1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vegyes képet mutatott májusban a tőkepiac: míg a hazai állampapírpiac stabil hozamokat biztosított, addig a részvénypiacok világszerte negatívba fordultak és a forint is gyengült
Vegyes képet mutatott májusban a tőkepiac: míg a hazai állampapírpiac stabil hozamokat biztosított, addig a részvénypiacok világszerte negatívba fordultak és a forint is gyengült - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének legfrissebb jelentéséből.

A befektetési alapok vagyonát legjobban meghatározó tényező májusban a globális tőkepiacokat befolyásoló hangulat ismételt romlása mellett a már előző jelentésünkben is jelzett jelentős intézményi visszaváltások voltak, amik az aktuálissá váló nyugdíjpénztári vagyonátadás hatására következtek be – magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

Bár április után a lakosság e hónapban ismét összességében inkább visszaváltott, ez a májusi piaci környezetben kevésbé meglepő, és remélhetőleg időszakos jelenség. A vagyonáramlást tekintve a hagyományos fő befektetési alap kategóriák vegyesen teljesítettek, figyelemre méltó ugyanakkor, hogy májusban a legnépszerűbbek a speciális befektetési stratégiákat megvalósító származtatott alapok voltak, ezek vagyona jelentősen nőni tudott a kedvezőtlen befektetési klíma ellenére is – tette hozzá a főtitkár.

26 milliárdos mínuszban

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapokból a befektetők májusban 26,3 milliárd forintot vontak ki, míg ezen időszak alatt az alapok vagyona a piaci teljesítmény hatására összesen 7,4 milliárd forinttal nőtt. A hónap végén a BAMOSZ tagok 0,5 százalékos csökkenést követően, 469 hazai befektetési alapban összesen 3 836 milliárd forintot kezeltek.

A hagyományosan lakossági termékeknek számító (pénzpiaci, garantált, ingatlan és rövid kötvény) alapokon belül a hónapban a garantált és a rövid kötvényalapok tudtak friss tőkét vonzani. Összességében a lakossági termékek esetében a hónapban a  visszaváltások kerültek túlsúlyba. Az intézményi befektetők esetében ismét felgyorsult a nyugdíjpénztári vagyonátadásokhoz köthető visszaváltás, leginkább a részvényalapokból vonták ki befektetéseiket.

A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (57,3 százalékát) adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon májusban 0,7 százalékkal csökkent. A vizsgált időszakban a befektetők összesen 22 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények viszont 6,8 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A májust megszenvedték a részvénypiacok – míg az előző négy hónapban mindig volt egy-két olyan piac, ahol emelkedés tapasztalhattunk, májusban a fejlett, a feltörekvő és a hazai piacok is estek. A forint is gyengült, ez azonban a részvényalapok forintban mért veszteségeit tompította, sőt az európai, amerikai és ázsiai alapok esetében meg is fordította.

Ráadásul az intézményi befektetők március után májusban ismét jelentős tőkét vontak ki a nyilvános és a zártkörű részvényalapokból is. A nyilvános részvényalapokból több mint tízmilliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények összességében 1,6 milliárd forinttal csökkentették a befektetők vagyonát. A 79 nyilvános részvényalap vagyona májusban így 3,2 százalékkal, 357 milliárd forintra csökkent. Ezen belül a kategória több mint 60 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 4,3 százalékkal csökkent: májusban több mint hétmilliárd forint távozott az alapokból, és összesen 2,7 milliárd forint veszteség keletkezett rajtuk. A tiszta részvényalapok vagyona 1,5 százalékkal csökkent, miután ezekből a termékekből több mint hárommilliárd forint tőke távozott, viszont 1,1 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk.

A garantált alapok jelentették az üde színfoltot

Ismét javult a kép viszont a garantált alapok piacán, miután májusban ismét több új alap indult, mint ahány megszűnt. A vagyon 1,4 %-kal nőtt májusban, az alapokba összesen 6,2 milliárd forint érkezett, bár a piaci teljesítmények 490 millió forinttal csökkentették az alapok vagyonát.

Négy alap lejárt és megszűnt, egy alap beolvadt, miközben hat új alap indult – döntően ezek egyenlege jelentette az új befektetést. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 419 milliárd forint volt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

A hónap vesztesei

A pénzpiaci alapok esetében havonta változik a kép – míg áprilisban végre megállt az előző év végén tapasztalt és februárban újrakezdődött visszaváltási trend, májusban ismét inkább visszaváltottak a befektetők, így ezen alapok vagyona 0,4 százalékkal csökkent. Összesen közel 13 milliárd forint távozott az alapokból, bár 7,8 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 359 milliárd forintra csökkent.

A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona viszont nem csökkent. A befektetők ugyan 4,8 milliárd forintot vontak ki az elmúlt hónapban az alapokból, de a likviditási alapok összesen 5,1 milliárd forintos hozamot hoztak a befektetőknek. A legnépszerűbbek ismét az euróövezeti likviditási és pénzpiaci alapok voltak, leggyorsabban viszont ismét a dollár alapú likviditási alapok vagyona nőtt. A hónap vesztesei a forint alapú likviditási és pénzpiaci alapok voltak, ezekből összesen 14 milliárd forintot vontak ki a befektetők.

Jól szerepeltek a kötvényalapok

A kötvényalapok száma egy új alap indulásával 31-re nőtt, az alapok vagyona pedig 0,7 százalékkal, 308 milliárd forintra nőtt, aminek oka a rövid kötvényalapok esetében a tőkekivonás áprilisi megállása után újrainduló tőkevonzás mellett ezúttal elsősorban a rövid alapok hozama volt. A kötvényalapok összesen 1,3 milliárd forint tőkét vonzottak, és mintegy 800 millió forint hozamot értek el.

A rövid kötvényalapok esetében 1,7 százalékkal nőtt a vagyon, ezekbe a termékekbe ugyanis a hónapban 1,8 milliárd forint érkezett, és az alapok 800 millió forint hozamot is elértek. A hosszú kötvényalapok vagyona ugyanakkor ismét 0,4 százalékkal csökkent, miután félmilliárd forint távozott ezekből a termékekből, és elhanyagolható mértékű veszteséget is elszenvedtek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ingatlanalapok tőkevonzása áprilisig hónapról hónapra csökkent, májusban pedig 2008. augusztusa óta először ismét tőkekivonást tapasztalhattunk, bár az alapok teljesítménye javult, így a hónapban az alapok vagyona tovább gyarapodott. Ezekből a termékekből több mint másfél milliárd forint tőke távozott májusban, de 2,8 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk.

A 22 ingatlanalap vagyona összességében 0,3 százalékkal nőtt, a hónap végén 432 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 11 százaléka. A hazai ingatlanalapok alapjaiból a hónapban ismét 460 millió forint távozott, ezek vagyona így megint 0,7 százalékkal csökkent. Ezekben a termékekben 43 milliárd forint fekszik.

A kisebb alapkategóriák vegyes képet mutattak. A 45 vegyes alap vagyona májusban stagnált, 133 milliárd forint maradt. A hónapban 270 millió forint távozott ezekből a termékekből, a piaci teljesítmények viszont 320 millió forinttal növelték a vagyont. A 18 egyéb alap vagyona májusban 0,9 százalékkal, 42 milliárd forintra csökkent. A hónapban mintegy 110 millió forint érkezett ezekbe a termékekbe, a piaci teljesítmények viszont mintegy 490 millió forinttal csökkentették a vagyont. A 35 nyilvános származtatott alap vagyona a hónapban ismét a leggyorsabban, 4,7 százalékkal, 123 milliárd forintra nőtt. A hónapban több mint ötmilliárd forint új tőkét vonzottak ezek a termékek, míg a piaci teljesítmények 430 millió forinttal növelték a vagyont.

Egy zártkörű részvényalap megszűnte után a 42 zártkörű értékpapíralap vagyona májusban 2,4 százalékkal csökkent. Az alapokból közel 14 milliárd forint tőkét vontak ki, de ez így si kevesebb mint fele a márciusi tőkekivonásnak. A piaci teljesítmények további több mint kétmilliárd forinttal csökkentették a vagyont, elsősorban a részvényalapok vesztesége miatt. Az intézményi alapokon belül egyedül a pénzpiaci alapok tudtak kismértékű tőkét vonzani májusban. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 661 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 17,2 százaléka.

Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG