TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az megszokottnál szélesebb merítés, közel teljes transzparencia, a benchmark alapú és az abszolút hozamú befektetési politika előnyeit egyaránt felhasználni képes, "középutas", aktív befektetési politika - ezek teszik versenyképessé a You Invest megoldást - mondja Varga Zalán, az Erste Alapkezelő Zrt. értékesítési igazgatója.

- Az elmúlt év komoly sikert hozott az Erste Alapkezelőnek – kérdés, hogy a tavalyi eredményt hogyan sikerülhet folytatni a 2014-es évben?

- Valóban, sikerült a legnagyobb növekedést elérnünk a piacon, összességében immár 900 milliárd forintnyi vagyont kezelünk. Ami pedig az idei kihívásokat illeti, mindennél jobban mutatja az irányt, hogy a tavalyi év legsikeresebb befektetési eszközei, a rövid kötvény alapok hozama jelentősen csökkent. Épp ezért természetes az az elgondolás, hogy – ügyfeleink logikáját követve – új eszközosztályokat is bevonjunk az ügyfélportfóliókba – gondolunk itt különösen a részvényekre és a vállalati kötvényekre. Ugyanakkor nem kell teljesen elfelejteni a pénzpiaci és rövid kötvény alapokat, hiszen rövid távra továbbra is ebben a kategóriában gondolkodnak ügyfeleink. Ugyanakkor látható – és az ügyfelek számára egyre inkább érezhető -, hogy az alacsony kamatkörnyezetben nem lehet komolyabb hozamokat realizálni kockázat vállalása nélkül. Ezzel szemben ugyanakkor ott van a hagyományos kockázatkerülő attitűd – érezhető, hogy az ügyfelek elkezdtek a magasabb hozamok ígéretéért kockázatosabb eszközökben is gondolkodni, ám azt is láthatjuk, hogy az alapvető kockázatkerülő mentalitás nem változott meg.

- Mi lehet erre a helyzetre a megfelelő válasz?

- Elég egyértelmű, hogy a kétirányú igényre – magasabb hozamelvárás, viszonylagos védelem – csak egy, az eszközök között jól megosztott, aktívan kezelt portfólió lehet a jó válasz. Ennek érdekében kezdte el az Erste Alapkezelő a You Invest megoldást kínálni, amely meggyőződésünk szerint a legjobb válasz valemennyi kihívásra.

- Miben áll a You Invest újdonsága?

- Mint már említettük, az alacsony hozamkörnyezetben a kötvény mellett más eszközöket is be kell vonni a portfólióba. A korábban elterjedt, tisztán benchmark alapú (aránylag passzív) befektetési politikák által kezelt vegyes alapok viszont túl nagy ingadozást mutatnak.. A másik oldalon jelenleg az abszolút hozam stratégiával működő alapok vannak, ahol viszont az ügyfél egyértelműen az alap kezelőjének személyi (management) kockázatát futja, miközben a befektetési döntések indokai a háttérben maradnak. Mi úgy döntöttünk, hogy olyan, aktív befektetési politikát választó megoldást kínálunk, amely két megoldás között áll: azaz a befektetési döntések kérdésében levesszük a terhet az ügyfél válláról, ugyanakkor diverzifikált „vegyes” portfóliót tartunk. Másrészt a befektetési politikát messzemenően transzparenssé tesszük. A You Invest ennek nyomán megőrzi az aktív befektetési politika rugalmasságát, eközben ugyanakkor jól modellezhető és az ügyfelek számára folyamatos tájékoztatást nyújtó megoldásról van szó. A széleskörű kockázatmegosztást az biztosítja, hogy a portfólióban nagy általánosságban 20-25 alap található, az alapkezelő szabad döntése alapján lényegében bármely eszközosztályba befektethet – ilyen szintű osztott portfólió kiépítésére egy egyszerű laikusnak lényegében nincs lehetősége. A megoldás ráadásul leveszi az ügyfél válláról a döntés terhét, hiszen a kiválasztott kockázati szint után a befektetési döntéseket már az alapkezelő szakemberei lépik meg: ők döntenek az értékpapírok kiválasztásáról és az adott befektetés portfólióban tartásáról is. A You Invest rugalmasan reagál a piaci változásokra: az aktív befektetési stratégia lehetőséget kínál a portfólió átsúlyozására a különböző eszközök között, az aktuális piaci kilátásoknak megfelelően.

- Az ügyfél számára milyen garanciákat tudnak felmutatni?

- A You Invest megoldást három pillérre építettük. Az első pillér maga az ügyfél kockázatvállaló képessége: az indulástól kezdve parterünknek 3 különböző (átjárható) kockázati szint között lehet választani. A hatékonyságot a második pillér, az aktív eszközallokációs befektetési politika adja: pénzpiaci, kötvény-, ingatlan-, részvény és alternatív alapokba egyaránt fektethetünk, aktív megközelítést alkalmazó alapok alapja konstrukciókon keresztül. A harmadik pillért, a transzparenciát a folyamatos kommunikáció adja: a www.youinvest.hu oldal teljes átláthatóságot és rengeteg hasznos információt nyújt. Ennek kapcsán partnereink bármikor ellenőrizhetik, miként teljesítettek az alapok és milyen a portfólió aktuális összetétele. Minden ügyfél rendszeres riportban kap tájékoztatást az adott havi allokációs döntésről, ahol nem pusztán a befektetések felsorolása található, hanem rövid elemzés is igyekszik alátámasztani a befektetési döntéseket. Emellett az ügyfelek folyamatosan chatelhetnek is alapkezelőjükkel, s webináriumokat is szervezünk, s tervbe vettük klubrendezvények megtartását is.

- Mennyire hazai a döntés?

- Az eszközallokációs döntések Bécsben, az Erste Asset Management Holding központjában születnek, ahol 6 ország számára készülnek az ajánlások. Mindez annak fényében érthető, hogy Ausztriában külön csapat foglalkozik csak ezzel, vagyis a bécsi kollégáknak van lehetőségük arra, hogy modellezzék a befektetési politika lépéseit. Minden döntést eképp egy optimalizációs modell-számítás és kockázat-elemzés előz meg. Ugyanakkor egyes eszközosztályokban természetesen a hazai management is fontos szerepet kap – nem felejthető el, hogy a korábbi években a hazai kötvénypiaci alapok igen keresetettek és megfelelő hozamot biztosítóak voltak, amelyekből adott esetben természetesen a You Invest ügyfelei is részesedhettek. Az Erste hazai alapjai kimondottan jó teljesítettek ezekben a kategóriákban. Ennek fényében aligha meglepő, hogy magyar pénzpiaci vagy kötvény befektetési döntések Budapesten születnek és itt is kezeljük őket.

- Milyen költségekkel szembesül a You Invest ügyfél?

- Az alapkezelésért egy addicionális – 0,5-1 százalékos - alapok alapja díjat számolunk fel, ugyanakkor az aktív eszközallokációs döntések végrehajtása során már nincs külön költség. Ha azt nézzük, hogy némely instrumentum esetén csak az adott alapba történő befektetésért az „utcáról” bejövő ügyfél nem egy esetben 2-3 százalék vételi jutalékot is kénytelen lenne leszurkolni, egy újabb nyomós érvet találtunk a You Invest mellett. az értékesítés megkezdésének első négy hetében bőven4 milliárd feletti vagyont gyűjtöttünk összességében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél