5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem válogattak a fiatalok a nyári munkákban, szinte mindenhol kipróbálták magukat. És bár sokan azt gondolnák, hogy a diákok többsége nyáron dolgozik csak, az adatokból az látszik, hogy a többség egész évben vállal munkát. Az iskolaszövetkezetek évente 130 ezer fiatalnak segítenek, közülük 52 ezernek nyáron.

Június 15. és augusztus 15. között minden évben kiemelkedő az érdeklődés a diákmunkák iránt. Egy – egy pozícióra akár harmincszoros túljelentkezés is volt. A nyárra jellemző, hogy ugrásszerűen megnövekszik az érdeklődés, hiszen a középiskolások is belépnek a munkavállalók közé - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) a Privátbankárral.

A six sigma olyan vállalatirányítási módszer, amely öt nagyobb lépésre (meghatározás, mérés, elemzés, fejlesztés, ellenőrzés) tagolja a vállalati folyamatok javítására és fejlesztésére szolgáló eljárások összességét

A diákmunkások jelentős része nyáron dolgozik: 52 ezer fő. Nagyon vonzó ilyenkor az adminisztratív és az asszisztensi feladatkör, de nem szűkölködnek jelentkezőkben a különlegesebb munkák esetén sem úgy, mint például: auramérő asszisztens, six sigma gyakornok, fotós vagy napraforgó-sziromszedő.  Egyre jellemzőbb a diákokra, hogy a pénzkereseti lehetőségen túl a tapasztalatot is meglátják a munkavállalásban, így az egyre népszerűbb gyakornoki programok iránt nagy az érdeklődés, hiszen ez egyben a karrier első lépcsőfokát is jelentheti. Kijelenthető viszont, hogy az alapvetően pénzkereseti szándékú munkavállalók között az irodai, strandon végzet munkák a leginkább vágyott munkalehetőségek.

Vidámpark, iroda és pakolás

“A diákmunkák iránti igény ezen a nyáron is meglehetősen nagy volt, hiszen a hallgatóknak ilyenkor sokkal több ideje akad pénzt keresni, ráadásul a szünidő beálltával a költségeik is megemelkednek. Azt tapasztaljuk, hogy akik a főiskola vagy egyetem mellett dolgoznak, sokkal többet vállalnak ebben az időszakban is. Idén kiemelten közkedveltek voltak a vidámparki, csúszdaparki illetve a könnyű fizika munkák.

A lányok elsősorban a nyári hostess- és az irodai, asszisztensi teendőket keresték. A fiúk körében a rendezvények utáni rakodás és már említett, könnyű fizikai munkák voltak a legkelendőbbek, de az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakorlatos munkák is igen nagy népszerűségnek örvendtek” – mondta Fiák István, a DiákÉSZ elnöke.

Csak a szünidő ért véget

A DiákÉSZ tagszervezeteinek honlapjain országosan több mint ezer álláslehetőség közül választhatnak ebben a pillanatban is a diákok. A tanév során alapvetően népszerű a diákok körében az irodai adminisztráció, a raktározási munka, valamint szórólapozás, kérdőívezés és feldolgozási munkalehetőségek. A fiatalokról manapság elmondható, hogy egyre többen gondolnak jövőjükre, így inkább a tanulmányaikhoz, leendő szakmájukhoz igazodó munkalehetőséget keresnek - mondta az elnök.

Érthető módon elsősorban az órarendhez igazodó, rugalmas beosztású gyakornoki munkákat választanak a diákok, ahol szaktudásuknak megfelelő feladatokat láthatnak el. Ilyen például a marketing, pénzügy vagy HR-gyakornok és természetesen továbbra is közkedveltek a hostess és az irodai állások is. A bérek tekintetében elmondható, hogy egy diák átlagosan 50-60 ezer forintot keres egy hónapban. Jellemzően a minimál órabérért (bruttó 564 forint/óra) dolgoznak a diákok, de a szakmai tapasztalatot vagy nyelvtudást igénylő pozícióknál akár bruttó 1000−1500 forintos órabért is kaphatnak.

Előny a nyelvtudás

„Ha a tanácsunkra kíváncsiak, azt javasoljuk a diákoknak, hogy határozzák meg a munkavállalás célját saját maguk számára és csak komoly munkavállalási szándékkal jelentkezzenek. Ha ezek az alapok szilárdak, akkor érdemes követni a munkalehetőségeket a szövetkezetek weboldalán, akinél van, a Facebook oldalain, valamint az irodákban való rendszeres érdeklődés is jelzi az eltökéltséget, ami túljelentkezési időszakokban segít a „várólistán” történő előbbre jutásban" - mondta Fiák István.

Az elnök szerint érdemes az iskolaszövetkezetek weboldalait napi szinten nézni, esetleg feliratkozni értesítésekre, amelyek kizárólag a megjelölt munkákról adnak hírt. Ezenkívül az iskolaszövetkezetek közösségi oldalait is figyelemmel kell kísérni, ezt a legtöbb iskolaszövetkezet naponta többször frissíti. Fiák István úgy véli, hogy ma már mindenki találhat magának munkát, de természetesen előny az, ha valaki jól beszél nyelveket, esetleg különleges nyelvtudással bír, illetve rendelkezik valamilyen szakma vagy OKJ-s végzettséggel (pl. pénzügy, IT, könyvelői asszisztens).

Fontos az önéletrajz is

A mai fiatalok előtt nagyon sok lehetőség áll, csak tudni kell, hol keressék. Egy olyan gyakornoki munka, amely a vezetőség elégedettségét váltja ki, az egyetem befejeztével akár főállású munkahellyé is válhat. Aki teheti,  legalább egyszer vegyen részt egy CV ambulancián, "nagyon – nagyon sok különleges önéletrajzzal találkozunk" - mondta az elnök.

Hasznos lehet továbbá, ha egy – egy állásbörzén tapasztalatot szerez valaki próbainterjúkon vagy egyenesen már a villáminterjúkon. Függetlenül attól, hogy mi a diák személyes célja, a tudatos választás akár a karriertervezés első lépése is lehet, ha akár egyszerűbb betanított munkával is, de már a vágyott cégnél vállal valaki munkát - érvelt Fiák István.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
hírlevél
depositphotos