TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Júniusban kis mértékben csökkent a hazai befektetési alapok vagyona, forintos és eurós értékpapírokat egyaránt váltottak vissza a befektetők. Az állampapír-adatot még nem ismerjük, de az előző hónapokban oda vittek sok megtakarítást. Folyik a kockázatvállalási kedv lassú növekedése.

 

Június során négymilliárd forintnyi befektetési jegyet váltottak vissza a hazai befektetési alapokból, de ha számításba vesszük, hogy volt mozgás lengyel zlotyban és cseh koronában jegyzett alapokban is, akkor inkább 11 milliárd ez az összeg.

 

A forintban jegyzett alapokból valamivel több mint ötmilliárd, az eurós alapokból hatmilliárd forint értékű tőke távozott, a dolláros alapok vagyona minimális mértékben növekedett. Majdnem ugyanekkora volt a tőkekivonás egy hónappal korábban is, a tavaly és tavalyelőtt jellemző nagymértékű pénzbeáramlás megállni látszik.

Ami a többi befektetésfajtát illeti, még csak májusi adatok vannak, annak alapján a lakossági betétekből 78 milliárd forint távozott, az állampapírokba a lakosság 112 milliárd forintot fektetett. (A befektetési alap egyébként nem kizárólag lakossági termék, bár a tőke nagyobb része rendszerint a lakosságnál van.) Vélhetően a betéteknél magasabb, évi három százalékos és afeletti kamatok vonzóak, a statisztikák szerint elsősorban az inflációkövető kötvények fogynak.

 

Az alapokra visszatérve magas összeget, 35 milliárdot vettek ki a bankbetét-szerű likviditási alapokból, és kilencmilliárdot a nem sokkal nagyobb kockázatú rövid kötvényalapokból. Lényegében minden más alapfajtába ment pénz, a vegyes alapokba, abszolút hozamú alapokba, részvényalapokba, ingatlanalapokba, eléggé sokfelé megosztva.

 

Érezhető, hogy sokan hajlandóak némi kockázatot vállalni, ha már a minimális kockázatú befektetések nem hoznak szinte semmit. Az évekig alig növekedő részvényalapokba menő hárommilliárd egészen jó eredménynek számít, az abszolút hozamú alapok is népszerűek (négymilliárd forint plusz), a vegyes alapokba hétmilliárd ment.

Nyilvános alapok vagyona
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás
(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 4,7 717,8 13,1
Árupiaci 0,2 14,9 0,3
Dinamikus vegyes 0,5 16,7 0,3
Egyéb értékpapír 2,2 52,3 1,0
Egyéb pénzpiaci 0,1 503,7 9,2
Hosszú kötvény 2,8 218,3 4,0
Kiegyensúlyozott vegyes 9,0 479,4 8,8
Közvetett ingatlan 0,7 26,0 0,5
Közvetlen ingatlan 2,9 470,7 8,6
Likviditási -35,2 826,5 15,1
Óvatos vegyes -2,4 262,8 4,8
Részvény 3,4 280,5 5,1
Rövid kötvény -9,5 970,9 17,8
Szabad futamidejű kötv. 1,5 85,2 1,6
Származtatott 13,0 41,8 0,8
Tőkevédett 2,0 502,3 9,2
Összesen: -4,1 5 470,0 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): -42,6 2 803,5 51,3
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 21,9 1 071,7 19,6
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél