<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Németországban folyik a társadalmi vita arról, etikus dolog-e élelmiszerekre spekulálni, ennek keretében most két pénzügyi csoport is le szándékozik mondani az agrártermék-derivatívákról. Másutt olyan árupiaci alapot kínálnak, amely távol tartja magát ettől a befektetési szektortól. Jim Rogers szerint pedig aki gazdag akar lenni, menjen farmernek, vagy legalább lamborghini-márkakereskedőnek.

A Foodwatch nevű fogyasztóvédelmi szervezet 2011 őszén lavinát indított el, amikor felvetette, hogy a pénzügyi spekulációk a magasba hajtják az élelmiszerárakat, és ezzel hozzájárulnak az éhínség kialakulásához az elmaradott országokban – írja a Capital német magazin. Elsősorban befektetési alapok, ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) fektetnek be az üzletágban, és elsősorban derivatívákon keresztül igyekeznek leképezni a mögöttes termékek árfolyamát.

Legalább a derivatíváktól tartózkodni kéne

Elsőként a Deutsche Bank reagált, a piacon a legnagyobb német szereplő felfüggesztette az alapvető élelmiszerekre szóló újabb tőzsdei termékek (főleg ETF-ek, ETC-k) létrehozását. (Az aktívan menedzselt befektetési alapokból sem hoznak létre új sorozatokat.) Most a Deka és az Union Investment (a hazai Takarékbank partnere) jelenleg azt mérlegeli, hogy felülvizsgálja az ezzel kapcsolatos eddigi tevékenységét.

A Deka-Commodities nevű alap derivatívákon keresztül érdekelt az agráriumban, jelenleg annak a lehetőségét vizsgálják, hogy ehelyett legalább közvetlenül fektessenek agrártermékekbe. Nem tudják azonban, hogy ez hogyan változtatná meg az alap hozamalakulását. Az Union Investment az Unicommodities nevű, kisbefektetőknek szóló alapnál fontolgatja a változtatások bevezetését. Belső bizottságot hozott létre arra, hogy megvizsgálja az agrárárak szociológiai következményeit – közölte a társaság szóvivője a lappal.

Döntse el az ügyfél maga, hogy akar-e etikus lenni

A Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) az ügyfelekre hagyja a döntést, hogy mit tartanak etikusnak. Meglevő két alapja mellé, amelyek tartalmaznak élelmiszereket, várhatóan a második negyedévben létrehoz egy harmadikat is, „LBBW Rohstoffe 3 Ex-Food” néven, amelyből hiányoznak majd az ilyen termékek.

Csak az amerikai ETFdb.com adatbázisa 17 különböző agrárpiaci ETF-ről tud, köztük van a Deutsche Bank négy alapja is. Jim Rogers híres amerikai nagybefektető, aki Soros Görgy társa volt a Quantum Fund alapításánál, rendszeresen az árupiaci termékek, azon belül is főleg az agrártermékek vásárlása mellett tör lándzsát, vagy termőföld vásárlására biztat. Szerinte a jövőben egyre kevesebb farmer fog etetni a világon egyre több éhes szájat, és ezek a farmerek egyre gazdagabbak lesznek.

Farmerkedj, vagy legalább árulj nekik sportkocsit

Az amerikai ifjúságnak blogjában ezért nemrég azt javasolta, hogy aki nagy pénzt akar csinálni a következő 20-30 évben, az menjen farmernek. Ha pedig ehhez nem fűlik a foga, akkor legalább nyisson Iowa államban egy lamborghini-márkakereskedést vagy egy éttermet. Az Iowai farmerek szerinte nagyon gazdagok lesznek majd. (A Lamborghini cég egyébként nemcsak sportkocsikat, hanem traktorokat is gyárt.)

Egyik korábbi nyilatkozata szerint pedig, ha a gazdaságon a recesszió lesz úrrá, akkor a jegybankok tovább fogják nyomtatni a pénzt és ezzel inflációt gerjesztenek, ami a dologi javak – mint az áruk, ingatlanok – árát felfelé fogja mozdítani. Ha pedig gazdasági fellendülés lesz, akkor megélénkül a kereslet az áruk és az ingatlanok iránt – és akkor meg ez fogja az áraikat felfelé vinni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17650 17465 17730 +1,50% 0 0 4 104 923 180 Ft 2021-09-22 17:12:53
MOL 2410 2378 2414 +1,95% 0 0 1 129 278 720 Ft 2021-09-22 17:09:52
MTELEKOM 428 424 430 -0,12% 0 0 34 751 253 Ft 2021-09-22 17:05:06
RICHTER 8540 8490 8645 -0,58% 0 0 1 819 626 415 Ft 2021-09-22 17:07:51
OPUS 245 243 248 -0,81% 0 0 15 157 794 Ft 2021-09-22 17:09:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos