Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Úgy néz ki, hogy nem teljesen helytállóak azok a híresztelések, miszerint továbbra is emelkednek az ingatlanárak Budapesten. Ez ma már inkább csak a hirdetési árakra igaz. Bel-Budán a kereslet szűkülése figyelhető meg, és a valós értékesítési árak ereszkedésére számíthatunk az ingatlanközvetítő szakember szerint.

Ellentétben a médiában mostanában gyakran elhangzó nyilatkozatokkal, az idén a kereslet már stagnál, sőt kismértékben talán csökkent is az ingatlanpiacon, legalábbis ami Bel-Budát illeti - hívta fel a figyelmet, Nagy Andrea, a Balla Ingatlanirodák I., II. és XII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Mint mondta, nagyon válogatósak lettek a vevők, az árak úgymond lufiárak, egyre nagyobb mértékű ismét az alku, és csak az igazán keresett, jó lakásokat veszik meg az érdeklődők a meghirdetett árakon. Utóbbiak azonban a kínálatnak mindössze egy-két százalékát teszik ki - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő.

A hirdetési árak nem sokat árulnak el az ingatlanpiacról

Melyek most a kurrens, felkapott lakások? Legyen erkélyes, első emeleti, nem hátrány, ha liftes, legyen kifejezetten jó állapotú a ház, legyen zöldövezeti, nyugat-keleti tájolású és legyen remek a közlekedés - sorolta Nagy Andrea.

Az ilyen adottságú ingatlanok azok, melyeket még mindig az átlagnál gyorsabban és drágábban el lehet adni. Ugyanakkor minden más esetben csökkentek az árak az ingatlanközvetítő szerint. Ezt persze a tulajdonosok sokszor nehezen hiszik el, így a hirdetéseknél látható összegek meglehetősen távol állnak a realitástól.

Az árak csökkenésére az is utal, hogy a hirdetési árakból megint egyre többet tudnak alkudni a vevők, sőt a rossz adottságú lakásoknál már kifejezetten komoly árengedményt lehet elérni. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy ma már a 10 százalékos alku sem ritka.

A CSOK ugyanakkor semmiféle hatással nincs a bel-budai ingatlanpiacra. De még használt lakások vásárlásánál sem veszik igénybe a vevők ezekben a kerületekben. Igaz ugyanakkor az is, hogy újépítésű lakásokkal nem nagyon lehet találkozni errefelé. Az a néhány, amely felbukkan a piacon, csak tervezőasztalon létezik, azaz el sem kezdődtek még az építkezések. Viszont négyzetméteráraik egymillió forint felett mozognak. Ezek az árak magasabbak, mint az azonos környéken lévő használt lakások 600-900 ezer forintos négyzteméterárai - tette hozzá.

Hol járnak az értékesítési árak és a bérleti díjak?

A bel-budai árakat tekintve összességében elmondható, hogy ahogy kifelé tartunk a kerületek belső részeiről, úgy emelkednek egyre magasabbra. Ugyanakkor az is igaz, hogy 100-150 millió forint felett még Budán is megszűnik a kereslet.

A legolcsóbban az I., II. és XII. kerületeken belül Vízivárosban és Krisztinavárosban juthatunk lakáshoz. Mindkét városrész esetében az átlagos eladási négyzetméterárak 421 ezer forint környékén járnak. Ahogy távolodunk ezektől a környékektől, úgy emelkednek: a Rózsadomb esetében 523 ezer forintot kérnek átlagosan a lakások négyzetméteréért, Pasaréten 525 ezer forintot, míg Rézmálon 553 ezer forintot. A kissé kijjebb eső Zöldmál lakásai esetén a lakásállomány kissé eltérő jellege miatt 466 ezer forintos átlagárakra számíthatunk, míg Orbánhegyen 587 ezres négyzetméterárakra.

Érdemes itt kitérni a bérlakáspiacra, ahol 100 ezer forint környékén kezdődik a havi bérleti díj, habár elvétve alacsonyabb árakkal is lehet találkozni. Ugyanakkor a 100 ezer forintos bérlakásokra olyan nagy a kereslet, melyet a kínálat nem tud kielégíteni. Az ingatlanközvetítő szerint a 100-200 ezer forintos ársávban is jelentős a mozgás a bel-budai bérlakáspiacon, de még a 200-500 ezer forintos kategóriában is akadnak érdeklődők. Viszont félmillió forint felett már elenyésző a kereslet.

Mit szeretnek, és mit nem szeretnek a vevők?

Az árakból is látszik, hogy amit különösen kedvelnek ezekben a kerületekben az emberek, azok a magasabban fekvő, úgynevezett zöldövezeti ingatlanok. Amelyeket viszont kifejezetten megpróbálnak elkerülni, azok a forgalmas utak - mint például a Margit körút, Szilágyi Erzsébet fasor, vagy az Alkotás út - mentén fekvő lakások. Ezek esetében majdhogynem azt lehet mondani, hogy eladhatatlanok, habár iroda céljára azért ezeket is lehet értékesíteni, vagy ha a felsőbb szinteken találhatók, akkor a panoráma kompenzálhatja a nagy zajterhelés okozta kellemetlenségeket.

A vevők tehát a csendes utcákban lévő, vagy zöld udvarra néző, első emeleti, erkélyes lakásokat szeretik, lehetőleg liftes házakban, jó közlekedéssel. Ezeknek természetesen az ára is magasabb, mint a forgalmas utakra néző ingatlanoké. Keresik az újépítésűeket is a piacon, de azokból sajnos nincs kínálat, illetve az újszerű ingatlanok is népszerűek, de ezekből is rendkívül kevés található Bel-Budán.

Ugyanakkor az ingatlanközvetítő azt is nyomatékosította, hogy az I., II. és XII. kerületeknek gyakorlatilag az egésze keresett és eladható, főleg, ha jó paraméterű lakásról van szó. Ami a méreteket illeti, jelenleg a kettő-három szobás ingatlanok a legfelkapottabbak, illetve keresik a négyszobásokat is az érdeklődők, ezekből azonban rettentően kicsi a kínálat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Friss
hírlevél