<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kiadott lakások töredékét jelentik be az adóhatóságnál.

Hiába hívja fel a világ jelenleg legnépszerűbb lakáskiadással foglalkozó oldala, az Airbnb a figyelmet az adózás fontosságára, jelenleg mindössze alig 240 ezer emberről tudja a NAV, hogy lakáskiadással foglalkozik. Arról pedig nincsenek adatok, hogy valójában hányan fizetnek adót a befolyt összegből. A Világgazdaság cikke szerint tavaly 72 ezer ember számolt be az szja-bevallásában ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemről, összesen több mint 60 milliárd forintról.

Ez alapján a bérbeadó havonta 70 ezer forintot kereset a lakás kiadásával, ami a költségek elszámolását tekintve magas összegnek mondható. Általánosságban az is megfigyelhető, hogy a drágábban kiadott lakásokat inkább bevallják az emberek, kiváltképp, ha cégeknek adják ki ezeket. Az év első hét hónapjában összesen 31 milliárd forintot fizettek be a lakáskiadók a költségvetésbe, ez több mint fele a tavaly befizetett teljes összegnek.

Mi van a magánszemélyekkel?

Ez azonban csak az az összeg, amit a cégeknek kiadott lakások után fizetnek be a tulajdonosok, a magánszemélyeknek kiadott ingatlanokat tekintve azonban sötétben tapogatóznak az adóellenőrök. Tavaly ősszel a háztartások 6 százaléka élt magánlakásban a KSH adatai szerint, vagyis legalább 250 ezer otthont adtak ki ilyen módon – ez összevethetetlen a 72 ezres önbevallói körrel. Tavaly december végén egyébként a NAV 697 ezer adószámos magánszemélyt tartott nyilván, akik közül 166 345-en voltak bérbeadásra bejelentkezve – vagyis ennyien jelezték, hogy tervezik kiadni a lakást, de nem tudni, hogy pontosan hány valósult meg ténylegesen.

A helyzeten az sem segít, hogy nem lehet tudni, pontosan hányan fizetik ki a negyedévente esedékes adóelőleget – ez ugyanis egy tételnek számít a költségvetésben, így nem derül ki, hányan és kik fizették be ezt a lakásuk kiadása után. A turisztikai célból hasznosított lakásokról szintén nincs adat, noha rájuk szigorúbb szabályok és nagyobb adminisztrációs kötelezettség vonatkozik, őket már korábban többször is figyelmeztette a NAV.

Nem olyan bonyolult a szabályozás

Adóalanynak minősülnek azok a magánszemélyek, akik online foglalási rendszeren, azaz például az Airbnb-n keresztül egy vagy több szobát vagy akár egy teljes ingatlant szálláshelyként adnak bérbe, így adószám kiváltására kötelesek, és számlakibocsátási kötelezettség is terheli őket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint. A cikk folytatását itt olvashatod a Privátbankár.hu-n.>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Olasz plázát és szupermarketeket vett az Indotek
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 07:59
Ezzel belépett az itáliai piacra is.
Ingatlan Mennyit nyerhetünk azon, ha “felkészítjük” ingatlanunkat az eladásra? A válasz meglepő: milliókat!
Márkázott tartalom | 2022. május 15. 14:57
Mindenki tudja, hogy egy szépen kitakarított, rendezett ingatlanra sokkal könnyebb vevőt találni, mint ahogy azzal is mindenki tisztában van, hogy a megfelelő felújítási munkálatok elvégzésével akár magasabb áron is elkelhet az ingatlan. Azt viszont kevesen tudják, hogy a mutatás előtti lakásfelkészítéssel avagy home staginggel akár milliókat is nyerhetünk. Vagyis a befektetett energiával pénzt lehet keresni és időt lehet spórolni.
Ingatlan Piacra dobták Versace manhattani kastélyát
Elek Lenke | 2022. május 14. 17:24
Manhattan eddig sem olcsóságáról volt híres, főleg ami az ingatlanokat illeti, de most, hogy Gianni Versace Upper East Side-i kastélya piacra került (bár lehet, hogy időközben már titokban el is adták valamelyik arab olajmágnásnak) még inkább feljebb fognak kúszni arrafelé az árak.
Ingatlan Kevesebb lakás kelt el áprilisban, tovább tart a drágulás
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 12:29
Több mint 10 százalékkal volt kevesebb adásvétel. Szűkül a kínálat, túl magasak az árak, vagy csak a választás szólt közbe? Talán jövő hónapban meglátjuk.
Ingatlan Csapdába kerülhet, ha nem figyel a zártkert vásárlásakor
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 11:30
Egyre népszerűbbek a zártkertek, egyes esetekben akár lakóingatlan is építhető rájuk. De jó előre tájékozódni kell a pontos kategóriákról, mert lehetnek csapdák és akkor kidobott pénz a vásárlás. 
Ingatlan Húsz négyzetméter alatt is van élet - például minigarzonban
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 10:20
Gyors körkép a minigarzonokról.
Ingatlan Aranyáron kínálják az ipari telket, mert akkora a kereslet
Mester Nándor | 2022. május 6. 16:14
Idén is rengeteg új raktárerület készülhet el, főleg Budapest környékén, de néhány távolabbi autópálya-csomópontban is beruházások zajlanak és egyes nagyvállalatok a saját raktárközpontjaikat építik. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban óvatos a közeljövőt tekintve.
Ingatlan Külföldi terjeszkedésre is jó volt Matolcsy Györgyék programja az ingatlanos cégeknek
Mester Nándor | 2022. május 1. 06:13
Ha ennyire sikeresnek ítélte a jegybank a programot, akkor nem érthető, miért nem folytatja. Megkérdeztük erről Matolcsy Györgyéket, de nem válaszoltak.
Ingatlan Így is lehet védekezni az élelmiszer-drágulás ellen: kertészkedj otthon!
Natív tartalom | 2022. április 30. 14:11
Akár néhány négyzetmétert is lehet okosan és esztétikusan használni, miközben finom élelmiszert termelünk.
Ingatlan Putyin háborúja miatt is drágább lesz irodaházat vagy hotelt építeni
Mester Nándor | 2022. április 28. 15:17
Szigorítanak a bankok a sokasodó kockázatok miatt.
hírlevél
Ingatlantájoló