<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.

A kormányszóvivő megerősítette, hogy tegnap hivatalosan is átadták a Budai Várban elkészült királyi Lovardát. Tulajdonképpen egy visszaépítésről van szó, az építész szakma nagyon megosztott abban, hogy erre egyáltalán szükség volt-e. A szóvivő viszont nem említette, hogy ez a beruházás mennyibe került, erre csak közvetve tudunk következtetni korábbi hivatalos közlésekből.

A királyi Lovarda belülről (fotó: MTI)A királyi Lovarda belülről (fotó: MTI)

Még 2019 februárjában egy tájékoztatón a Budai Várban zajló rekonstrukciós munkák kormánybiztosa, Fodor Gergely egy keretösszeget jelölt meg: a kormányhatározat szerint három év alatt 36 milliárd forint költhető a Lovarda, a Stöckl-lépcső, a Főőrség, a Szent István-terem, egy mélygarázs és több belső út felépítésére, korszerűsítésére, az utak akadálymentessé alakítására. Ez az összeg – ha csak az azóta bekövetkezett építőanyagár-drágulást vesszük alapul – legalább 15-20 százalékkal nőhetett az elmúlt másfél évben.

A munkákat irányító Várkapitányság Zrt. 2020 februári közlése szerint a Lovardára 3,8 milliárd forintot, a Főőrségre 3,78 milliárd forintot költöttek. 

Közölték továbbá, hogy a két épület mellett a fejlesztés részét képezi még a Lovarda környezetében található Csikós udvar revitalizációja, ami 2 milliárd forintból valósul meg. Szintén ennek a projektnek a keretében született meg a tabáni akadálymentes tengely, melynek köszönhetően a Palota útról a Csikós udvarra két nagy kapacitású, egyenként 33 fő befogadására alkalmas lifttel juthatnak fel a látogatók. A Csikós udvar és a Budavári Palota szintje között folytatódik az akadálymentes kapcsolat egy új liftcsatlakozással. Ezek összköltsége 1,6 milliárd forint volt.

A Lovarda kivitelezője a kormánnyal ritkán vitatkozó West Hungária Bau Kft. (WHB) volt, az építészeti szakmai munkát a Laki Épületszobrász Zrt. végezte. Előbbi vállalkozás a vár más pontjain is befutó, egyebek mellett a volt Pénzügyminisztérium épületének a felújítást is irányítja generálkivitelezőként, az a projekt 55 milliárd forintba kerül.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében a Várkapitányság Zrt. még 2014-ben látott hozzá a vár és környezetének rekonstrukciójához. Először a Várbazár készült el, majd több más épület, köztük a Karmelita kolostor felújítás és átalakítása, legutóbb pedig az említett Lovarda, a Szent István-terem, a Főőrség és a Stöckl-lépcső. Megkezdődött a József főhercegi palota és az egykori Vöröskereszt székház újjáépítése, és a jövő héten hozzáfognak a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciójához, majd novemberben megindul a palota A épületének felújítást megelőző feltárása is - közölte tegnap Fodor Gergely. A teljes sokéves program becsült költsége meghaladja a 100 milliárd forintot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Ingatlan Súlyos anyagi teher is lehet eladni egy örökölt ingatlant
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 17:22
Hiába nőnek az ingatlanárak és a bérbeadás is megérheti, egy megörökölt lakás, nyaraló vagy más ingatlan eladása előbb-utóbbi napirendre kerül. Általában sok-sok hónapig tart az értékesítés és még anyagi teher is sújtja az újdonsült tulajdonost.
Ingatlan Óriási budai telket vett az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 09:57
A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, a területen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. 
Ingatlan Annyi a készpénz, hogy nem tudják elkölteni – felvásárlási és egyesülési hullám tombol az amerikai ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. augusztus 21. 05:28
Végeláthatatlan készpénz-óceánban úszik több amerikai ingatlanos nagyvállalat. Plázák és irodaházak cserélnek gazdát rendszeresen, úgymond jó áron. És vállalatok is és még fognak is, a járvány okozta válság eléggé összerázta a piacot.
Ingatlan Más európai országokban is felrobbant a lakások ára, de nekünk ez sovány vigasz
Mester Nándor | 2021. augusztus 20. 05:43
Kitartóan emelkednek a lakásárak a környező országokban. A reáljövedelem sok helyütt nőtt, a járvány miatt el nem költött pénz egy része a lakáspiacra áramlik, már csak az inflációs félelmek miatt is. 
Ingatlan Ősztől sok airbnb-s visszamenekülhet a hosszú távú bérbeadásba
Mester Nándor | 2021. augusztus 18. 05:21
Viszonylag jó nyarat zárhatnak a szálláshelyüket rövid távra kiadó tulajdonosok. Szinte biztos azonban, hogy szeptember végétől sokan visszatérnek a közép vagy hosszú távú bérbeadáshoz.
Ingatlan Hatalmas építési hullámot hozhat a három új Duna-híd
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 16. 18:39
Rengeteg lakás, irodaházak, kereskedelmi és szabadidős létesítmények épülhetnek a három új budapesti Duna-híd környezetében - mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Ingatlan Kész, vége! Bontják az irodaházakat az USA-ban, győzött a raktár
Mester Nándor | 2021. augusztus 15. 05:59
Kuncsorognak a jó telkekért a raktárakat fejlesztő amerikai cégek. Ha nincs ilyen, akkor lebontatnak rosszul menő irodaházakat, azokra mostanában egyre kisebb a kereslet. De mi van nálunk?
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos