TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
2010 a nagy viharok miatt fekete év a biztosítók számára, az idei évben a jövedelmezőségük még rosszabb - a különadó miatt.

Végre megállt a kgfb-díjak, illetve ezzel párhuzamosan a kárráfordítások csökkenése az idei második negyedévben. A biztosítási szektor jövedelmezősége a különadó kivezetése ellenére azonban tovább romlott, elsősorban a nem-életbiztosítási ág veszteségei miatt - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legfrissebb gyorselemzéséből. Bankadó helyett van biztosítási adó, és az ágazat egy részét az eho-kiterjesztés is sújtja.

Életbiztosítások

Eho-kanyar életbiztosítással?
A unit-linked biztosításoknak vannak kockázatai, de általa rugalmasabban tudjuk kezelni a félretett pénzünket, és még az adókedvezményeket sem feltétlenül bukjuk. Az elmúlt félév adóváltozásait figyelembe véve összeszedtük az érveket és az ellenérveket. Tovább >>>

Az életbiztosítási szerződések darabszáma a korábbi időszak trendjeinek megfelelően minden fontosabb szegmensben csökkent. Ez alól már a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás (vagyis, az ún uinit-linked) ágazat sem kivétel: az új szerződések száma történelmi mélypontot ért el ebben a negyedévben.

Közel került a történelmi mélyponthoz a folyamatos díjas életbiztosítások új szerzéseinek állománydíja is. Az egyszeri díjas életbiztosításokból származó, negyedévről negyedévre hektikusan változó díjbevétel is a korábban megszokott szintre esett vissza az első negyedévi megugrást követően.

Nem életbiztosítások

Tovább folytatódott a kgfb-szerződések darabszámának 2011 óta tartó dinamikus növekedése (újabb 63 ezer db). Ezzel együtt nemcsak a szerződések összes állománydíja, hanem az egy szerződésre jutó állománydíj is nőtt, amire a csúcsot jelentő 2007. III. negyedév óta csak kétszer volt példa.

A casco szerződések darabszáma és állománydíja ugyan a 2006 óta tartó trendnél kisebb mértékben csökkent, de itt fordulatról még nem beszélhetünk – állítja a PSZÁF. Az egy szerződésre jutó állománydíjak változatlansága arra utal, hogy a biztosítók nem, vagy csak kis mértékben hárították át a szerződőkre a biztosítási adót.

A betegségbiztosítási ágazat 2011 harmadik negyedéve óta dinamikusan nő. Mindezek ellenére az ágazat súlya még mindig nem jelentős, mindössze 2,3% az éves bruttó díj alapján.

Jövedelmezőség: rosszabb a helyzet, mint a viharos 2010-ben

A nem-életbiztosítási ág jövedelmezősége az első negyedévi gyenge teljesítményt követően tovább romlott: a szokásos 4 milliárd forintos biztosítástechnikai nyereség helyett 8,6 milliárdos veszteség keletkezett. Ez rosszabb eredmény, mint a viharkárok által sújtott 2010-es évé, amikor 84 Mrd Ft volt a bruttó tárgyévi kárfölhasználás, a mostani 56 milliárddal szemben.

A jövedelmezőség romlása egyértelműen a biztosítási adóval terhelt nem-élet ág miatt következett be.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Friss
hírlevél