<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Van egy város Kínában, amely nagyon közel jár ahhoz, hogy kiérdemelje a "robotváros" elnevezést. Brutális leépítések zajlanak az automatizálás és a hatékonyabb munkavégzés nevében a tajvani óriásvállalatoknál. Eljött a gépek uralma, vagy inkább örüljünk, hogy véget ér a kizsákmányolás?

Miért fizetnél többet? Ember vagy robot által összerakott iPhone-ért?

Esélyes, hogy a következő Apple, Samsung vagy Microsoft készüléket, amelyet a kezedbe veszel, robotok rakták össze: kínai beszállítójuk, a Foxconn Technology Group ugyanis elbocsátott 110 ezer dolgozójából 60 ezret, akiknek a munkáját mostantól ipari robotok végzik. A kínai cég szerint a lépés célja a hatékonyságnövelés és a kiadáscsökkentés - írja a South China Morning Post.

Az első robotváros?

Nem a Foxconn az egyetlen vállalat, amely inkább a precíziós robotokra bízza a termékek összerakását: Kína "Szilícium-völgye", a elektronikai és technológiai központ szerepét betöltő Kunshan városa most azon dolgozik, hogy a számos tajvani után újabb befektetők számára is attraktív növekedési potenciált nyújtson, ezt pedig a kifizetett munkabérek drasztikus csökkentésében és a startupok bevonzásában látják. A Foxconn után további, mintegy 600 technológiai cég tervezi az embereket részben robotokra cserélni a termelésben.

A térség robotok iránti elköteleződése meglátszik azon is, hogy mennyit öltek eddig mesterséges intelligenciák fejlesztésébe: a 4800-ból csak 35 tajvani vállalat összesen 4 milliárd jüant (nagyjából 171 milliárd forintot) ölt ilyen irányú kutatásokba a helyi adatok szerint.

Ezek a vállalatok tavaly mintegy 51 millió notebookot, és 20 millió okostelefont gyártottak. A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium a hónap elején azt közölte, hogy az ázsiai ország vállalatai megháromszorozzák, évi 100 ezerre növelik az ipari robotok gyártását 2020-ra. Jelenleg mintegy 20 millió ipari robotot alkalmaznak a termelésben világszerte, számuk évi átlagban 30 százalékkal nő, "élethosszuk" 10 évről 15-re emelkedett.

Örüljünk, vagy vége a világnak?

A kifizetett munkabérek csökkentésén túl azért más is foglalkoztatja ezeket a cégeket: robotok nem csinálna botrányt.

A Foxconn nem azzal lett hírhedt, hogy Apple készülékeket gyárt, hanem azzal, hogy kizsákmányolja, halálra dolgoztatja alkalmazottait lehetetlenül alacsony bérekért cserébe. A gyári öngyilkosságok hatására "védőhálót" kellett több helyen felhúzni, hogy senki ne vesse magát a mélybe.

A sajtó szinte naponta számolt be az elviselhetetlenen munkakörülményekről, amelyek nagy valószínűséggel nem csak a Foxconnra voltak igazak. A gyárak és a hozzájuk tartózó épületek a város 46 százalékát fedik le, ami jóval magasabb érték a megengedettnél. 2014-ben pont ez a zsúfoltság volt az oka annak, hogy 146 ember halt meg egy robbanásban. Az azóta zászlóra tűzött jelmondathoz, miszerint még egyszer ilyen nem történik, éppen passzol a robotokkal történő munkavégzés.

Az ebből fakadó munkanélküliség azonban megállíthatatlanul nő, nem csak Kínában. A McDonald's USA volt vezetője szerint jobban megéri egy 35 000 dolláros, 15 éves élettartammal bíró gépet megvenni, mint egy alkalmazottat tartani 15 dolláros órabéren, aki ráadásul nem is olyan hatékony.

A Foxconn ugyanakkor reagált a hírekre: mint mondták, a gyári munka automatizálásával lehetőséget nyújtanak az embereknek ahhoz, hogy más, kreatívabb munkakörökben éljék ki alkotási vágyukat és jobb minőségű termékeket gyártsanak, ezt az érvelést pedig rendszeresen halljuk a gépek mellett.

Nem valószínű azonban, hogy ezeket a felemelően kreatív pozíciókat - amelyre így több pénz és energia jut - azok a gyári munkások kapják, akiket félreállítottak a gépek.

Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG