5p
Nem válogattak a fiatalok a nyári munkákban, szinte mindenhol kipróbálták magukat. És bár sokan azt gondolnák, hogy a diákok többsége nyáron dolgozik csak, az adatokból az látszik, hogy a többség egész évben vállal munkát. Az iskolaszövetkezetek évente 130 ezer fiatalnak segítenek, közülük 52 ezernek nyáron.

Június 15. és augusztus 15. között minden évben kiemelkedő az érdeklődés a diákmunkák iránt. Egy – egy pozícióra akár harmincszoros túljelentkezés is volt. A nyárra jellemző, hogy ugrásszerűen megnövekszik az érdeklődés, hiszen a középiskolások is belépnek a munkavállalók közé - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) a Privátbankárral.

A six sigma olyan vállalatirányítási módszer, amely öt nagyobb lépésre (meghatározás, mérés, elemzés, fejlesztés, ellenőrzés) tagolja a vállalati folyamatok javítására és fejlesztésére szolgáló eljárások összességét

A diákmunkások jelentős része nyáron dolgozik: 52 ezer fő. Nagyon vonzó ilyenkor az adminisztratív és az asszisztensi feladatkör, de nem szűkölködnek jelentkezőkben a különlegesebb munkák esetén sem úgy, mint például: auramérő asszisztens, six sigma gyakornok, fotós vagy napraforgó-sziromszedő.  Egyre jellemzőbb a diákokra, hogy a pénzkereseti lehetőségen túl a tapasztalatot is meglátják a munkavállalásban, így az egyre népszerűbb gyakornoki programok iránt nagy az érdeklődés, hiszen ez egyben a karrier első lépcsőfokát is jelentheti. Kijelenthető viszont, hogy az alapvetően pénzkereseti szándékú munkavállalók között az irodai, strandon végzet munkák a leginkább vágyott munkalehetőségek.

Vidámpark, iroda és pakolás

“A diákmunkák iránti igény ezen a nyáron is meglehetősen nagy volt, hiszen a hallgatóknak ilyenkor sokkal több ideje akad pénzt keresni, ráadásul a szünidő beálltával a költségeik is megemelkednek. Azt tapasztaljuk, hogy akik a főiskola vagy egyetem mellett dolgoznak, sokkal többet vállalnak ebben az időszakban is. Idén kiemelten közkedveltek voltak a vidámparki, csúszdaparki illetve a könnyű fizika munkák.

A lányok elsősorban a nyári hostess- és az irodai, asszisztensi teendőket keresték. A fiúk körében a rendezvények utáni rakodás és már említett, könnyű fizikai munkák voltak a legkelendőbbek, de az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakorlatos munkák is igen nagy népszerűségnek örvendtek” – mondta Fiák István, a DiákÉSZ elnöke.

Csak a szünidő ért véget

A DiákÉSZ tagszervezeteinek honlapjain országosan több mint ezer álláslehetőség közül választhatnak ebben a pillanatban is a diákok. A tanév során alapvetően népszerű a diákok körében az irodai adminisztráció, a raktározási munka, valamint szórólapozás, kérdőívezés és feldolgozási munkalehetőségek. A fiatalokról manapság elmondható, hogy egyre többen gondolnak jövőjükre, így inkább a tanulmányaikhoz, leendő szakmájukhoz igazodó munkalehetőséget keresnek - mondta az elnök.

Érthető módon elsősorban az órarendhez igazodó, rugalmas beosztású gyakornoki munkákat választanak a diákok, ahol szaktudásuknak megfelelő feladatokat láthatnak el. Ilyen például a marketing, pénzügy vagy HR-gyakornok és természetesen továbbra is közkedveltek a hostess és az irodai állások is. A bérek tekintetében elmondható, hogy egy diák átlagosan 50-60 ezer forintot keres egy hónapban. Jellemzően a minimál órabérért (bruttó 564 forint/óra) dolgoznak a diákok, de a szakmai tapasztalatot vagy nyelvtudást igénylő pozícióknál akár bruttó 1000−1500 forintos órabért is kaphatnak.

Előny a nyelvtudás

„Ha a tanácsunkra kíváncsiak, azt javasoljuk a diákoknak, hogy határozzák meg a munkavállalás célját saját maguk számára és csak komoly munkavállalási szándékkal jelentkezzenek. Ha ezek az alapok szilárdak, akkor érdemes követni a munkalehetőségeket a szövetkezetek weboldalán, akinél van, a Facebook oldalain, valamint az irodákban való rendszeres érdeklődés is jelzi az eltökéltséget, ami túljelentkezési időszakokban segít a „várólistán” történő előbbre jutásban" - mondta Fiák István.

Az elnök szerint érdemes az iskolaszövetkezetek weboldalait napi szinten nézni, esetleg feliratkozni értesítésekre, amelyek kizárólag a megjelölt munkákról adnak hírt. Ezenkívül az iskolaszövetkezetek közösségi oldalait is figyelemmel kell kísérni, ezt a legtöbb iskolaszövetkezet naponta többször frissíti. Fiák István úgy véli, hogy ma már mindenki találhat magának munkát, de természetesen előny az, ha valaki jól beszél nyelveket, esetleg különleges nyelvtudással bír, illetve rendelkezik valamilyen szakma vagy OKJ-s végzettséggel (pl. pénzügy, IT, könyvelői asszisztens).

Fontos az önéletrajz is

A mai fiatalok előtt nagyon sok lehetőség áll, csak tudni kell, hol keressék. Egy olyan gyakornoki munka, amely a vezetőség elégedettségét váltja ki, az egyetem befejeztével akár főállású munkahellyé is válhat. Aki teheti,  legalább egyszer vegyen részt egy CV ambulancián, "nagyon – nagyon sok különleges önéletrajzzal találkozunk" - mondta az elnök.

Hasznos lehet továbbá, ha egy – egy állásbörzén tapasztalatot szerez valaki próbainterjúkon vagy egyenesen már a villáminterjúkon. Függetlenül attól, hogy mi a diák személyes célja, a tudatos választás akár a karriertervezés első lépése is lehet, ha akár egyszerűbb betanított munkával is, de már a vágyott cégnél vállal valaki munkát - érvelt Fiák István.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG