3p
A kiadott lakások töredékét jelentik be az adóhatóságnál.

Hiába hívja fel a világ jelenleg legnépszerűbb lakáskiadással foglalkozó oldala, az Airbnb a figyelmet az adózás fontosságára, jelenleg mindössze alig 240 ezer emberről tudja a NAV, hogy lakáskiadással foglalkozik. Arról pedig nincsenek adatok, hogy valójában hányan fizetnek adót a befolyt összegből. A Világgazdaság cikke szerint tavaly 72 ezer ember számolt be az szja-bevallásában ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemről, összesen több mint 60 milliárd forintról.

Ez alapján a bérbeadó havonta 70 ezer forintot kereset a lakás kiadásával, ami a költségek elszámolását tekintve magas összegnek mondható. Általánosságban az is megfigyelhető, hogy a drágábban kiadott lakásokat inkább bevallják az emberek, kiváltképp, ha cégeknek adják ki ezeket. Az év első hét hónapjában összesen 31 milliárd forintot fizettek be a lakáskiadók a költségvetésbe, ez több mint fele a tavaly befizetett teljes összegnek.

Mi van a magánszemélyekkel?

Ez azonban csak az az összeg, amit a cégeknek kiadott lakások után fizetnek be a tulajdonosok, a magánszemélyeknek kiadott ingatlanokat tekintve azonban sötétben tapogatóznak az adóellenőrök. Tavaly ősszel a háztartások 6 százaléka élt magánlakásban a KSH adatai szerint, vagyis legalább 250 ezer otthont adtak ki ilyen módon – ez összevethetetlen a 72 ezres önbevallói körrel. Tavaly december végén egyébként a NAV 697 ezer adószámos magánszemélyt tartott nyilván, akik közül 166 345-en voltak bérbeadásra bejelentkezve – vagyis ennyien jelezték, hogy tervezik kiadni a lakást, de nem tudni, hogy pontosan hány valósult meg ténylegesen.

A helyzeten az sem segít, hogy nem lehet tudni, pontosan hányan fizetik ki a negyedévente esedékes adóelőleget – ez ugyanis egy tételnek számít a költségvetésben, így nem derül ki, hányan és kik fizették be ezt a lakásuk kiadása után. A turisztikai célból hasznosított lakásokról szintén nincs adat, noha rájuk szigorúbb szabályok és nagyobb adminisztrációs kötelezettség vonatkozik, őket már korábban többször is figyelmeztette a NAV.

Nem olyan bonyolult a szabályozás

Adóalanynak minősülnek azok a magánszemélyek, akik online foglalási rendszeren, azaz például az Airbnb-n keresztül egy vagy több szobát vagy akár egy teljes ingatlant szálláshelyként adnak bérbe, így adószám kiváltására kötelesek, és számlakibocsátási kötelezettség is terheli őket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint. A cikk folytatását itt olvashatod a Privátbankár.hu-n.>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG