TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megijedtek-e az ügyfelek a befektetési alapoktól a brókerbotrányok kapcsán, vagy esetleg éppen ellenkezőleg, profitálni fognak az eseményekből az alapkezelők? Mi lesz a kockázatvállalási hajlandóságukkal? Mi a legnagyobb hiba, amit az ügyfelek el szoktak követni? – merült fel a Dorsum Zrt. alapkezelői klubjában.

A kisebb független alapkezelőknél van egy kis mozgolódás, de mi nem vagyunk érintettek – mondta Varga Zalán, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatója a Dorsum Zrt. alapkezelői klubjában. Többlépcsős kontroll vigyázza a befektetési alapokban levő vagyon biztonságát, és eddig minden jel szerint jól működik – tette hozzá.

Örülni fognak a bankok?

Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója szerint a befektetési alapok szektorában a szegmentáció nagyon erőssé vált, az egyes csoportokban – privátbanki, prémium, retail – más és más reakciók figyelhetők meg. Az alapkezelőknek számítaniuk kell arra, hogy egy-egy ilyen eseménynél másképp reagálnak az egyes befektetői csoportok.

A bankok még talán örülnek is a fejleményeknek, mert új ügyfelek jöhetnek hozzájuk – vetette fel Mihalovics András, az est moderátora. Az Aegon Alapkezelő sem érzékelt tőkekiáramlást, Tuli Péter befektetési igazdató középtávon inkább tőkebeáramlást vár, azon befektetni kívánó ügyfelek rohamát, akik fő motivációja a biztonságra törekvés. Szerinte az alapkezelők egy része kifejezetten profitálni fog az eseményekből.

Még fontosabb lett a biztonság

Az egész brókerbotrány azért van, hogy állampapírt vegyenek a magyarok? – tette fel a provokatív, összeesküvéselmélet-ízű kérdést a moderátor. Az alapkezelők szerint viszont éppúgy a befektetési alapok is profitálhatnak belőle. A biztonság egyértelműen előtérbe került, kérdés, kinek mit jelent ez a szó – mondja például Konkoly Miklós. A tulajdonosi háttér szerinte nagyon fontos – célzott arra, hogy a banki hátterű társaságok jól járhatnak.

(Fotó: Dorsum)

A deflációs környezetben, minimális kamatok mellett nem könnyű hozamot elérniük az alapkezelőknek. Megértik-e ezt az ügyfelek? – merült fel a kérdés. Az alapkezelők szerint még nem igazán sikerült ezt megértetniük a kisügyfelekkel, hiába mondják nekik, hogy a nulla felett már szinte minden hozam ajándék, hiszen például Németországban öt évre is negatív az állampapírok hozama.

Mi is az a reálhozam?

A legtöbb ügyfélnek fogalma sincs arról, mi az a reálhozam – mondta Varga Zalán. Bele vannak szerelmesedve a nominális hozamba, évi 5 és 10 százalék között elégedettek, az alatt más befektetést próbálnak keresni, de az infláció jelentőségét nem fogják fel. Eltelt ugyan több mint egy év ezzel az alacsony hozamszinttel, így már egyre többen vannak, akik felfogják a realitásokat, de még mindig kevesen – tette hozzá. Kérdés, mi lesz, ha a kockázatosabb befektetések felé fordulnak.

Tuli Péter szerint a lakosság részvénykitettsége egészen elhanyagolható, a lakosság nagyon el van maradva e téren, és a brókerbotrányok ráadásul megint ellene hatnak, hogy megismerjék a kockázatosabb befektetéseket is. A lakosság nagyon el van maradva a pénzügyi ismeretek terén, bár jellemző, hogy minél magasabb valakinél a vagyon értéke, annál több figyelmet szentelnek a kérdésnek.

Tovább tart a részvényutálat

A múltbeli hozam nagyon orientálja a befektetőket, hiába mondják nekik, hogy nem azt kéne választani, ami tavaly sokat hozott, hanem valami mást, nem lehet rábeszélni őket olyanra, ami tavaly csak egy százalékot termelt ki. Részvényalapot széles tömegeknek nem lehet eladni – mondja Varga Zalán. Egy tanulmány szerint amíg a részvényalapok hoztak évi húsz százalékot, a részvényalapokba fektető ügyfelek csak négy százalékot értek el, mert rendszeresen nagyon rosszkor szálltak be és szálltak ki. A vegyes alapok, újabb keletű nevükön portfólió-alapok, várhatóan jól fognak teljesíteni az idén – tette hozzá. (Megy is beléjük a tőke, amint arról többször beszámoltunk.)

Slágertermék volt az abszolút hozam

Az utóbbi időben az abszolút hozamú alapok nagy népszerűségnek örvendtek, ez azonban nem biztos, hogy így is marad. Tudták-e az ügyfelek egyáltalán, hogy mibe fektettek? – merül fel a kérdés. Az Aegonnál mindenesetre az elmúlt hónapokban is mintegy tíz százalékkal tovább növekedett az abszolút hozamú alapok tőkéje. A sajtó is slágerterméket csinált belőle – mondta Tuli Péter. A tőkepiaci turbulenciák és a brókerbotrányok miatt az abszolút hozamú alapok kezelői a jövőben várhatóan még inkább a kockázatkezelésre fognak koncentrálni– mondja Tuli.

Az elmúlt öt évben elkényeztettük a befektetőket, szuper hozamokat értek el az abszolút hozamú alapok, ami nem valószínű, hogy megismételhető – mondja Varga. Lehet, hogy kicsit túl van fújva ez az eszközosztály, de aki jól teljesít, az még lehet, hogy tud további tőkét gyűjteni.

Irdatlanul alacsonyak a kötvényhozamok

„Multi asset” – többféle eszközosztály – hangzik állítólag az új varázsszó. Egy kis részvény, egy kis kötvény, és komoly kockázatkezelés. Tavaly már temettük a kötvénypiacot, mégis tovább csökkentek a hozamok, a deflációs félelmek miatt. Az aktív stratégiának köszönhetően visszaszálltunk a kötvényekbe, az ügyfél ezt maga nem tudta volna megcsinálni – mondta Varga Zalán. Ám a kötvényhozamok most már olyan mélyponton vannak, hogy nyugodt szívvel semmilyen kötvény nem ajánlható. Két év múlva jönne vissza az ügyfél panaszkodni, hogy ezen mekkorát vesztett – tette hozzá.

Kell ember a másik végére?

Az online számlanyitás, illetve az alapkezelők által vezetett számla lehet egy továbbfejlődési lehetőség, egy bizonyos ügyfélkört legalábbis meg lehet vele célozni – mondja Tuli Péter. Előnye, hogy az alapkezelő közvetlen kapcsolatban áll az ügyféllel. De sokan még nem eléggé pallérozottak ahhoz, hogy erre képesek legyenek – tette hozzá Konkoly. Több tízmillió forintot emberi közreműködés, tanácsadó nélkül nem fog az ügyfél online befektetni, kell oda az emberi kapcsolat. Mi nem akarunk számlákat vezetni, ez nem biznisz rövid távon – mondja Varga Zalán. Hasonló volt a Budapest Alapkezelő képviselőjének véleménye is.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél