1p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A befektetési alap piac idei újdonsága a „járadékszerűen” tőke- és hozamfizetést biztosító tőkevédett alap, melyet a K&H hozott létre. A K&H tőkét négy részletben fizető alap a többszöri hozamfizetés mellett a tőkét a futamidő alatt négy egyenlő részletben fizeti vissza, 100%-os tőkevédelem mellett.

A befektetési alap piac idei újdonsága volt, hogy a K&H Alapkezelő olyan egyedülálló befektetési alapot hozott létre, amely a tőkevédelem és a többszöri hozamfizetés mellett a tőke egy részét is visszafizeti a futamidő vége előtt. „Az új, „járadékszerűen” tőke- és hozamfizetést biztosító befektetési alap típust a magyar szabályozás korábban nem tette lehetővé, Magyarországon nem lehetett ilyen típusú befektetési alapot kibocsátani.

A Parlament által tavaly év végén elfogadott befektetési alapokról szóló törvény azonban már lehetőséget nyújt erre, és az ügyfelek visszajelzései is pozitívak, hiszen az első három ilyen típusú alapból, a K&H tőkét részben előre fizető alapokból összesen 10 milliárd forint értékben történt jegyzés. A K&H ezért továbbfejlesztette a konstrukciót, és egy olyan, a piacon egyedülálló alapot alkotott meg, amely a tőkét a futamidő alatt négy egyenlő részletben fizeti vissza” – mondta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A tőkevédett alapok kezdetben kötött futamidővel indultak, majd a termékfejlesztések lehetővé tették, hogy az ügyfelek rendszeres hozamfizetésben részesüljenek már a futamidő alatt is. Ilyen, rendszeres hozamfizetést biztosító alapból a K&H 17 sorozatot indított, 55 milliárd forint értékben. A már jegyezhető K&H tőkét négy részletben fizető alap most tovább ötvözi az ügyfelek által leginkább preferált tulajdonságokat.

Az alap innovációja, hogy mintegy „járadékszerűen” már a tőkét is folyamatosan, egyenletesen visszafizeti a befektetőknek a futamidő alatt. A K&H tőkét négy részletben fizető alap a négyéves futamideje során minden év végén kifizeti a tőke 25%-át, a megtakarított pénzt tehát nem kell hosszú időre „nélkülözni”. A rendszeres kifizetéssel így jól tervezhetővé válik a pénzáramlás az ügyfél számára, ezért az alap számos élethelyzetre adhat megoldást.

A hazai megtakarítási piacot különösen érzékenyen érintette a tavalyi év, és még az idei év elejét is a tőkekivonás jellemezte. Az ügyfelek visszajelzései alapján azt tapasztaljuk, hogy a jelenlegi változó környezetben egyre fokozottabb igény van a likviditásra, természetesen a tőke- és hozamvédelem, valamint a kedvező hozamfizetés mellett. Ezért úgy gondoljuk, abszolút létjogosultsága van a magyar piacon az ilyen típusú, „járadékszerű” tőke- és hozamfizetést biztosító alapnak – hangsúlyozta a szakember.

A K&H tőkét négy részletben fizető alap az első évet követően a teljes tőkére vetítve 8%-os fix hozamot fizet. A hozamot egyszerre fizetik ki az első kifizetési napon, a tőke egynegyed részével. A futamidő további éveiben az alap a tőkekifizetések mellett az aktuálisan bent lévő tőkerészre folyamatosan emelkedő hozam lehetőségét biztosítja, 6,67%, 10%, illetve  20% mértékig az alapban lévő tőkerészre számolva. A konkrét hozamok az alap mögött álló 20 ismert világcég részvényeinek futamidő alatti értékváltozásától függnek. Abban az esetben, ha a mögöttes részvények teljesítménye kedvezőtlen, az alap 100%-os tőkevédelmet nyújt.

A kifizetett tőkerész ismételt befektetésével lehetőség van a további hozamnövelésre, a folyamatos tőkekifizetés pedig arra is lehetőséget teremt, hogy az újra-befektetéssel a befektető a változó piaci helyzetnek megfelelően alakítsa át portfólióját. Az igénybe vehető adóelőnyökkel még tovább növelhető a befektetés hozama, hiszen idén is lehetőség van nyugdíj-előtakarékossági számlán vagy tartós befektetési számlán elhelyezni a megtakarításokat, ami így kamatadó-mentességet vagy kamatadó-kedvezményt élvezhet.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18710 18710 19000 -0,40% 0 0 5 851 887 205 HUF 2024-10-22 17:05:12
MOL 2632 2632 2658 -0,90% 0 0 751 503 798 HUF 2024-10-22 17:05:25
MTELEKOM 1088 1078 1088 +0,37% 0 0 312 992 242 HUF 2024-10-22 17:05:18
RICHTER 10920 10850 11020 +0,65% 0 0 1 285 518 670 HUF 2024-10-22 17:05:05
OPUS 514 512 517 0,00% 0 0 58 594 880 HUF 2024-10-22 17:09:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Fenntartható befektetést keres? Itt vannak a díjnyertes magyar lehetőségek
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 14:26
A Privátbankár.hu ünnepélyes keretek között, egy magas színvonalú szakmai rendezvényt követően átadta Az Év ESG Alapkezelője 2024 díjat. Idén először a befektetési alapok is elismerésben részesültek.
Befektetési alapok Kedvező befektetési lehetőség azoknak, akik hosszú távon szeretnének megtakarítani
Natív tartalom | 2024. szeptember 24. 19:51
Nem kell mást tennie, mint vásárolni az OTP USA Részvény Alapból, melynek befektetési jegyeit nem csak dollárban, hanem euróban és forintban is meg lehet venni. A július elején indult alap azoknak lehet kedvező befektetési lehetőség, akik hosszú távon szeretnének megtakarítani, és az amúgy is diverzifikált portfoliójuk részvénykitettségének egy részét az amerikai piacon szeretnék befektetni – mutatott rá Halas Zoltán, az OTP Alapkezelő Zrt. portfólió menedzsere.
Befektetési alapok Sok magyar vagyona gyarapodott augusztusban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 16. 14:44
A befektetési alapokban kezelt vagyon augusztusban 0,6 százalékkal, 95 milliárd forinttal nőtt, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 16 611 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.
Befektetési alapok Jobb az ESG-befektetések hozama, mint a többié?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 11. 15:01
Általános vélemények szerint a környezetileg, társadalmilag felelős ESG-befektetések hozama magasabb azoknál, ahol ezek a szempontok nem játszanak szerepet. Magasabb osztalékot is képesek fizetni.
Befektetési alapok A befektetési alapkezelés olyan, mint a sakk – interjú a Gránit Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével
Natív tartalom | 2024. augusztus 28. 16:15
Nem tudhatod biztosan, hogy mit fog lépni az ellenfeled, avagy mi fog történni a gazdaságban, de minden forgatókönyvre készülnöd kell válaszlépéssel – vallja a két év alatt dolgozói létszámban és kezelt vagyon tekintetében is duplájára növekő, Közép-Ázsia felé kacsintgató Gránit Alapkezelő második embere, Erdélyi Zombor.
Befektetési alapok Tartalmas befektetési étlapról válogathatunk, de mivel fűszerezzünk? Klasszis podcast - videóval
Bózsó Péter - Izsó Márton Artúr | 2024. augusztus 23. 16:09
Az MBH Alapkezelő megújította befektetésialap-kínálatát, aminek során a közép- és kelet-európai régióra fókuszáló alapjuk is új karaktert kapott. A Klasszis podcastban az alapkezelő üzletfejlesztési igazgatójával, Kovács Lászlóval és a befektetési üzletág vezetőjével, Herczog Péterrel beszélgettünk.
Befektetési alapok Több száz milliárddal híztak itthon a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 16. 13:31
A befektetési alapokban kezelt vagyon júliusban 2,1 százalékkal, 342 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 16 516 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Bamosz pénteken.
Befektetési alapok Hogyan védhetjük befektetéseinket geopolitikai konfliktusok esetén? - interjú
Bózsó Péter | 2024. augusztus 14. 15:01
A fődíjat a Klasszis Média lapcsoport Legjobb Árupiaci Alap kategóriájában idén az MBH Alapkezelő Hagyományos Energia Alapja nyerte el. Az ilyen alapok egyik szembetűnő tulajdonsága, hogy inflációs környezetben is jól teljesíthetnek. Az alap kiváló eredménye mögötti befektetési politikáról Bene Zsombor portfolió menedzserével beszélgettünk.
Befektetési alapok A Gránit Alapkezelő bérlakásparkot indít
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 13. 18:45
A Grandit Homes bérlakásként hasznosítja a 110 lakásos újépítésű lakópark ingatlanjait.
Befektetési alapok Klímaváltozás, elhízás, öregedő társadalmak - tudta, hogy ezekkel pénzt is kereshet?
Izsó Márton - Litván Dániel | 2024. július 15. 19:22
Mik az azok a megatrendek? Például azok, hogy a klímaváltozás zajlik, a nyugati világban pedig egyre több idős, illetve egyre több elhízott ember lesz. És létezik olyan befektetési alap, amellyel ezeket a trendeket kihasználva pénzt is kereshetünk. A Klasszis Podcast adásában Richter Péterrel, a VIG Alapkezelő részvényportfólió-menedzserével Litván Dániel beszélgetett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG