1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az NGM szerint annak ellenére, hogy nő a foglalkoztatottak száma egyes munkaerőpiaci szegmenseket illetően további intézkedések szükségesek. A szaktárca szerint lehangoló a pályakezdők munkaerőpiaci helyzete, ezért a korábbi lépések mellett továbbiak szükségesek. Az új Munka Törvénykönyve pedig lehetőséget teremt a differenciált minimálbér bevezetésére, így a pályakezdő fiatalok kevesebb bért kapnának.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint annak ellenére, hogy két év alatt összességében 80 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, még számos munkaerő-piaci szegmensben további célzott intézkedések szükségesek az EU átlag eléréséhez. A legfrissebb adatok szerint egy év alatt 52 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma, míg a munkanélküliségi ráta stagnált. Elemzők szerint ugyanakkor nincs okunk az örömre, véleményük szerint a kedvezőbb adatok a közmunka programok felfutásának, illetve szezonális hatásnak tulajdoníthatóak, nem a versenyszféra javulásának.

További intézkedések kellenek az NGM szerint

A szaktárca szerint további célzott intézkedések szükségesek az 50 év felettiek, a képzetlenek, a gyesről, gyedről visszatérők mellett a pályakezdők esetében is, amelynek magas munkanélküliségi rátája az egész Európai Uniót komoly kihívás elé állítja.

Az EU-ban jelenleg több mint 5 millió a fiatal munkanélküliek száma, egymillióval több, mint 2008-ban. A legrosszabb helyzetben a spanyol fiatalok vannak, esetükben 46,4 százalékos munkanélküliségi ráta van érvényben. Magyarországon a 14-25 éves korosztály munkanélküliségi rátája a KSH legfrissebb adatai szerint 27,3 százalék. Ebben a korosztályban hazánkban 200 ezren dolgoznak, míg több mint 70 ezren munkanélküliek. Ez jellemzően két okra, a megfelelő képzettség és munkatapasztalat hiányára vezethető vissza.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint nem csak a fiatalok de a pályakezdő munkanélküliek száma is folyamatos emelkedést mutatott az utóbbi években. Míg 2006-ban közel 40 ezer volt azoknak a száma, akik az iskolapadból frissen kikerülve munkanélkülivé váltak, mára a számuk 55 ezerre gyarapodott. Az adatok alapján a pályakezdők között a két véglet, a diplomások és a legfeljebb 8 általánost elvégzettek vannak a legrosszabb helyzetben, irántuk csökkent a legnagyobb mértékben a munkaerőpaci igény az elmúlt években.

Az NGM kiemelte, hogy már korábban is tettek lépéseket a fiatalok munkaerőpiaci helyzetének javítása érdekében: átalakult a szakképzés rendszere, járulékkedvezményekkel segítették  a foglalkoztatást (Start-kártyák), fiatalok vállalkozóvá válását segítő program került meghirdetésre, amit rövidesen gyakornoki program követ majd. Ez utóbbi a középfokú szakképzettséggel rendelkező munkanélküli fiatalok munkatapasztalat szerzését szolgálja majd.

Jöhet a differenciált minimálbér

A szaktárca szerint annak érdekében, hogy minél több pályakezdő álláshoz, és így munkatapasztalathoz jusson, további lépések is szükségesek. A július 1-jén hatályba lépő új Munka Törvénykönyve lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy differenciált minimálbért állapítson meg. A 27 EU-tagállamból 20 ország alkalmaz minimálbért, közülük 11 tagállamban van életkor szerinti differenciálás, így Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is. Ahol bevezették, érezhetően javult a pályakezdők foglalkoztatási aránya.

Az NGM hangsúlyozta, hogy intézkedés bevezethető úgy, hogy az ne járjon az idősebb munkavállalók leépítésével. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy minimálbért jellemzően a feldolgozóiparban, mezőgazdaságban, összeszerelő üzemekben foglalkoztatott alacsony képzettségű munkaerő kap, az intézkedés tehát nem érinti a jól kvalifikált, diplomás, nyelveket beszélő fiatalokat. Jelenleg a pályakezdők mindössze tizedét foglalkoztatják minimálbéren.

Az életkor szerinti differenciált minimálbérről korábban már Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is beszélt. Czomba szerint a pályakezdők csak egy bizonyos ledolgozott idő után kaphatnák meg a teljes minimálbért. A gyakorlatban ez például úgy nézne ki, hogy egy frissen munkába álló fiatal csak a minimálbér 80 százalékát kapja, ami évente növekedne 5-5 százalékponttal, így 4 év után már a 100 százalékot kapnák meg. Részletek>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG