<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A Groupama Garancia szakértői összegyűjtötték, hogy melyek egy családi ház leggyengébb pontjai, ahol a tapasztalatok szerint a betörők leggyakrabban bejuthatnak. A kertes házak legkritikusabb részei a hátsó kertek, az utcafronti kertkapuk, a bejárati ajtók, az ablakok, illetve erkélyajtók.

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy ha megvették a barkácsáruházban a többpontos biztonsági ajtót, felszereltették a rácsokat, megkötötték házukra a biztosítást, nem érheti őket meglepetés, az otthonuk biztonságban van. Ezzel szemben, ha nem megfelelő a házunk védelme, a betörők szinte akadály nélkül, pillanatok alatt bejuthatnak, ha pedig a zárak nem felelnek meg a biztosítási feltételek előírásainak, akkor betörés esetén a megkötött biztosítási szerződés sem ér sokat, a biztosító nem tud, vagy kevesebbet tud segíteni az anyagi károk megtérítésében.

A rendőrség statisztikái szerint ünnepek alatt a betörések száma megnő, a hosszú hétvégék, családi ünnepek alatt sokan elutaznak, az üresen hagyott házak pedig egyértelmű jeleket mutatnak – például lehúzott redőny, nincs világítás, teli a postaláda –, amit kifigyelhetnek a betörők. 

A police.hu friss közleménye szerint a legtöbb betörő az ajtón, ablakon át hatol be a lakásba, így a nyílászárók védelme a legfontosabb. Ez persze vonatkozik a pince, a padlás, a kamra és a garázs ajtóira, ablakaira is, így azokat is zárni kell. Az értékek védelmét rács felszerelésével, vagy riasztó kiépítésével lehet fokozni, de egy megbízható szomszéd vagy rokon is segíthet a betörések megelőzésében, aki időnként bemegy a lakásba vagy házba, felkapcsolja a villanyt, kiüríti a postaládát. 

Kertkapu: biztosítási szempontból nem számít

„A kertkapu szerkezete betörés esetén a ház védelmének szempontjából nem játszik szerepet, mivel nem lezárt helyiséget véd. A zár minősége, kivitelezése itt még nem számít, a kaput betöréses lopás esetén mi nem vizsgáljuk” – mondta Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője.

Természetesen attól, hogy egy biztosító nem írja elő, milyen legyen a kertkapu, már  itt is komoly védelmet alakíthatunk ki, hogy ne tudjanak idegenek behatolni az otthonunkba. Ennek érdekében alapvetően két dologra érdemes odafigyelni.

„Egyrészt fontos a kapu kialakítása, ugyanis ha be lehet nyúlni a kapu rácsain, akkor nem csak kívülről, de belülről, kézzel benyúlva is hozzáférhetővé válik a zár, ezért inkább tömött tégla- vagy vaskerítést építsünk. Másrészt az is elég tipikus probléma, hogy a két kapuszárny illeszkedése nagyon laza, ilyenkor minimális a zárnyelv benyúlása a zárba, így a kapu  könnyen benyomható még kézzel is” – mondta Borsós István, a Betörésvédelem Kft. vezetője.

Bejárat: zöld út a betörőknek? 

Otthonunk védelmében a bejárati ajtó minősége játssza a legfontosabb szerepet. Kulcskérdés a bejárati ajtó és a biztonsági zárak kialakítása, erre ne sajnáljuk a pénzt, kérjünk tanácsot, olvassunk utána a legfontosabb biztonsági jellemzőknek. Ha esetleg kész ajtót vásárolunk, legyünk nagyon körültekintőek! „A hengerzárak betétei törhetőek, éppen ezért úgy kell beszerelni, hogy azok ne lógjanak ki a címke síkjából, különben a zárat meg lehet fogni és el lehet törni, akár fogóval, akár egy erre a célra szánt célszerszámmal – mondta Cser Palkovics Zoltán. Ha már 3 miliméterre kiáll a hengerzárbetét, általában nem felel meg a védelmi kritériumoknak. Ugyanúgy kell ügyelni arra is, hogy a címkét ne lehessen könnyen lecsavarozni, mert úgy hozzáférhetővé válik a betét.” 

A hevederzárak már biztosabb védelmet nyújtanak, de ezek beszerelésekor is elsődleges szempont, hogy ne emelkedjen ki a hengerzárbetét a címke külső síkjából.
Tévhit, hogy a szellőzőablak nyitva maradhat

A bejárati ajtónál sokkal könnyebb bejutási pont a nyitva hagyott ablak. Ha a házban nem tartózkodnak, a földszinti helyiségekben minden ablakot be kell zárni. Nem szabad nyitva, sőt bukóra állítva se hagyni, ugyanis ilyen esetben a ház helyiségei nem minősülnek lezártnak, a biztosítótársaság szinte biztosan nem fizet betörés esetén.

„Leggyakrabban a fürdőszoba, wc bukóra hagyott szellőzőablakán jutnak be a betörők a házba. Ennek a belső ablakmérete általában 40x40 cm, az ablakszárny kiakasztása után ezen be tud mászni még egy felnőtt is, sajnos nagyon gyakran találkozunk ilyen esettel. Egyetlen földszinti ablakot se hagyjunk nyitva!” – hangsúlyozta Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője.

Mit lehet tenni, ha fenti kritériumoknak nem felel meg a ház védelme?

Érdemes szakértőtől tanácsot kérni, kihívni, hogy vizsgálja meg a házat. A tét kettős, hiszen egy jól kialakított védelmi rendszert nehezebben törnek fel a behatolók, de ha mégis megteszik, úgy az érvényben lévő biztosítási szerződés alapján – a biztosítási szabályzatban meghatározott egyéb feltételek teljesülése esetén – megfizeti a kárt a biztosítótársaság.

A cikk második részében a panellakások védelméről lesz szó

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Bloomberg: dobogós helyen áll Magyarország a lakáspiaci kockázatok terén
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 11:43
De Új-Zélandon és Csehországban rosszabb a helyzet.
Ingatlan Még 10 százalékot nőhet az új lakások ára, de már lassul a drágulás
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:56
Az ingatlanos cégek áremelkedési várakozásai kissé gyengültek, a fővárosban a válaszadók fele, vidéken kétharmada számít áremelkedésre; a használt lakások ára a következő egy évben 6, az új lakásoké csaknem 10 százalékkal emelkedhet.
Ingatlan Meddig lehet elviselni az elszálló iroda-költségeket?
Natív tartalom | 2022. július 2. 12:37
Az irodapiacot manapság sok-sok „ág húzza”. A költözéseket tervező potenciális bérlők a bizonytalan helyzetben sokkal megfontoltabban, óvatosabban döntenek – hallani manapság a nagy irodapiaci tanácsadó cégek vezetőitől is. Az irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan Ha nem a Balatonnál, akkor hol érdemes nyaralót venni?
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 16:09
A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest - derült ki egy friss kutatásból.
Ingatlan Fordulat a Balatonnál: csúcsra értek az ingatlanárak, innen már nincs feljebb?
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:35
A 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott a Balaton ingatlanpiacán, de a nyár eredményei már elmaradnak a tavalyi év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont friss tapasztalatai alapján változatlanul magas árak, csökkenő kereslet és bővülő kínálat jellemzik a tó északi és déli partját is. Az árak közelítik vagy már el is érték a csúcsot - számottevő emelkedésre már nem számítanak a jövőben.
Ingatlan Fojtogató áremelkedés az irodáknál - óriásit ugrottak a költségek
Natív tartalom | 2022. június 28. 13:24
A 400 forintos euró mellett a pár hónap alatt legalább duplájára növő energiaköltségek teszik egyre elviselhetetlenebbé a cégek irodabérleti költségeit. Különösen ott, ahol a költségek jelentős részét teszi ki ez a fix díj, illetve ahol sok évre aláírt irodabérleti-szerződések kötik gúzsba az üzleti döntéshozókat - derül ki az irodahaz.info összeállításából.
Ingatlan Újabb irodaházzal bővült az Indotek Group romániai ingatlanportfóliója
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 10:28
Romániai irodaházzal bővült az Indotek Group régiós ingatlanportfóliója. Az akvizíció keretében Magyarország egyik vezető, ingatlanokra fókuszáló befektetési csoportja megvásárolta a Bukarest központi üzleti negyedében található, 14 emeletes One Victoriei Center irodaházat.
Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG