6p

A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.

Lapcsoportunk is beszámolt arról, hogy az MBH Csoport november elején új, önálló pénzintézetet indított MBH Befektetési Bank Zrt. néven. Mit lehet tudni róla?

Ez nem egy teljesen új intézmény, hiszen jogelődje, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. több évtizedes múltra tekint vissza. Az MBH Csoport tagjaként, de egy különálló, befektetési termékekre és befektetési szolgáltatásokra specializálódott bankként lesz majd jelen a piacon, és új formában, alapvetően az angolszász kiszolgálási modell alapján fog működni.

Hány ügyfelük van jelenleg?

Az MBH Csoportnál összesen 240 ezer értékpapírszámlát vezetünk, ebből a korábbi Takarékbank befektetési szolgáltatásait igénybe vevő több mint 120 ezer értékpapírszámla-tulajdonos ügyfél már most az MBH Befektetési Bank szolgáltatásait kapja. Az a célunk, hogy az elkövetkező évben valamennyi értékpapírszámlával rendelkező ügyfél – legyen lakossági vagy vállalati – a Befektetési Bankba kerüljön át, és így egységes, teljes körű befektetési kiszolgálását kaphasson az új modell mentén. Természetesen az ügyfélszám növelésére vonatkozó terveink is vannak. 

Hogyan érinti e változás a privátbanki területet, amelyet Ön korábban az MKB Bank, majd 2023. május 1-jétől az egyesült MBH Bank keretein belül irányított?

A private banking nagyrészt a befektetési bank égisze alá került, abból a megfontolásból, hogy a privátbank működése háromnegyed részben a befektetési szolgáltatásokról szól. Ugyanakkor minden olyan képességünket megtartottuk, ami egy kereskedelmi bank tevékenységhez szükséges, mint például a pénzforgalmi számlák vezetése, a bankkártya-műveletek. Így természetesen ügyfeleink számára továbbra is biztosítani tudjuk ezeket.

És az ügyfelek mit éreznek ebből a változásból?

Bízom benne, hogy több értéket tudunk így teremteni a számukra, hiszen pont azért választottuk ezt a modellt. Egyrészt kizárólag a befektetési szolgáltatásokra koncentráló kisebb szervezetként gyorsabban, rugalmasabban tudunk reagálni a piaci mozgásokra.

Másrészt a digitalizáció révén az értékesítés és a tanácsadás is fel tud gyorsulni, a termékek és a szolgáltatások modernebbekké, személyre szabottabbakká válnak. A befektetési bankban egy új értékpapírszámla-vezető rendszert működtetünk, amit folyamatosan ruházunk fel új funkciókkal. Emellett elérhető már most a vadonatúj mobilbróker szolgáltatásunk, ez az applikáció azoknak az ügyfeleknek, akik a részvénykereskedést önmaguk szeretik lebonyolítani, nagyon hasznos megoldás lesz. Továbbá fokozatosan élesítünk egy új tanácsadói felületet, ami elsősorban a privát- és prémiumbanki referensek tanácsadói munkáját fogja segíteni a háttérben elemzésekkel, felgyorsult folyamatokkal. Remélhetőleg ebből az ügyfelek érzékelni fogják, hogy áramvonalasabb lesz a kiszolgálás, hogy az üzletkötések felgyorsulnak, megalapozottabb tanácsokat kapnak, mivel egy rendszer áll majd a portfóliók komfortvizsgálata miatt – egyes funkciók már most is elérhetők.

Pleschinger Gyula Márk szerint áramvonalasabb lesz a kiszolgálás, az üzletkötések felgyorsulnak, megalapozottabb tanácsokat tudnak adni . Fotó: MBH Bank
Pleschinger Gyula Márk szerint áramvonalasabb lesz a kiszolgálás, az üzletkötések felgyorsulnak, megalapozottabb tanácsokat tudnak adni . Fotó: MBH Bank

Harmadrészt össze kell hangolni a befektetési szolgáltatások három kulcsterületét: az ötletek generálását, az azok alapján történő befektetési tanácsadást, majd magának a befektetésnek a végrehajtását. Ezt szolgálja, hogy egy vezérigazgató-helyettes, vagyis az én irányításom alatt összpontosul az ötletgenerálás, miután létrehozunk egy új, kifejezetten a piaci mozgásokra fókuszáló elemzői központot, ami teljes egészében összhangba kerül a privátbank befektetési tanácsadási tevékenységével. Azzal a kitéllel, hogy az elemzés soha nem rendelhető alá az üzleti, értékesítési érdekeknek, s ezt a megfelelő belső kontrollok biztosítják is.

Az egysülés változást hozott a privátbanki belépési korlátban is?

Igen, 50 millióról 70 millió forintra emeltük azt a vagyoni határt, amellyel már privátbanki kiszolgálást vehet igénybe az ügyfél. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a hazai piacon még mindig alacsony összeg. Arra a fúziós folyamat során külön figyelmet fordítottunk, hogy az elődbankok ügyfeleként megszerzett privátbanki státuszát senki ne veszítse el, ugyanakkor úgy érdemes erre a változásra tekinteni, hogy az ő érdekük is, hogy a megfelelő, vagyonmérethez illeszkedő szolgáltatást kapják.

Év eleje lévén, adja magát a vissza- és kitekintés. Milyen volt 2023 és milyen lehet 2024?

A privátbanki üzletágban meglepően jól sikerült a tavalyi évünk. A kezelt vagyonunk értéke mintegy 20 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy 1200 milliárd forint fölé került. Ez azért kellemes meglepetés, mert az egyesülés miatt nem volt könnyű dolgunk, és még mi magunk is tanuljuk, hogy mi az egyesült privátbanki üzletágnak a valós potenciálja.

Arra pedig kifejezetten büszkék vagyunk, hogy a versenytársak szavazatai alapján a tagbankok története során először – a Friedrich Wilhelm Raiffeisennel holtversenyben – elnyertük az „Év privátbanki szolgáltatója” díjat.

Ami a befektetési eszközöket illeti, a magas kamatkörnyezet miatt tavaly a kötvényalapok domináltak, azon belül is a rövidek. Ez az év vége felé kezdett megváltozni, az ügyfelek, ha óvatosan is, de elkezdtek a rövidből a hosszabb kötvényalapokba átmenni. Ugyanakkor a magasabb kockázatú eszközök – strukturált termékek, részvények – irányába nem látunk elmozdulást, ami az alapján, hogy rekordmagasan vannak a tőzsdeindexek, nem meglepő, ahhoz kell egy negatív korrekció, hogy komolyabb tételekben szálljanak be a befektetők. 

Amúgy is azt gondolom, hogy a következő évek, sőt akár évtized a kötvények reneszánszát hozhatja el. És ezt az üzleti lehetőséget az MBH Befektetési Bank ki tudja aknázni, mivel az elmúlt időszakban bővítettük kötvényár-jegyzőink körét.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17845 17610 17900 -0,92% 17845 17850 3 777 047 080 HUF 2024-05-24 12:56:21
MOL 2832 2790 2846 -6,96% 2828 2832 1 966 397 596 HUF 2024-05-24 12:55:24
MTELEKOM 970 965 977 -0,82% 970 974 92 844 395 HUF 2024-05-24 12:39:09
RICHTER 9480 9260 9505 +2,43% 9480 9495 1 557 965 895 HUF 2024-05-24 12:56:18
OPUS 374 370 378 -0,66% 373 374 78 055 596 HUF 2024-05-24 12:56:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG