<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Van egy város Kínában, amely nagyon közel jár ahhoz, hogy kiérdemelje a "robotváros" elnevezést. Brutális leépítések zajlanak az automatizálás és a hatékonyabb munkavégzés nevében a tajvani óriásvállalatoknál. Eljött a gépek uralma, vagy inkább örüljünk, hogy véget ér a kizsákmányolás?

Miért fizetnél többet? Ember vagy robot által összerakott iPhone-ért?

Esélyes, hogy a következő Apple, Samsung vagy Microsoft készüléket, amelyet a kezedbe veszel, robotok rakták össze: kínai beszállítójuk, a Foxconn Technology Group ugyanis elbocsátott 110 ezer dolgozójából 60 ezret, akiknek a munkáját mostantól ipari robotok végzik. A kínai cég szerint a lépés célja a hatékonyságnövelés és a kiadáscsökkentés - írja a South China Morning Post.

Az első robotváros?

Nem a Foxconn az egyetlen vállalat, amely inkább a precíziós robotokra bízza a termékek összerakását: Kína "Szilícium-völgye", a elektronikai és technológiai központ szerepét betöltő Kunshan városa most azon dolgozik, hogy a számos tajvani után újabb befektetők számára is attraktív növekedési potenciált nyújtson, ezt pedig a kifizetett munkabérek drasztikus csökkentésében és a startupok bevonzásában látják. A Foxconn után további, mintegy 600 technológiai cég tervezi az embereket részben robotokra cserélni a termelésben.

A térség robotok iránti elköteleződése meglátszik azon is, hogy mennyit öltek eddig mesterséges intelligenciák fejlesztésébe: a 4800-ból csak 35 tajvani vállalat összesen 4 milliárd jüant (nagyjából 171 milliárd forintot) ölt ilyen irányú kutatásokba a helyi adatok szerint.

Ezek a vállalatok tavaly mintegy 51 millió notebookot, és 20 millió okostelefont gyártottak. A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium a hónap elején azt közölte, hogy az ázsiai ország vállalatai megháromszorozzák, évi 100 ezerre növelik az ipari robotok gyártását 2020-ra. Jelenleg mintegy 20 millió ipari robotot alkalmaznak a termelésben világszerte, számuk évi átlagban 30 százalékkal nő, "élethosszuk" 10 évről 15-re emelkedett.

Örüljünk, vagy vége a világnak?

A kifizetett munkabérek csökkentésén túl azért más is foglalkoztatja ezeket a cégeket: robotok nem csinálna botrányt.

A Foxconn nem azzal lett hírhedt, hogy Apple készülékeket gyárt, hanem azzal, hogy kizsákmányolja, halálra dolgoztatja alkalmazottait lehetetlenül alacsony bérekért cserébe. A gyári öngyilkosságok hatására "védőhálót" kellett több helyen felhúzni, hogy senki ne vesse magát a mélybe.

A sajtó szinte naponta számolt be az elviselhetetlenen munkakörülményekről, amelyek nagy valószínűséggel nem csak a Foxconnra voltak igazak. A gyárak és a hozzájuk tartózó épületek a város 46 százalékát fedik le, ami jóval magasabb érték a megengedettnél. 2014-ben pont ez a zsúfoltság volt az oka annak, hogy 146 ember halt meg egy robbanásban. Az azóta zászlóra tűzött jelmondathoz, miszerint még egyszer ilyen nem történik, éppen passzol a robotokkal történő munkavégzés.

Az ebből fakadó munkanélküliség azonban megállíthatatlanul nő, nem csak Kínában. A McDonald's USA volt vezetője szerint jobban megéri egy 35 000 dolláros, 15 éves élettartammal bíró gépet megvenni, mint egy alkalmazottat tartani 15 dolláros órabéren, aki ráadásul nem is olyan hatékony.

A Foxconn ugyanakkor reagált a hírekre: mint mondták, a gyári munka automatizálásával lehetőséget nyújtanak az embereknek ahhoz, hogy más, kreatívabb munkakörökben éljék ki alkotási vágyukat és jobb minőségű termékeket gyártsanak, ezt az érvelést pedig rendszeresen halljuk a gépek mellett.

Nem valószínű azonban, hogy ezeket a felemelően kreatív pozíciókat - amelyre így több pénz és energia jut - azok a gyári munkások kapják, akiket félreállítottak a gépek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Újabb rangos díjat vehet át Karikó Katalin
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 14:24
Ezúttal egy spanyol tudományos díjjal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársai munkáját.
Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
Karrier Koronavírusos az osztrák kancellár
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 18:16
Karl Nehammer szerint nem kell aggódni miatta. 
Karrier Megvan a megállapodás: a Spar pénztárosai akár 392 ezer forintot is kereshetnek havonta
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:59
Megszületett a bérmegállapodás a Spar Magyarországnál.
Karrier Béremelés az Aldinál: a kezdő dolgozók is 360 ezer forint felett keresnek
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:34
Valamennyi munkakörben az inflációt meghaladó mértékben, egységesen 8 százalékkal emeli munkavállalói bérét az Aldi Magyarország január 1-jétől - közölte a vállalat.
Karrier Novák Katalin lemond - ez volt az utolsó kormányülése
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 15:06
Ezt közösségi oldalán jelentette be.  
Karrier Most már törvény szabályozza a távmunkát Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 15:36
A veszélyhelyzet meghosszabbításával állandósul a távmunka rugalmas átmeneti szabályozása.
Karrier Új állást keres? Ezekre a készségekre harapnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 14:25
Többet ér a jó hozzáállás és a kommunikációs készség, mint bármilyen konkrét ismeret. Azért egy idegen nyelvet nem árt tudni.  
Karrier Döntött az Alkotmánybíróság az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 12:49
Elutasították az indítványokat.
Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
hírlevél
Ingatlantájoló