<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A 400 forintos euró mellett a pár hónap alatt legalább duplájára növő energiaköltségek teszik egyre elviselhetetlenebbé a cégek irodabérleti költségeit. Különösen ott, ahol a költségek jelentős részét teszi ki ez a fix díj, illetve ahol sok évre aláírt irodabérleti-szerződések kötik gúzsba az üzleti döntéshozókat - derül ki az irodahaz.info összeállításából.

Bár húsba-vágó kérdésről van szó, mintha lassan egyre rezignáltabbak lennénk az áremelkedések láttán. Azonban közel sem csak arról van szó, hogy a lakosság, az átlagpolgárok élete drágult, hanem arról is, hogy a vállalkozók, a cégek fix költségei is drámai módon növekedtek. Ebből akár leépítések is következhetnek. Ez persze makroszinten – rövid távon – csak enyhíti a munkaerőhiányt, azonban hosszabb távon az átlagembereknek is a korábbiakban megszokottnál jelentősebb kihívásokra kell felkészüljenek.

Jelenleg az infláció „vasökle” szorítja millió irányból tehát nem csak az alkalmazottakat, de a vállalkozókat is. A koronavírus okán, újabban pedig a háborús és recessziós félelmek okán az irodabérleti díjak nemhogy nőttek volna, az új szerződésekben inkább csökkentek. A cégek, vállalkozók ilyen költségei mégis igen jelentősen emelkedtek. Hogyan lehetséges ez?

Fotó: irodahaz.infoFotó: irodahaz.info

Egyrészt úgy, hogy a bérleti díjak az éve eleje óta bő 20 százalékot dráguló euróban vannak mindenütt megadva. Továbbá pedig: a jól ismert a rezsicsökkentés a cégekre nem vonatkozik, így „beütött” az energiaár-robbanás. A fővárosban, a nívós irodaházakban korábban szokásos 3-4 euró helyett sok esetben 6-7 euróra nőtt az egy négyzetméterre jutó üzemeltetési költség, ami a rezsiköltségből és a szolgáltatások költségéből (recepció, őrzés, takarítás, karbantartás és hasonlók) tevődik össze. A forint gyengüléssel együtt így az elhanyagolhatónak tűnő, eredetileg legfeljebb bő ezer forint körüli (ennyibe került nemrég 3-4 euró) egy négyzetméterre eső rezsidíj nemritkán közel háromszorosára(!) ugrott – lényegében pár hónap leforgása alatt.

Hirdessen Ön is a teljesen megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon. Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

A kisebb cégeknek ez már pár száz négyzetméter esetén is kellően fájhat, de már egy ezer négyzetméteren működő középcégnek iés havonta kétmillió körüli pluszkiadás csak és kizárólag az üzemeltetési költségek növekedése, ami éves szinten 24 millió forint. És ha még ezen túl is lépne a cég, ha nem sikerül jelentős kedvezményeket kiharcolnia, akkor a fővárosban ez az ezer négyzetméternyi iroda bérlete most is havi 12 ezer euró körül kóstál. Csakhogy amíg 12 ezer euró idén februárban 4,26 millió forintba került, ma ugyanennyi euró közel 4,8 millió forint, azaz bő félmillióval több mint az orosz-ukrán háború kitörésekor.

Ha mindkét tényezőt számításba vesszük, és nem várjuk azt, hogy jelentősen 400 forint alá kerüljön az euró ez év végéig, akkor egy nem túl hatalmas területet, mintegy ezer négyzetmétert bérlő cég havi költségei 2-2,5 millió forinttal nőttek egy szemvillanás alatt. Mindez éves szinten ugye 30 milliós többletkiadás, és mondjuk egy négyszer ekkora cégnél négyszer ennyi, és elhihetjük, ekkora összeg bizony nagyobb vállalatoknál is meglátszik a büdzsében. És közben nem kiemelt bérleti díjakkal, csak egy átlagos, igaz minőségi A kategóriás iroda jellemző bérleti díjával számoltunk, arról nem is szólva, hogy egy nemzetközi céget Európában és a világ más tájain is sújt az infláció és az energiaköltségek növekedése. Egyetlen esetben jó egy-egy hazai vállalat helyzete: ha bevételeinek érdemi része amúgy euróban vagy dollárban keletkezik.

Érdemes egy professzionális összehasonlítást is elővenni. Nemrég megjelent a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége kiadásában az FM Benchmarking IV. nevű elemzés, amely átfogó képet kínál a magyar épületüzemeltetési piacról. E szerint a létesítménygazdálkodási piacon mindig is meghatározó tényező az üzemeltetés költsége, ezért is figyelemre méltó, hogy a két évvel ezelőtti kutatásukban megjelenő teljes fajlagos díj összegéhez (1095 Ft/m2/hó) képest 27 százalékos növekedést tapasztalhattak, igaz, ebben az adatsorban még nincsen benne az idén márciustól megugró energiaköltségek fent részletesen elemzett hatása, csak az olyan, korábbi hatások, mint például a munkaerőköltségek növekedése. Ebbenz leginkább a műszaki üzemeltetés díj emelkedése meghatározó, 47 százalékos; továbbá a takarítás és a recepció, biztonsági őrzés díja szintén emelkedett, közel 20 százalékkal.

Az elemzés ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az 5-10 év éves létesítmények esetén minden költségelem alacsonyabb, mint az egyéb életkorú épületeknél. Az 5 éven belül épített irodaházak esetében pedig a kiemelkedő értékek egyrészt a garanciális időszak alatt megfigyelhető magas karbantartási díjakra, másrészt az emelt szolgáltatási színvonalra vezethetők vissza.

Ráadásul a piaci versenyben kialakult árak minden szegmensben alacsonyabbak, mint a pályázat nélküli szerződések esetén. A megrendelők által igényelt szolgáltatások minőségétől és mennyiségétől függően óriási szórás alakulhat ki a fajlagos költségek tekintetében. A takarításnál jól látszik, hogy a szakmai befektető a bérlők megtartása érdekében magasabb minőségi szolgáltatást rendel meg, amely megemeli a fajlagos költségeket is.

A bérlővel történő megállapodás, vagy az irodaház minőségi szintjének besorolása, az épület műszaki felszereltsége, komfortfokozata, a berendezések rendelkezésre állása mind-mind befolyásolják a költségeket.

Viszont mostanság minden szegmensben markáns emelkedés figyelhető meg, amely mögött korábban elsősorban a munkaerőköltség és az anyagköltségek növekedése húzódott meg. Emellett az előző évekhez képest az épületek gépészeti komfortfokozatának növekedésével a gépészeti karbantartások aránya folyamatosan növekszik. A közművek havi díjait tekintve a 2010-es évtized közepén tapasztalt általános árcsökkenés pedig már tavaly megfordult. A villamosenergia, a földgáz, a távhő, a vízdíj jelentősen növekedett, illetve tovább drágult a napi takarítás is.

Hirdessen Ön is a teljesen megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon. Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

Továbbá: az Irodahaz.info és a Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Az albérletek is drágulnak, de van egy mód, amivel ezt elkerülheti
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 10:42
Közel 14 százalékos áremelkedéssel számolhatnak azok, akiknél mostanában van a bérleti szerződésük évfordulója. Most még azonban olcsóbb albérletre lehet váltani, mivel széles a kínálat.   
Ingatlan Már itt van a készpénzes lakásbefektetők korszaka
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:59
Folyamatosan növekszik a kínálat a használt otthonoknál, a korszerűtleneknél már ősszel beindulhat az eltérő mértékű árcsökkenés.
Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG