1p
A befektetési alap piac idei újdonsága a „járadékszerűen” tőke- és hozamfizetést biztosító tőkevédett alap, melyet a K&H hozott létre. A K&H tőkét négy részletben fizető alap a többszöri hozamfizetés mellett a tőkét a futamidő alatt négy egyenlő részletben fizeti vissza, 100%-os tőkevédelem mellett.

A befektetési alap piac idei újdonsága volt, hogy a K&H Alapkezelő olyan egyedülálló befektetési alapot hozott létre, amely a tőkevédelem és a többszöri hozamfizetés mellett a tőke egy részét is visszafizeti a futamidő vége előtt. „Az új, „járadékszerűen” tőke- és hozamfizetést biztosító befektetési alap típust a magyar szabályozás korábban nem tette lehetővé, Magyarországon nem lehetett ilyen típusú befektetési alapot kibocsátani.

A Parlament által tavaly év végén elfogadott befektetési alapokról szóló törvény azonban már lehetőséget nyújt erre, és az ügyfelek visszajelzései is pozitívak, hiszen az első három ilyen típusú alapból, a K&H tőkét részben előre fizető alapokból összesen 10 milliárd forint értékben történt jegyzés. A K&H ezért továbbfejlesztette a konstrukciót, és egy olyan, a piacon egyedülálló alapot alkotott meg, amely a tőkét a futamidő alatt négy egyenlő részletben fizeti vissza” – mondta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A tőkevédett alapok kezdetben kötött futamidővel indultak, majd a termékfejlesztések lehetővé tették, hogy az ügyfelek rendszeres hozamfizetésben részesüljenek már a futamidő alatt is. Ilyen, rendszeres hozamfizetést biztosító alapból a K&H 17 sorozatot indított, 55 milliárd forint értékben. A már jegyezhető K&H tőkét négy részletben fizető alap most tovább ötvözi az ügyfelek által leginkább preferált tulajdonságokat.

Az alap innovációja, hogy mintegy „járadékszerűen” már a tőkét is folyamatosan, egyenletesen visszafizeti a befektetőknek a futamidő alatt. A K&H tőkét négy részletben fizető alap a négyéves futamideje során minden év végén kifizeti a tőke 25%-át, a megtakarított pénzt tehát nem kell hosszú időre „nélkülözni”. A rendszeres kifizetéssel így jól tervezhetővé válik a pénzáramlás az ügyfél számára, ezért az alap számos élethelyzetre adhat megoldást.

A hazai megtakarítási piacot különösen érzékenyen érintette a tavalyi év, és még az idei év elejét is a tőkekivonás jellemezte. Az ügyfelek visszajelzései alapján azt tapasztaljuk, hogy a jelenlegi változó környezetben egyre fokozottabb igény van a likviditásra, természetesen a tőke- és hozamvédelem, valamint a kedvező hozamfizetés mellett. Ezért úgy gondoljuk, abszolút létjogosultsága van a magyar piacon az ilyen típusú, „járadékszerű” tőke- és hozamfizetést biztosító alapnak – hangsúlyozta a szakember.

A K&H tőkét négy részletben fizető alap az első évet követően a teljes tőkére vetítve 8%-os fix hozamot fizet. A hozamot egyszerre fizetik ki az első kifizetési napon, a tőke egynegyed részével. A futamidő további éveiben az alap a tőkekifizetések mellett az aktuálisan bent lévő tőkerészre folyamatosan emelkedő hozam lehetőségét biztosítja, 6,67%, 10%, illetve  20% mértékig az alapban lévő tőkerészre számolva. A konkrét hozamok az alap mögött álló 20 ismert világcég részvényeinek futamidő alatti értékváltozásától függnek. Abban az esetben, ha a mögöttes részvények teljesítménye kedvezőtlen, az alap 100%-os tőkevédelmet nyújt.

A kifizetett tőkerész ismételt befektetésével lehetőség van a további hozamnövelésre, a folyamatos tőkekifizetés pedig arra is lehetőséget teremt, hogy az újra-befektetéssel a befektető a változó piaci helyzetnek megfelelően alakítsa át portfólióját. Az igénybe vehető adóelőnyökkel még tovább növelhető a befektetés hozama, hiszen idén is lehetőség van nyugdíj-előtakarékossági számlán vagy tartós befektetési számlán elhelyezni a megtakarításokat, ami így kamatadó-mentességet vagy kamatadó-kedvezményt élvezhet.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18605 18605 18890 -1,48% 0 0 8 794 808 045 HUF 2024-07-24 17:10:26
MOL 2828 2828 2864 -0,91% 0 0 740 429 530 HUF 2024-07-24 17:12:23
MTELEKOM 1074 1056 1090 -1,10% 0 0 346 055 376 HUF 2024-07-24 17:05:55
RICHTER 9945 9770 9950 +1,02% 0 0 1 441 409 270 HUF 2024-07-24 17:08:54
OPUS 439 436 439 +0,69% 0 0 61 521 852 HUF 2024-07-24 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klímaváltozás, elhízás, öregedő társadalmak - tudta, hogy ezekkel pénzt is kereshet?
Izsó Márton - Litván Dániel | 2024. július 15. 19:22
Mik az azok a megatrendek? Például azok, hogy a klímaváltozás zajlik, a nyugati világban pedig egyre több idős, illetve egyre több elhízott ember lesz. És létezik olyan befektetési alap, amellyel ezeket a trendeket kihasználva pénzt is kereshetünk. A Klasszis Podcast adásában Richter Péterrel, a VIG Alapkezelő részvényportfólió-menedzserével Litván Dániel beszélgetett.
Befektetési alapok Így védekezhetünk az infláció ellen most - Klasszis podcast
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2024. július 4. 05:38
A kötvények és betétek korának vége lett a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet jól biztosítani hosszabb távon. Ám aki kevésbé bírja a kockázatokat, annak a kötvényt és részvényt is tartalmazó vegyes alapok ajánlhatók. Erről beszélgettünk Pekár Dáviddal, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Voltak ennél sötétebb időszakok is a magyar gazdaságban
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 3. 15:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok Számos vállalat van, amely még profitálhat a mesterséges intelligenciából
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 28. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvényhozamok nagyjából az idei csúcsaik közelében lehetnek
Csabai Károly | 2024. június 24. 15:01
A befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díjának számító Privátbankár Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelőnél dolgozó Tóth István lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere. Ennek apropóján beszélgettünk vele a kötvénypiaci termékekről, folyamatokról, kilátásokról.
Befektetési alapok A duplájába is kerülhetne az OTP? – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 21. 15:02
A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók. A részvények hatékony védelmet nyújthatnak az infláció ellen is. A kockázatot, árfolyamingadozásokat kevésbé jól tűrő befektetőknek kezdőlépésként a vegyes alapokat ajánlják. Interjú Dudás Mátéval, az Erste Alapkezelő Zrt. szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tizenegy díjat - négy elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég általános vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG