): Négy kockázati kategóriát állítottunk fel, a védekezőt, az óvatost, a dinamikust és a merészt. A kettes és a hármas alap az óvatos és a dinamikus, ezek nyertek most. A Válogatott családnak az egyik fontos eleme a magyar részvény. Az, hogy ilyen jól teljesítettek ezek az alapok, jórészt a magyar részvénypiac utóbbi bő két éves jó teljesítményének köszönhető.

A négyes alap egyébként magasabb részvényaránnyal magasabb hozamot ért el, de a kockázatosabb vegyes alapokból annyira kevés van, hogy nem is volt ilyan versenykategória.

P.: Körülbelül mennyi a részvények aránya a négy Válogatott-alapban?

K. M.: A kockázat sorrendjében 0, 5, 10 és 15 százalék körül.

P.: A részvényeken felül a vegyes alapokban főleg kötvényportfólió szokott lenni.

K. M.: Igen, elsősorban magyar kötvényeket tartottunk, ezek is nagyon jól teljesítettek az utóbbi években. Meglepetésév volt a tavalyi a kötvénypiacon, mert még mindig lehetett 5-6 százalékot keresni magyar államkötvényeken. Sőt az idén is pluszban van a MAX kötvényindex.

P.: Vajon az idén egész évben megmarad a magyar kötvények jó teljesítménye?

K. M.: Speciális helyzetben vagyunk az MNB miatt. A rövid futamidejű állampapír-hozamok idén még lejjebb vannak, mint tavaly, a hosszú hozamok többnyire kissé feljebb. Az MNB legutóbbi, márciusi bejelentései arra utalnak, hogy a rövid hozamok továbbra is oda lesznek horgonyozva a nullához közeli szintekhez.

P.: Lehet még lejjebb? Lehet, hogy egy-két éves futamidőre is negatív hozammal forognak majd az állampapírjaink?

K. M.: Most alulról korlátozza ezt az overnight betéti kamatszint, amely –0,05 százalék. Ez alatti hozammal már nem éri meg a bankoknak állampapírt vásárolni. Ebben akkor lehetne változás, ha a jegybanki kamatszint tovább csökkenne. A bankoknak vagy a jegybanki betétben, vagy valamely állampapírban kell tartalékolniuk.

P.: A befektetési jegyek nagy konkurensei a lakossági állampapírok, itt nemrég volt egy törés, tovább csökkentették a fix kamatokat és a változó kamatozású papírok kamatprémiumát is. Hogyan tovább, ennek ellenére kitart majd a lakosság érdeklődése?

K. M.: Ennek oka lehetett, hogy idén már év elején nagyon sok lakossági állampapírt adott el az Államadósság-kezelő Központ. Ami kedvezőtlen, hogy ezek átlagosan eléggé rövid futamidejű papírok. Emiatt most kijöttek egy új, két éves papírral. De arra számítok, hogy tovább fog csökkenni a lakossági befektetőknek adott hozamprémium. Jelenleg ugyanis sokkal több állampapírt is el tudna adni az ÁKK, olcsóbban is tudná finanszírozni az államadósságot, csökkenthetné a kamatkiadásokat.

P.: Ez a befektetési alapok felé terelheti a kisbefektetőket? Az alapok hozamát is visszafogja az alacsony állampapír-hozamszint?

K. M.: Növelheti az alapok iránti érdeklődést, de nem hiszem, hogy most a kötvényalapok körében kell keresni a jó hozamokat. Az előző években brutálisan jók voltak a kötvényhozamok, és sok kisbefektető még mindig a múltbeli hozamokra alapoz. Nekünk azonban van egy egyértelmű ajánlásunk már az év elejétől kezdve, amely azt mondja, hogy a kötvények súlyát inkább csökkentsék az ügyfelek. A vegyes alapjainkban nálunk is stratégiai alulsúlyozás van a kötvényhányadban, a magyar kötvényektől és a globális kötvénypiacon is gyengébb teljesítményt várunk, mint az elmúlt években.

Ennek ellenére ajánljuk a kötvényalapok helyett a vegyes alapokat.

P.: Mit tudnak venni a vegyes alapok kötvények helyett?

K. M.: Annyit tudunk csinálni az aktívan kezelt alapokban, hogy a kötvényeket alulsúlyozzuk, például a meglevő kötvények kamatkockázatát, átlagos futamidejét alacsonyan tartjuk. Ehhez képest a részvényeket valamennyire felülsúlyozhatjuk, valamennyi készpénzt, devizát, jellemzően eurót vagy dollárt is tarthatunk.

A nyersanyag is építőeleme ezeknek az alapoknak, ezekben most látunk potenciált. Az idén nagyon jelentős lemaradásban vannak a nyersanyagok a részvénypiacokhoz képest. Mindkét eszköz kockázati megítélése nagyon hasonló. Eközben a konjunktúra-jelentések jók, ha jól jelzik előre, hogy a gazdaságok élénkülni fognak, akkor a nyersanyag-befektetéseknek is fel kellene zárkózniuk a részvénypiac mellé. A nyersanyag diverzifikációra is alkalmas, másrészt az infláció ellen is védelmet jelenthet. Abba a szakaszba léptünk, amikor az infláció élénkülget.

P.: A nyersanyagokat a vegyes alapok milyen eszközön keresztül veszik?

K. M.: A K&H Nyersanyag Alapon keresztül.

P.: Amely szintén díjat nyert az árupiaci alapok kategóriájában. Mivel foglalkozik?

K. M.: Az alap a Bloomberg azon indexét követi, amely élelmiszerekre és más mezőgazdasági terményekre nem spekulál, mert az nem lenne etikus. Így főleg energiapiac és fémek vannak benne, származtatott ügyleteken keresztül. Esetenként nyersanyagpiaci részvénytársaságok részvényei is előfordulnak benne.

P.: Volt szó arról, hogy a kötvények alulsúlyozását ajánlják az idén ügyfeleiknek, mit ajánlanak még és hogyan kapják meg ezeket a tanácsokat?

K. M.: Ezek negyedéves ajánlások, amelyeket a fiókhálózatban kapnak meg a prémium ügyfelek, akiket a személyes megjelenésre ösztönzünk. Az ajánlások egyfajta iránytűt jelentenek, amelynek segítségével személyesen az ügyfél egyedi céljaihoz illeszkedő portfóliót építünk. Ebben az iránytűben szerepelnek az aktuális ajánlások.

Most a kötvények alulsúlyozásán kívül a részvények súlyának növelését javasoljuk, mert a részvénypiaci kilátások kedvezőek, a globális makrohelyzet kiváló. Ugyanakkor geopolitikai kockázatok is vannak bőven. Ha pedig részvény, akkor az európai részvények mellett tesszük le voksunkat már hosszabb ideje. Szerintünk nem szimmetrikusak a várakozások, az USA-ban Trump politikájával kapcsolatban túl optimista szinten ragadtak be a befektetők elképzelései. Európában viszont, ha letudjuk a különböző fontos választásokat, a bizonytalanság kiárazódhat a rendszerből, az európai részvények kaphatnak egy új lendületet. (Ez az interjú készítése óta meg is kezdődött a francia elnökválasztás első fordulója után – a szerk.)

Bár a részvények irányába sem mozdulhatunk el teljesen, sok pénzt tartunk pénzpiaci, készpénzjellegű befektetésekben. Kivárást javasolunk, majd akkor szállnánk vissza a kötvénypiacba, ha magasabb hozamszinteket látunk. Az elmondottakhoz hasonló stratégiát követünk vegyes alapjainkban is.

P.: Mi várható a feltörekvő részvénypiacoktól, például Kínától? A két évvel ezelőtti felfutás, majd nagy esés után szépen kúsznak felfelé ott a részvényárfolyamok. Más régiókban pedig a nyersanyagár-emelkedés húzza a tőzsdéket.

K. M.: Vonzónak tartjuk a feltörekvő piacokat. Korábban azt várták, hogy Donald Trump győzelmével a kereskedelmi kapcsolatok romlanak, az importvámok bevezetése főleg a feltörekvő országok számára lesz hátrányos. Most úgy látszik, hogy ez a veszély nem olyan nagy. A nyersanyagok ára is kedvez a feltörekvő tőzsdéknek, így ezeket mi is kedveljük.

P.: Van is egy ázsiai részvényalapja a K&H Alapkezelőnek, amely a feltörekvő piaci részvények között lett dobogós. Ez mivel foglalkozik?

K. M.: A fókuszt a nagy ázsiai gazdaságok jelentik, főleg Kína, India, Dél-Korea, egyébként alapok alapjaként működik. A mögöttes alapok segítségével sokféle sztorit tudunk követni, ilyen volt nemrég a China Consumer Alap, amely a fogyasztással kapcsolatos cégekre koncentrál, és segítségével a kínai modellváltást igyekeztünk kihasználni. Vagyis azt, hogy az ország az exportvezérelt növekedésről a fogyasztás alapúra áll át.

P.: A tőkevédett alapoknak nem kedvez a mostani kamatkörnyezet?

K. M.: Nem kedvez. Ez az alapcsalád akkor lesz majd igazán népszerű ismét, ha a kamatok normalizálódnak. A jelenlegi környezetben inkább a dolláros alapok versenyképesek. Most is jegyezhető nálunk ilyen, a K&H prémium többször termő dollár 2. A tőkevédelem 100 százalék. Négy éves, az első év végén kifizet fix három százalék hozamot, majd a maximális hozam évente hét százalék lehet, de a hozam a mögöttes részvénykosár teljesítményétől függ.

P.: A kötvényhozamok végső soron már évtizedek óta csökkennek a fejlett országokban, mikor jön el vajon a sokak által várt nagy fordulat?

K. M.: Globális szinten ezen már szerintem túl vagyunk. Akkor válna ez kétségessé, akkor csökkenhetnek esetleg újra a kötvényhozamok, ha történne megint valami olyasmi, ami megnöveli a kötvények iránti keresletet. Ez olyankor szokott bekövetkezni, ha a kockázatok nagyon felerősödnek.

A mostani környezet, a gyorsuló gazdasági növekedéssel és a gyorsuló inflációval, inkább a hozamok emelkedésének kedvez. A nagy jegybankok szeretnék mérlegüket csökkenteni és a kamatokat várhatóan emelni fogják, ez is abba az irányba mutat. Nálunk a rövidebb futamidejű kötvényeknél még lehet új mélypont a hozamokban, de a hosszabb futamidőknél szintén hozamemelkedést várunk.

P.: A magyar részvényeknek még van felfelé?

K. M.: Amint nemrég egyik kollégám a blogunkon írta, P/E alapon már nem tűnnek olcsónak a magyar részvények. Két nagyszerű év után nem valószínű, hogy egy harmadik is következik.

P.: A forinttól mit várnak?

K. M.: Az MNB előrejelzése szerint a folyó fizetési mérlegünk többlete jövőre lefeleződik. A fogyasztás megugrása ugyanis részben az importban csapódik le. Ez csökkenti a forintra nehezedő felértékelődési nyomást. Az MNB mostani politikája, mely szerint még mindig lazít, amikor a többi jegybank, mint a Fed már szigorítanak, abba az irányba mutat, hogy az MNB szeretné a kamatszintet tartósan alacsonyan tartani. Ez a relatív kamathátrány, ami így kialakulhat, nem fogja támogatni a forintot.

Az ügyfeleinknek euró vagy dollár vásárlását közvetlenül nem ajánljuk, de ha valakinek van olyan célja, amihez ez illeszkedik, például devizában szeretne spekulálni, akkor vannak eurós, dolláros termékeink.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél