1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok magyarországi konstrukciója azok számára is megnyitja az utat az ingatlanpiac előtt, akik eddig nem fértek hozzá

A kormányzat célja a szitek bevezetésével elsősorban a tőkebevonás - mondta el Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője. A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok magyarországi konstrukciója valóban vonzó lehet a befektetési lehetőségeket kereső tőkéseknek, mivel azok számára is megnyitja az utat az ingatlanpiac előtt, akik eddig nem fértek hozzá ehhez a szektorhoz.

A BÉT és a KBC Securities által szervezett konferencián Pankucsi Zoltán elmondta: számos üzleti konstrukcióban próbálják az egyes országok magukhoz vonzani a befektetőket. A szitek Európában és Európán kívül is számos országban léteznek, Magyarországon azonban nem volt korábban elérhető ez a befektetési forma; a kormány a szitek bevezetlésével közelebbé akarja hozni Magyarországot az áhított „kelet Luxemburgja”-státusz eléréséhez.

Mi az a szit?

A szit az a nyilvánosan működő, legalább tízmilliárd forint összegű induló tőkével rendelkező, az állami adóhatóság által – a társaság bejelentése alapján – nyilvántartásba vett nyílt részvénytársaság, amely megfelel a törvényben foglalt feltételeknek. A szit tulajdonképpen az EU más tagállamaiban már elterjedt úgynevezett REIT-struktúrát (Real Estate Investment Trust - REIT) hívatott meghonosítani Magyarországon.

A szit, illetve 100%-ban tulajdonolt projekttársaságai (Special Purpose Vehicle - SPV) kizárólag saját tulajdonú ingatlan adásvételét, saját tulajdonú ingatlan bérbeadását, üzemeltetését, ingatlankezelést, vagyonkezelést végezhetnek Magyarország területén.

A szit által realizált jövedelem csak a részvénytulajdonosok szintjén adózik osztalék- és árfolyamnyereség-adó formájában: nem kell ugyanis társasági adót, helyi iparűzési adót fizetniük, a visszterhes vagyonszerzési illeték mértékére 2%.

A szit éves eredményét 90%-ban, SPV 100%-ban köteles osztalékként tulajdonosai felé kiosztani. Indulásához 10 milliárd forint tőke kell, az összes tulajdonrész legalább 25%-át közkézhányadként szabályozott piacra kell bevezetni. A szabályozott ingatlanbefektetési társaság kibocsátott részvényeit együttesen legfeljebb összesen tíz százalékban tulajdonolhatják biztosítók és hitelintézetek, valamint amelyben együttesen az összes szavazati jog legfeljebb tíz százalékát gyakorolhatják
A társasági forma már több nyugat-európai országban működik, a régióban viszont Magyarország  az első, ahol bevezették.


Pankucsi szerint a magyar ingatlanos cégek nagyon nehezen tudnak tovább lépni tőke híján, a sziteknek köszönhetően azonban a tőzsdén keresztül egyszerűbben juthatnak tőkéhez akár kisbefektetőktől, akár intézményi befektetőktől. Amellett azonban, hogy már meglévő társaságok számára is nyitott a szitté alakulás lehetősége, elsősorban az új társaságok alapítását várja a kormányzat. Emellett a korábban a magyarországi lehetőség híján külföldön megalapított, de magyar illetőségű szitek „hazaköltözésére” is lehetőséget teremt a magyar konstrukció, ami a főosztályvezető szerint sok esetben versenyképesebb, mint a külföldiek.

Beer Gábor, a a KPMG adótanácsadó partnere szerint a jelenlegi szabályozás gyakorlatilag 100 százalékban megfelel a nemzetközi módszertannak: a sziteknek társasági és helyi iparűzési adót sem kell fizetni – különösen ez utóbbinak van nagy jelentősége a magyar piacon: ennek köszönhető, hogy az árbevételnek gyakorlatilag 2 százaléka a sziteknél marad. Adófizetés csak a társaságból történő osztalékfelvételnél merül fel. A szit azonban nem elsősorban adózási szempontok miatt jött létre, hanem az ingatlanbefektetések hozzáférhetőségének javítása volt a fő cél. Gondot jelenthet azonban a vagyonszerzési illeték: ez a szitek esetében fixen 2 százalék. Emellett az adórendszer nem közvetlenül szitekhez kapcsolódó fejezetei is sokat számítanak a versenyképesség megítélésében:  példaként a forrásadó hiányát említette, amely vonzó lehet az egyébként saját országukban forrásadó fizetésére kötelezett cégek számára. Gondot okozhat azonban a 90 százalékos osztalékfizetési kötelezettség abban a tekintetben, hogy a forintban kifizetendő összegek miatt esetleg árfolyamnyereséget kell kimutatnia az érintett vállalkozásnak – hívta fel a figyelmet Beer Gábor.


Balról jobbra: Csűrös Csanád (Portfolio.hu), Hegyi Ádám (KBC Securities), Beer Gábor (KPMG), Pankucsi Zoltán (Nemzetgazdasági Minisztérium)


A szitek professzionálják az ingatlanbefektetési piacot – mondta Hegyi Ádám, a KBC Securities senior corporate finance managare. Ha ez Magyarországon is bekövetkezik, valóban megindulhat a tőke a hazai ingatlanpiacra. A legfontosabb azonban ezen társaságok befektetési volta: olyan befektetők, akik eddig nem férhettek hozzá az ingatlanpiaci lehetőségekhez, most megfelelően szabályozott környezetben forgathassák pénzüket a szektorban.

Jó cégek, jó projektek vannak, vannak azonban problémák is – fogalmazott Hegyi. Egyrészt szükség van a jelenlegi piaci helyzetnek megfelelő felülvizsgálatra a korábban egészen más körülmények között elindított projektek esetében. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően az érintett társaságoknak biztosítaniuk kell a transzparens működést.

Az intézményi befektetőket nem kényeztették el az elmúlt időszakban igazán jó budapesti tőzsdei kibocsátásokkal, így egy jól sikerült szit-bevezetés felkeltheti a piac érdeklődését. A külföldi befektetők számára akkor lehet vonzó a magyar szitek világa, ha néhány nagy sikerű sztorit sikerül példaként kiállítani – emellett persze a hazai ingatlanszektor általános jó állapota is szükséges a vonzerő növeléséhez.

Hegyi Ádám úgy véli: ha a következő három évben 3-5 igazán jó, minőségi szit-bevezetés történik, akkor elégedettek lehetünk.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG