<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Ugyan most megtorpant a szektor teljesítménye, de jók a kilátások az elemzők szerint.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ahogy arról már korábban írtunk, áprilisban az építőipari termelés volumene 22,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, egyébként rendkívül alacsony szintet. Ezzel ugyan a 2010-es szintet már elértük, de az előző hónaphoz képest csökkent a termelés. Az elemzők ugyanakkor optimistán tekintenek a jövőbe, a Takarékbank elemzője, Horváth András szerint az idei év egészét tekintve biztosan meghaladja a 20 százalékot az építőipar teljesítménye. Ez elsősorban a magán- és állami beruházásoknak köszönhető, a 2019 végéig érvényben lévő 5 százalékos újlakás-áfa pedig további ösztönzőként hat, tudta meg a Privátbankár.hu.

A Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Scheer Sándor szerint a magán mellett a vállalati szint is pörgött, itt az irodai, logisztikai és raktár építések nagyobb létszámban jelennek majd meg, de továbbra is jelentős mértékűek a sportberuházások. A minőségi munka iránt azonban továbbra is elköteleződést vár a szakma képviselőitől, így óva inti az építőipari vállalatokat, beleértve az építőipari anyagok gyártóit is, hogy az elmúlt szűk évek kiesett bevételeit nagyon gyorsan, hisztérikus módon, azonnal akarják behozni.

Közrejátszott a naptárhatás

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kitért arra is, hogy a jelentős éves növekedést csökkentette az egy plusz munkaszüneti nap, a nagypéntek idei bevezetése. Az elemző a rendelésállomány jelentős emelkedésével összefüggésben kérdésesnek tarja, vajon lesz-e elég kapacitás a szektorban. A kapacitás- és a munkaerőhiány ugyanis drágítja az építkezéseket.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője szerint a teljes fordulatszámon pörgő nagyobb kivitelezők továbbra is stabilan nézhetnek a következő egy-két év elé, mert a lakásépítés mellett a mezőgazdasági épületek és az ipari csarnokok építése iránt is egyre nagyobb igény mutatkozik. Ugyanakkor továbbra is feszítő gond azonban, hogy az építőipari vállalkozások derékhadánál felgyorsult a fluktuáció, a szakmunkások elvándorlását a magasabb bérekkel sem tudják fékezni, erről korábban itt írtunk bővebben. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
Ingatlan Rezsinövelés helyett az ablakcserét és a napelemeket kellene támogatnia a kormánynak
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 16:27
Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG