1p
Új befektetésialap-törvény van a parlament előtt, amely bevezetné a legújabb európai előírásokat, mint az egységes, összehasonlítható adatlap, az esernyőalap vagy az alapok európai útlevele. Az értékpapírok egy részének befagyása esetén lehetővé válna a befektetők részleges kifizetése is.

Betegtájékoztatónak is csúfolják néha  Németországban azt az egységes adatlapot (KID, azaz key information dokument), amelyet a UCITS-IV nevű EU-direktíva ír elő a tagországoknak. Ez azt a célt szolgálja, hogy - alaptípustól függően - két vagy három oldalon, pontosan szabályozott adatokon keresztül könnyen áttekinthető legyen egy alap összes fontosabb jellemzője. Valószínűleg ez lesz a leggyakoribb változás, amivel a kisbefektetők is találkozni fognak, miután módosulnak a befektetési alapokra vonatkozó hazai jogszabályok.

A Parlament előtt van ugyanis egy egész új törvény ezzel kapcsolatban, ami egyrészt kiveszi az eddigi helyéről, a tőkepiaci törvényből a befektetési alapokkal kapcsolatos szabályokat – ahogy az 2001 előtt is volt –, másrészt az említett direktíván kívül is sok kisebb változtatást tartalmaz. Ha még idén sikerül elfogadnia a parlamentnek, akkor januártól hatályba is léphet (illetve egyes részei bizonyos türelmi idő után, később).

Késtünk, de legalább nem egyedül

Az UCITS-IV direktíva jogszabályokba való átültetésének határidejeként még 2010 első felében eredetileg 2011. június 30-at szabták meg, de az EU tagállamai közül mintegy féltucatnyi nem tartotta be az eredeti határidőt. Ahol meg is jelent a jogszabályokban (pl. Németország, Luxemburg, Svájc), ott is előfordul, hogy egyes rendelkezései később léphetnek életbe.

Amint Temmel Andrástól, az alapkezelők szervezete, a Bamosz főtitkárától megtudtuk, az apropót a változtatásra az UCITS IV-direktíva bevezetése adta. A törvénynek azonban ezen túl is alaposan megváltozik a karaktere, rengeteg részlete, de egyik sem drámaian. Megfordul az alapállás, míg az eddigi jogszabály alapesetnek a hazai alaptípusokat definiálta, és az európai típusú alapok jelentettek egyfajta különleges esetet, most fordítva lesz. Az UCITS-típusú alapok lesznek a kiindulópont, és ehhez képest lesznek speciális szabályok, lehetőségek.

Az UCITS-típusú, európai alapok talán legfontosabb jellemzője a szakember szerint, hogy ha bármely uniós tagállamban egy ilyet engedélyeznek, akkor azt a többi tagállamban is automatikusan forgalomba lehet hozni. Még az eddigi regisztrációs kötelezettség is megszűnik, amit a PSZÁF-nál a külföldi alapoknak csinálniuk kellett, az UCITS IV nagymértékben eltakarította a korlátozásokat a határon átnyúló szolgáltatások elől.

Az alapkezelők is átnyúlhatnak a határon

Az alapok határon átnyúló működésén kívül az alapkezelőké is lehetővé válik. Eddig a hazai alapkezelőknek is minimum fióktelepeket kellett létrehozniuk, ha másutt alapokat akartak létrehozni, ezen túl erre sem lesz szükség. Arra a kérdésre, hogy a hazai alapok és alapkezelők teljesíteni fogják-e a határon túli működéshez előírt feltételeket, a főtitkár azt válaszolta, hogy a többségük várhatóan igen, semmilyen különösebben nehezen teljesíthető, drámai feltételt nem szabtak ehhez.

Nem az UCITS-direktívához tartozik, inkább a pénzügyi válság tapasztalatainak gyakorlatba való átültetését jelenti, hogy változnak az értékpapír-alapok likviditási, felfüggesztési szabályai. A jelenlegi gyakorlattól eltérően lehetővé válik majd, hogy ha egy alap vagyonának egy része befagy, teljesen illikviddé válik, ezt a részt időlegesen el lehessen különíteni, és ne kelljen felfüggeszteni az egész alapot. Lehetővé válik így, hogy a befektetőket részlegesen, például 90-95 százalékban is ki lehessen fizetni, a maradékot pedig később. (Tipikus példája ennek egy ingatlanalapok alapja, amely értékpapíralap, és amelyben több jól működő ingatlanalapon kívül egy befagyott is van.)

Pánikrohamok ellen szedjen részkifizetést

Így, ha válság tör ki, és valamely befektetés veszélybe kerül, csökken az esélye annak, hogy a befektetők egyszerre megrohamozzák az adott értékpapír kibocsátóját. Az ingatlanalapok is rugalmasabbá válnának, nagyobb szabadságot adnának az alapkezelőknek abban, hogyan határozzák meg a visszaváltási szabályokat, például lehetővé válhat, hogy csak meghatározott időközökben, például évente egyszer lehessen visszaváltani. (Hasonló megoldások vannak külföldi alapoknál is.)

További változás lesz, hogy eddig az alapkezelőknek kötelező volt forgalmazó igénybe vétele saját alapjainak értékesítéséhez, ezentúl nem lesz. Ez leegyszerűsíti és olcsóbbá teszi az eladási folyamatot, főleg intézményi ügyfelek esetén. Megjelennek majd az úgynevezett esernyőalapok is: ezek olyan alapok, amelyeken belül – a külföldi gyakorlathoz hasonlóan - lehetővé válik különböző befektetési politikájú alapsorozatok létrehozása. Vagyis, amíg jelenleg egy bank külön európai részvényalapot, amerikai részvényalapot, kötvényalapot, pénzpiaci alapot stb. tart fenn, a jövőben ezek egy alap részalapjaiként (eszközosztályaiként, sorozataiként) létrehozhatók lesznek. Külföldön léteznek több tucat féle befektetési jegyből álló alapok is.

Mit kell tudni a kis KID-ről?

Az új KID, azaz key information dokument (más néven KIID, key investor information dokument) egy olyan két, vagy speciális esetekben három oldalas dokumentum, amely az alapokról közli a legfontosabb információkat. A dokumentumnak le kell írnia az alap célját, befektetési politikáját, kockázati és hozamprofilját, a múltbeli hozamait, végül az alapkezelő és forgalmazó elérhetőségeit és a további információk közzétételi helyét.

További részletes előírások vannak a dokumentumra nézve, de fontos, hogy közérthetőnek kell lennie. Ez a jelenlegi hivatalos tájékoztatóknál, rövidített tájékoztatóknál egyáltalán nem teljesül, még a szakembereknek is nehezen emészthetők néha a jogi maszlagok. Egy jelenlegi hivatalos tájékoztató 80-120 oldal körül van, de a rövidített is 20-30 oldal, ráadásul jórészt ugyanazokat a mondatokat, szakkifejezéseket használja, semmivel sem érthetőbb, csak valamivel rövidebb.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14320 14305 14435 -0,21% 14320 14325 2 430 528 350 HUF 2023-11-30 11:08:36
MOL 2774 2768 2780 -0,22% 2774 2776 272 421 460 HUF 2023-11-30 11:07:48
MTELEKOM 602 599 604 -0,17% 601 603 64 203 953 HUF 2023-11-30 11:08:24
RICHTER 8620 8585 8650 +0,35% 8620 8625 186 408 245 HUF 2023-11-30 11:03:04
OPUS 384 374 384 +1,86% 383 384 99 392 586 HUF 2023-11-30 11:09:56
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
Befektetési alapok Mit várhatunk most az ingatlanalapoktól?
Eidenpenz József | 2023. július 3. 18:04
Hogyan növeli az infláció egy ingatlanalap hozamát, lehet-e bérleti díjakat emelni, esnek-e az ingatlanárak, milyen mély nyomokat hagyott a Covid? Lehet-e kapni a korlátozott mennyiségű ingatlanbefektetési jegyekből, és mi az értelme a devizafedezésnek? Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő értékesítés-támogatási vezetőjével.
Befektetési alapok A magyar politikai kockázat ára – interjú
Eidenpenz József | 2023. június 26. 09:47
Az Év Feltörekvő Alapkezelője defenzív részvényeket vásárol, olcsó részvényeket keres, tavaly ősszel sok ilyen akadt, ma kevésbé. Ide tartoznak a magyar papírok is, de a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és adóztatás miatt a magyar részvények nagy diszkontot érdemelnek, kérdés, mekkorát. Interjú és videopodcast Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével, az Expedíció Alap portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Merre tovább, ingatlanalapok?
Eidenpenz József | 2023. június 23. 15:31
Tavaly a tőkepiaci turbulenciák ellenére is jó, többnyire két számjegyű hozamot értek el a hazai ingatlanalapok. Mi volt ennek az oka? Fennállnak-e még a kedvező körülmények, amelyek ezt előidézték? Mehet-e ez így tovább? – kérdeztünk alapkezelőket.
Befektetési alapok Ezek most a legnépszerűbb befektetési alapok
Eidenpenz József | 2023. június 21. 05:51
Milyen alapokat vesznek most a kisbefektetők, érdemes-e devizában takarékoskodni, keresik-e még az ESG-termékeket? Mitől maradt magas az ingatlanalapok hozama válság idején? Kiknek kedvez a magas kamat? Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befektetési alapok Így védenek a reáleszközök az inflációtól - Klasszis podcast
Eidenpenz József | 2023. június 19. 15:33
Ha magas az infláció, akkor reáleszközökbe érdemes fektetni a nagykönyvek szerint, mint a részvények vagy az ingatlanok. De ez többnyire csak hosszabb távon működik, rövid távon gyakran nem. A rövid távú ingadozást, veszteséget láttuk tavaly, de a következő években jó hozamok jöhetnek - mondja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akit videópodcastunkban Eidenpenz József főmunkatárs kérdezett. 
Befektetési alapok Milyen devizaalapot, kötvényt és részvényt érdemes ma venni? Interjú
Eidenpenz József | 2023. június 12. 19:07
Hogyan élték meg a kisbefektetők a tavalyi viharos esztendőt, mely alapfajtákat keresik ma, és mennyire jók az elképzeléseik? Miért lehet jobb a magyar részvény, mint a külföldi? Érdemes-e ma devizában megtakarítani? Hogyan látja a piacokat az alapkezelő? Interjú Oszlay Péterrel, az Erste Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG