1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A piacok még mindig nem árazzák az USA törlesztésképtelenné válását, pedig az államadósság-plafon megemelésére már csak egy hét van
A piacok még mindig nem árazzák az Egyesült Államok törlesztésképtelenné válását, jóllehet az amerikai államadósság-plafon törvényhozási emelésének éppen egy hét múlva már érvényben kellene lennie ahhoz, hogy az amerikai pénzügyminisztérium ne kényszerüljön az esedékes kifizetések "adagolásának" megkezdésére.

A Commerzbank londoni részlegének keddi kimutatása szerint a Kongresszus és a Fehér Ház közötti elhúzódó politikai vita már kezdi éreztetni a hatását a piacokon, de még csak "mérsékelten". A tízéves amerikai kincstárjegy hozama enyhén emelkedett, és a papír kockázati felára a múlt hét végi kereskedés vége óta mostanáig 13 bázisponttal 25 bázispontra emelkedett az összehasonlítható lejárati idejű, Európában irányadó német államkötvény, a Bund hozama felett.

Az Egyesült Államok szuverén törlesztéskockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabása kedden - egy héttel az amerikai pénzügyminisztérium által az adósságplafon emelésére megjelölt határidő előtt - gyakorlatilag nem mozdult a londoni kereskedésben: mindössze 56 bázispont - tízmillió dollár amerikai államadósság után 56 ezer dollár - volt, ugyanannyi, mint az előző zárásban. Az elmúlt hónapok amerikai CDS-szintjeihez mérve sincs érdemi elmozdulás.

Ez a CDS-díjszabás a CMA DataVision nevű londoni piaci adatszolgáltató számítási modellje szerint azt jelzi, hogy a piac alig 4,7 százalékos halmozott kockázattal árazza az Egyesült Államok mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását az irányadó ötéves távlatban. A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország CDS-árazása a keddi londoni kereskedésben 1600 bázispont - tízmillió euró görög államadósságra 1,6 millió euró - felett járt, ami 75 százalékos halmozott távlati törlesztésleállási kockázat árazásának felel meg.

A Commerzbank londoni elemzőinek keddi helyzetértékelése szerint a szenátusi demokrata többség és a képviselőházat ellenőrző republikánusok kiadáscsökkentési javaslatai között "első látásra" nincs sok különbség, ám "az ördög a részletekben rejlik". A demokraták a republikánusok által a jóléti kiadásokban tervezett lefaragások ellen tiltakoznak, a republikánusokat pedig "nehéz lenne rávenni" arra, hogy elfogadják Harry Reid demokrata párti szenátusi elnök "kreatív könyvelési" elképzeléseit az iraki és az afganisztáni háború költségeinek csökkentéséről.

A Commerzbank szerint jelen formájukban sem John Boehner képviselőházi republikánus vezető, sem Reid javaslatait nem lehetne elfogadtatni a törvényhozás két ellentétes politikai többségű házában. A cég citybeli elemzői szerint jóakarat esetén lehetséges a kompromisszum, de most már nem biztos, hogy lesz idő a tárgyalások lezárására.

Az amerikai kormány már május 16-án elérte a jelenleg meghatározott, 14 ezer milliárd dollárt meghaladó felső államadósság-limitet, ám a pénzügyminisztérium számára ilyen esetekben rendelkezésre álló kifutási idő augusztus 2-áig még lehetővé teszi a kormányzati hitelfelvételek és az esedékes kifizetések folytatását A nemzetközi hitelminősítők azonban már egyértelmű jelezéseket adtak arról, hogy fogytán a türelmük, és az egyezség elmaradása esetén megfoszthatják az Egyesült Államokat lehetséges legjobb, "AAA/Aaa" adósbesorolásától.

Eltérő álláspontok

A Három Nagy közül a legtürelmesebb a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő, amely a világ vezető szuverén adósainak kilátásairól összeállított, minap Londonban kiadott átfogó helyzetértékelésében leszögezte, hogy ha a határidőig nem jön létre egyezség az államadósság-plafon megemeléséről, akkor negatív - vagyis leminősítést valószínűsítő - figyelőlistára veszi az amerikai szuverén adósbesorolást.

A másik kettő, a Standard & Poor´s és a Moody´s Investors Service azonban ezt már e hónap közepén megtette: mindkettő negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok elit adósosztályzatait. Az S&P ehhez fűzött elemzésében közölte: az adósságplafon körüli politikai vita jelenlegi dinamikája alapján "legalább egy a kettőhöz" az esélye annak, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú költségvetési és adósságkonszolidációt.

A Standard & Poor´s hozzátette: ha az amerikai kormány "akármilyen rövid időre is" elmarad piaci adósságának törlesztésével, az azt eredményezheti, hogy a cég a hosszú és a rövid lejáratú amerikai államadósságra egyaránt "SD" - szelektív nem teljesítő - besorolását ad, vagyis gyakorlatilag fizetésképtelennek minősíti az Egyesült Államok kormányát. Ez példátlan lépés lenne az Egyesült Államok esetében, és súlyos globális piaci hatásai is lehetnének, mivel az eddig korlátlannak - és a világpiaci kockázati megítélés alapmércéjének - tekintett amerikai hitelképesség válna kérdésessé.

Obama szerint veszélyes játékot űznek

Amint arról korábban beszámoltunk, Barack Obama szerint a kiadások csökkentése önmagában nem oldja meg az Egyesült Államok deficitproblémáját, azonban megakadályozza, hogy a kormány olyan dolgokba ruházzon be, mint az oktatás.

Az amerikai elnök az után nyilatkozott így, hogy meghiúsult az a terv, amely szerint az amerikai törvényhozás vezetőinek még a hétfői ázsiai tőzsdenyitás előtt meg kellett volna állapodniuk a deficit csökkentéséről és az adósságplafon emeléséről. John Boehner republikánus képviselőházi elnök a hétfői lapok szerint kitartott amellett, hogy egy 10 évre elosztott, 1000 milliárd dolláros költségcsökkentés fejében egyezzenek meg egy rövid távú, ugyanilyen mértékű adósságlimit-emelésről, egy további, 3000 milliárd dolláros csökkentésről pedig jövőre állapodjanak meg.

MTI, Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG