<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A Groupama Garancia szakértői összegyűjtötték, hogy melyek egy családi ház leggyengébb pontjai, ahol a tapasztalatok szerint a betörők leggyakrabban bejuthatnak. A kertes házak legkritikusabb részei a hátsó kertek, az utcafronti kertkapuk, a bejárati ajtók, az ablakok, illetve erkélyajtók.

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy ha megvették a barkácsáruházban a többpontos biztonsági ajtót, felszereltették a rácsokat, megkötötték házukra a biztosítást, nem érheti őket meglepetés, az otthonuk biztonságban van. Ezzel szemben, ha nem megfelelő a házunk védelme, a betörők szinte akadály nélkül, pillanatok alatt bejuthatnak, ha pedig a zárak nem felelnek meg a biztosítási feltételek előírásainak, akkor betörés esetén a megkötött biztosítási szerződés sem ér sokat, a biztosító nem tud, vagy kevesebbet tud segíteni az anyagi károk megtérítésében.

A rendőrség statisztikái szerint ünnepek alatt a betörések száma megnő, a hosszú hétvégék, családi ünnepek alatt sokan elutaznak, az üresen hagyott házak pedig egyértelmű jeleket mutatnak – például lehúzott redőny, nincs világítás, teli a postaláda –, amit kifigyelhetnek a betörők. 

A police.hu friss közleménye szerint a legtöbb betörő az ajtón, ablakon át hatol be a lakásba, így a nyílászárók védelme a legfontosabb. Ez persze vonatkozik a pince, a padlás, a kamra és a garázs ajtóira, ablakaira is, így azokat is zárni kell. Az értékek védelmét rács felszerelésével, vagy riasztó kiépítésével lehet fokozni, de egy megbízható szomszéd vagy rokon is segíthet a betörések megelőzésében, aki időnként bemegy a lakásba vagy házba, felkapcsolja a villanyt, kiüríti a postaládát. 

Kertkapu: biztosítási szempontból nem számít

„A kertkapu szerkezete betörés esetén a ház védelmének szempontjából nem játszik szerepet, mivel nem lezárt helyiséget véd. A zár minősége, kivitelezése itt még nem számít, a kaput betöréses lopás esetén mi nem vizsgáljuk” – mondta Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője.

Természetesen attól, hogy egy biztosító nem írja elő, milyen legyen a kertkapu, már  itt is komoly védelmet alakíthatunk ki, hogy ne tudjanak idegenek behatolni az otthonunkba. Ennek érdekében alapvetően két dologra érdemes odafigyelni.

„Egyrészt fontos a kapu kialakítása, ugyanis ha be lehet nyúlni a kapu rácsain, akkor nem csak kívülről, de belülről, kézzel benyúlva is hozzáférhetővé válik a zár, ezért inkább tömött tégla- vagy vaskerítést építsünk. Másrészt az is elég tipikus probléma, hogy a két kapuszárny illeszkedése nagyon laza, ilyenkor minimális a zárnyelv benyúlása a zárba, így a kapu  könnyen benyomható még kézzel is” – mondta Borsós István, a Betörésvédelem Kft. vezetője.

Bejárat: zöld út a betörőknek? 

Otthonunk védelmében a bejárati ajtó minősége játssza a legfontosabb szerepet. Kulcskérdés a bejárati ajtó és a biztonsági zárak kialakítása, erre ne sajnáljuk a pénzt, kérjünk tanácsot, olvassunk utána a legfontosabb biztonsági jellemzőknek. Ha esetleg kész ajtót vásárolunk, legyünk nagyon körültekintőek! „A hengerzárak betétei törhetőek, éppen ezért úgy kell beszerelni, hogy azok ne lógjanak ki a címke síkjából, különben a zárat meg lehet fogni és el lehet törni, akár fogóval, akár egy erre a célra szánt célszerszámmal – mondta Cser Palkovics Zoltán. Ha már 3 miliméterre kiáll a hengerzárbetét, általában nem felel meg a védelmi kritériumoknak. Ugyanúgy kell ügyelni arra is, hogy a címkét ne lehessen könnyen lecsavarozni, mert úgy hozzáférhetővé válik a betét.” 

A hevederzárak már biztosabb védelmet nyújtanak, de ezek beszerelésekor is elsődleges szempont, hogy ne emelkedjen ki a hengerzárbetét a címke külső síkjából.
Tévhit, hogy a szellőzőablak nyitva maradhat

A bejárati ajtónál sokkal könnyebb bejutási pont a nyitva hagyott ablak. Ha a házban nem tartózkodnak, a földszinti helyiségekben minden ablakot be kell zárni. Nem szabad nyitva, sőt bukóra állítva se hagyni, ugyanis ilyen esetben a ház helyiségei nem minősülnek lezártnak, a biztosítótársaság szinte biztosan nem fizet betörés esetén.

„Leggyakrabban a fürdőszoba, wc bukóra hagyott szellőzőablakán jutnak be a betörők a házba. Ennek a belső ablakmérete általában 40x40 cm, az ablakszárny kiakasztása után ezen be tud mászni még egy felnőtt is, sajnos nagyon gyakran találkozunk ilyen esettel. Egyetlen földszinti ablakot se hagyjunk nyitva!” – hangsúlyozta Cser Palkovics Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító kárszakértője.

Mit lehet tenni, ha fenti kritériumoknak nem felel meg a ház védelme?

Érdemes szakértőtől tanácsot kérni, kihívni, hogy vizsgálja meg a házat. A tét kettős, hiszen egy jól kialakított védelmi rendszert nehezebben törnek fel a behatolók, de ha mégis megteszik, úgy az érvényben lévő biztosítási szerződés alapján – a biztosítási szabályzatban meghatározott egyéb feltételek teljesülése esetén – megfizeti a kárt a biztosítótársaság.

A cikk második részében a panellakások védelméről lesz szó

Ingatlan A németek örülhetnek: már csökkenek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:20
Tizenkét éves folyamatos növekedés szakadt meg a tavalyi utolsó negyedévben.
Ingatlan Ha nagyobb településre szeretne költözni, akkor ezeket a szempontokat vegye figyelembe!
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 10:27
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást. A Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből kiderült: hazánkban Győr-Moson-Sopronban és Zalában a legkönnyebb községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni. A városba költözésnél - országosan tekintve - így is negyedével, vármegyeszékhelyen pedig több mint felével kisebb családi ház vásárolható az eladott ingatlan árából, lakásba költözés esetén pedig még kedvezőtlenebb ez az arány. A váltás városból vármegyeszékhelyre már egyszerűbb lehet, szintén főként a nyugati megyékben, a vármegyeszékhelyen belüli költözés azonban az ország egyik keleti városában, Miskolcon a legkönnyebb.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Észak- és dél-budai agglomerációs ház
Mester Nándor | 2023. március 22. 19:08
Sokan költöztek a budai agglomerációba az elmúlt két évtizedben. Megindult azonban egy visszaáramlás is, mégha nem is tömeges, mert sok idő autóval bejönni a fővárosba. Sorozatunk újabb darabjában ismét számok és szempontok jönnek eladóknak és vevőknek.
Ingatlan Nagyon elszálltak a lakásárak Budapest legnépszerűbb kerületében
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:31
A vevők főként befektetési céllal vásároltak a fővárosi második kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek a nagyjából 110 négyzetméteres ingatlanokra 2022-ben - közölte a Duna House.
Ingatlan Mégsem kell búcsút inteni a lakásfelújítási támogatásoknak?
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:13
Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban - derül ki a kormány rendelettervezetéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántóföld Közép-Magyarországon 
Mester Nándor | 2023. március 15. 19:11
Közép-magyarországi olvasóink biztos örömmel veszik, hogy sorozatunkban most azt vizsgáltuk meg, hogy a szakmai források alapján mivel számolhatnak, ha eladók vagyunk vagy venni szeretnénk. 
Ingatlan Lengyelországi irodaház-komplexumot vett az Appeninn
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 14:54
Ez az első külföldi bevásárlása a cégnek, de továbbiakra készül.
Ingatlan Újabb nagy tranzakciók lehetnek az ipari ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. március 9. 17:17
Továbbra is erős a kereslet a gyáraknak való telkekre Magyarországon.
Ingatlan Fájdalmas lépésekre kényszerülnek a nagy ingatlanos cégek
Mester Nándor | 2023. március 9. 15:19
A tanácsadók egy része megint azt teszi, mint a 2008-as válság idején, és akár jól is kijöhetnek a válságból.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Használt ház a keleti és dél-keleti agglomerációban
Mester Nándor | 2023. március 8. 19:11
Viszonylag alacsony, de az elmúlt 2-3 évben erősen megnőtt árak vannak a két szektorban. Egyre többen települnek ide, de megindult egy visszaáramlás is a fővárosba. A fejlesztések is drágítják ezt a körzetet, de ha vállalja valaki a felújtást, akkor most sokat alkudhat.   
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG