<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Megijedtek-e az ügyfelek a befektetési alapoktól a brókerbotrányok kapcsán, vagy esetleg éppen ellenkezőleg, profitálni fognak az eseményekből az alapkezelők? Mi lesz a kockázatvállalási hajlandóságukkal? Mi a legnagyobb hiba, amit az ügyfelek el szoktak követni? – merült fel a Dorsum Zrt. alapkezelői klubjában.

A kisebb független alapkezelőknél van egy kis mozgolódás, de mi nem vagyunk érintettek – mondta Varga Zalán, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatója a Dorsum Zrt. alapkezelői klubjában. Többlépcsős kontroll vigyázza a befektetési alapokban levő vagyon biztonságát, és eddig minden jel szerint jól működik – tette hozzá.

Örülni fognak a bankok?

Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója szerint a befektetési alapok szektorában a szegmentáció nagyon erőssé vált, az egyes csoportokban – privátbanki, prémium, retail – más és más reakciók figyelhetők meg. Az alapkezelőknek számítaniuk kell arra, hogy egy-egy ilyen eseménynél másképp reagálnak az egyes befektetői csoportok.

A bankok még talán örülnek is a fejleményeknek, mert új ügyfelek jöhetnek hozzájuk – vetette fel Mihalovics András, az est moderátora. Az Aegon Alapkezelő sem érzékelt tőkekiáramlást, Tuli Péter befektetési igazdató középtávon inkább tőkebeáramlást vár, azon befektetni kívánó ügyfelek rohamát, akik fő motivációja a biztonságra törekvés. Szerinte az alapkezelők egy része kifejezetten profitálni fog az eseményekből.

Még fontosabb lett a biztonság

Az egész brókerbotrány azért van, hogy állampapírt vegyenek a magyarok? – tette fel a provokatív, összeesküvéselmélet-ízű kérdést a moderátor. Az alapkezelők szerint viszont éppúgy a befektetési alapok is profitálhatnak belőle. A biztonság egyértelműen előtérbe került, kérdés, kinek mit jelent ez a szó – mondja például Konkoly Miklós. A tulajdonosi háttér szerinte nagyon fontos – célzott arra, hogy a banki hátterű társaságok jól járhatnak.

(Fotó: Dorsum)

A deflációs környezetben, minimális kamatok mellett nem könnyű hozamot elérniük az alapkezelőknek. Megértik-e ezt az ügyfelek? – merült fel a kérdés. Az alapkezelők szerint még nem igazán sikerült ezt megértetniük a kisügyfelekkel, hiába mondják nekik, hogy a nulla felett már szinte minden hozam ajándék, hiszen például Németországban öt évre is negatív az állampapírok hozama.

Mi is az a reálhozam?

A legtöbb ügyfélnek fogalma sincs arról, mi az a reálhozam – mondta Varga Zalán. Bele vannak szerelmesedve a nominális hozamba, évi 5 és 10 százalék között elégedettek, az alatt más befektetést próbálnak keresni, de az infláció jelentőségét nem fogják fel. Eltelt ugyan több mint egy év ezzel az alacsony hozamszinttel, így már egyre többen vannak, akik felfogják a realitásokat, de még mindig kevesen – tette hozzá. Kérdés, mi lesz, ha a kockázatosabb befektetések felé fordulnak.

Tuli Péter szerint a lakosság részvénykitettsége egészen elhanyagolható, a lakosság nagyon el van maradva e téren, és a brókerbotrányok ráadásul megint ellene hatnak, hogy megismerjék a kockázatosabb befektetéseket is. A lakosság nagyon el van maradva a pénzügyi ismeretek terén, bár jellemző, hogy minél magasabb valakinél a vagyon értéke, annál több figyelmet szentelnek a kérdésnek.

Tovább tart a részvényutálat

A múltbeli hozam nagyon orientálja a befektetőket, hiába mondják nekik, hogy nem azt kéne választani, ami tavaly sokat hozott, hanem valami mást, nem lehet rábeszélni őket olyanra, ami tavaly csak egy százalékot termelt ki. Részvényalapot széles tömegeknek nem lehet eladni – mondja Varga Zalán. Egy tanulmány szerint amíg a részvényalapok hoztak évi húsz százalékot, a részvényalapokba fektető ügyfelek csak négy százalékot értek el, mert rendszeresen nagyon rosszkor szálltak be és szálltak ki. A vegyes alapok, újabb keletű nevükön portfólió-alapok, várhatóan jól fognak teljesíteni az idén – tette hozzá. (Megy is beléjük a tőke, amint arról többször beszámoltunk.)

Slágertermék volt az abszolút hozam

Az utóbbi időben az abszolút hozamú alapok nagy népszerűségnek örvendtek, ez azonban nem biztos, hogy így is marad. Tudták-e az ügyfelek egyáltalán, hogy mibe fektettek? – merül fel a kérdés. Az Aegonnál mindenesetre az elmúlt hónapokban is mintegy tíz százalékkal tovább növekedett az abszolút hozamú alapok tőkéje. A sajtó is slágerterméket csinált belőle – mondta Tuli Péter. A tőkepiaci turbulenciák és a brókerbotrányok miatt az abszolút hozamú alapok kezelői a jövőben várhatóan még inkább a kockázatkezelésre fognak koncentrálni– mondja Tuli.

Az elmúlt öt évben elkényeztettük a befektetőket, szuper hozamokat értek el az abszolút hozamú alapok, ami nem valószínű, hogy megismételhető – mondja Varga. Lehet, hogy kicsit túl van fújva ez az eszközosztály, de aki jól teljesít, az még lehet, hogy tud további tőkét gyűjteni.

Irdatlanul alacsonyak a kötvényhozamok

„Multi asset” – többféle eszközosztály – hangzik állítólag az új varázsszó. Egy kis részvény, egy kis kötvény, és komoly kockázatkezelés. Tavaly már temettük a kötvénypiacot, mégis tovább csökkentek a hozamok, a deflációs félelmek miatt. Az aktív stratégiának köszönhetően visszaszálltunk a kötvényekbe, az ügyfél ezt maga nem tudta volna megcsinálni – mondta Varga Zalán. Ám a kötvényhozamok most már olyan mélyponton vannak, hogy nyugodt szívvel semmilyen kötvény nem ajánlható. Két év múlva jönne vissza az ügyfél panaszkodni, hogy ezen mekkorát vesztett – tette hozzá.

Kell ember a másik végére?

Az online számlanyitás, illetve az alapkezelők által vezetett számla lehet egy továbbfejlődési lehetőség, egy bizonyos ügyfélkört legalábbis meg lehet vele célozni – mondja Tuli Péter. Előnye, hogy az alapkezelő közvetlen kapcsolatban áll az ügyféllel. De sokan még nem eléggé pallérozottak ahhoz, hogy erre képesek legyenek – tette hozzá Konkoly. Több tízmillió forintot emberi közreműködés, tanácsadó nélkül nem fog az ügyfél online befektetni, kell oda az emberi kapcsolat. Mi nem akarunk számlákat vezetni, ez nem biznisz rövid távon – mondja Varga Zalán. Hasonló volt a Budapest Alapkezelő képviselőjének véleménye is.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17555 17460 17740 -0,06% 0 0 4 902 383 330 Ft 2021-09-28 17:11:35
MOL 2476 2454 2490 +0,57% 0 0 3 639 154 366 Ft 2021-09-28 17:05:26
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 99 097 356 Ft 2021-09-28 17:05:29
RICHTER 8435 8395 8495 +0,30% 0 0 1 737 057 220 Ft 2021-09-28 17:07:31
OPUS 250 246 256 -0,79% 0 0 106 805 880 Ft 2021-09-28 17:12:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos