1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Új befektetésialap-törvény van a parlament előtt, amely bevezetné a legújabb európai előírásokat, mint az egységes, összehasonlítható adatlap, az esernyőalap vagy az alapok európai útlevele. Az értékpapírok egy részének befagyása esetén lehetővé válna a befektetők részleges kifizetése is.

Betegtájékoztatónak is csúfolják néha  Németországban azt az egységes adatlapot (KID, azaz key information dokument), amelyet a UCITS-IV nevű EU-direktíva ír elő a tagországoknak. Ez azt a célt szolgálja, hogy - alaptípustól függően - két vagy három oldalon, pontosan szabályozott adatokon keresztül könnyen áttekinthető legyen egy alap összes fontosabb jellemzője. Valószínűleg ez lesz a leggyakoribb változás, amivel a kisbefektetők is találkozni fognak, miután módosulnak a befektetési alapokra vonatkozó hazai jogszabályok.

A Parlament előtt van ugyanis egy egész új törvény ezzel kapcsolatban, ami egyrészt kiveszi az eddigi helyéről, a tőkepiaci törvényből a befektetési alapokkal kapcsolatos szabályokat – ahogy az 2001 előtt is volt –, másrészt az említett direktíván kívül is sok kisebb változtatást tartalmaz. Ha még idén sikerül elfogadnia a parlamentnek, akkor januártól hatályba is léphet (illetve egyes részei bizonyos türelmi idő után, később).

Késtünk, de legalább nem egyedül

Az UCITS-IV direktíva jogszabályokba való átültetésének határidejeként még 2010 első felében eredetileg 2011. június 30-at szabták meg, de az EU tagállamai közül mintegy féltucatnyi nem tartotta be az eredeti határidőt. Ahol meg is jelent a jogszabályokban (pl. Németország, Luxemburg, Svájc), ott is előfordul, hogy egyes rendelkezései később léphetnek életbe.

Amint Temmel Andrástól, az alapkezelők szervezete, a Bamosz főtitkárától megtudtuk, az apropót a változtatásra az UCITS IV-direktíva bevezetése adta. A törvénynek azonban ezen túl is alaposan megváltozik a karaktere, rengeteg részlete, de egyik sem drámaian. Megfordul az alapállás, míg az eddigi jogszabály alapesetnek a hazai alaptípusokat definiálta, és az európai típusú alapok jelentettek egyfajta különleges esetet, most fordítva lesz. Az UCITS-típusú alapok lesznek a kiindulópont, és ehhez képest lesznek speciális szabályok, lehetőségek.

Az UCITS-típusú, európai alapok talán legfontosabb jellemzője a szakember szerint, hogy ha bármely uniós tagállamban egy ilyet engedélyeznek, akkor azt a többi tagállamban is automatikusan forgalomba lehet hozni. Még az eddigi regisztrációs kötelezettség is megszűnik, amit a PSZÁF-nál a külföldi alapoknak csinálniuk kellett, az UCITS IV nagymértékben eltakarította a korlátozásokat a határon átnyúló szolgáltatások elől.

Az alapkezelők is átnyúlhatnak a határon

Az alapok határon átnyúló működésén kívül az alapkezelőké is lehetővé válik. Eddig a hazai alapkezelőknek is minimum fióktelepeket kellett létrehozniuk, ha másutt alapokat akartak létrehozni, ezen túl erre sem lesz szükség. Arra a kérdésre, hogy a hazai alapok és alapkezelők teljesíteni fogják-e a határon túli működéshez előírt feltételeket, a főtitkár azt válaszolta, hogy a többségük várhatóan igen, semmilyen különösebben nehezen teljesíthető, drámai feltételt nem szabtak ehhez.

Nem az UCITS-direktívához tartozik, inkább a pénzügyi válság tapasztalatainak gyakorlatba való átültetését jelenti, hogy változnak az értékpapír-alapok likviditási, felfüggesztési szabályai. A jelenlegi gyakorlattól eltérően lehetővé válik majd, hogy ha egy alap vagyonának egy része befagy, teljesen illikviddé válik, ezt a részt időlegesen el lehessen különíteni, és ne kelljen felfüggeszteni az egész alapot. Lehetővé válik így, hogy a befektetőket részlegesen, például 90-95 százalékban is ki lehessen fizetni, a maradékot pedig később. (Tipikus példája ennek egy ingatlanalapok alapja, amely értékpapíralap, és amelyben több jól működő ingatlanalapon kívül egy befagyott is van.)

Pánikrohamok ellen szedjen részkifizetést

Így, ha válság tör ki, és valamely befektetés veszélybe kerül, csökken az esélye annak, hogy a befektetők egyszerre megrohamozzák az adott értékpapír kibocsátóját. Az ingatlanalapok is rugalmasabbá válnának, nagyobb szabadságot adnának az alapkezelőknek abban, hogyan határozzák meg a visszaváltási szabályokat, például lehetővé válhat, hogy csak meghatározott időközökben, például évente egyszer lehessen visszaváltani. (Hasonló megoldások vannak külföldi alapoknál is.)

További változás lesz, hogy eddig az alapkezelőknek kötelező volt forgalmazó igénybe vétele saját alapjainak értékesítéséhez, ezentúl nem lesz. Ez leegyszerűsíti és olcsóbbá teszi az eladási folyamatot, főleg intézményi ügyfelek esetén. Megjelennek majd az úgynevezett esernyőalapok is: ezek olyan alapok, amelyeken belül – a külföldi gyakorlathoz hasonlóan - lehetővé válik különböző befektetési politikájú alapsorozatok létrehozása. Vagyis, amíg jelenleg egy bank külön európai részvényalapot, amerikai részvényalapot, kötvényalapot, pénzpiaci alapot stb. tart fenn, a jövőben ezek egy alap részalapjaiként (eszközosztályaiként, sorozataiként) létrehozhatók lesznek. Külföldön léteznek több tucat féle befektetési jegyből álló alapok is.

Mit kell tudni a kis KID-ről?

Az új KID, azaz key information dokument (más néven KIID, key investor information dokument) egy olyan két, vagy speciális esetekben három oldalas dokumentum, amely az alapokról közli a legfontosabb információkat. A dokumentumnak le kell írnia az alap célját, befektetési politikáját, kockázati és hozamprofilját, a múltbeli hozamait, végül az alapkezelő és forgalmazó elérhetőségeit és a további információk közzétételi helyét.

További részletes előírások vannak a dokumentumra nézve, de fontos, hogy közérthetőnek kell lennie. Ez a jelenlegi hivatalos tájékoztatóknál, rövidített tájékoztatóknál egyáltalán nem teljesül, még a szakembereknek is nehezen emészthetők néha a jogi maszlagok. Egy jelenlegi hivatalos tájékoztató 80-120 oldal körül van, de a rövidített is 20-30 oldal, ráadásul jórészt ugyanazokat a mondatokat, szakkifejezéseket használja, semmivel sem érthetőbb, csak valamivel rövidebb.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17500 17465 17540 -0,11% 17500 17510 691 966 030 HUF 2024-02-23 10:49:26
MOL 2940 2918 2944 +0,62% 2934 2940 278 178 922 HUF 2024-02-23 10:50:23
MTELEKOM 828 825 840 +2,86% 829 830 884 626 044 HUF 2024-02-23 10:49:54
RICHTER 9750 9710 9795 +0,46% 9745 9750 162 625 735 HUF 2024-02-23 10:51:32
OPUS 420 418 421 +0,36% 419 420 15 880 797 HUF 2024-02-23 10:50:38
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
Befektetési alapok Mit várhatunk most az ingatlanalapoktól?
Eidenpenz József | 2023. július 3. 18:04
Hogyan növeli az infláció egy ingatlanalap hozamát, lehet-e bérleti díjakat emelni, esnek-e az ingatlanárak, milyen mély nyomokat hagyott a Covid? Lehet-e kapni a korlátozott mennyiségű ingatlanbefektetési jegyekből, és mi az értelme a devizafedezésnek? Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő értékesítés-támogatási vezetőjével.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG