Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A negatív infláció miatt magas a reálbérek emelkedése, több mint 4 százalék, ami a fogyasztás további bővülését vetíti előre - mutattak rá banki elemzők a májusi keresetalakulást értékelve.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt adatai szerint májusban 4 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, míg a közfoglalkoztatottakat is figyelembe véve 4,9 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly májusban. A bruttó és a családi kedvezmények nélkül számított nettó keresetek egyformán alakultak. Májusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel azelőtt, így a családi adókedvezmények nélkül számított reálkeresetek árnyalatnyival jobban emelkedtek nettó béreknél.Balatoni András

Balatoni András, az ING vezető elemzője elmondta: a vállalkozásoknál a közfoglalkoztatottak nélkül, a havi rendszeres átlagkeresetek májusban csak 3,1 százalékkal emelkedtek. Az előző hónapokhoz képest csökkent a növekedés dinamikája, ami az infláció szempontjából kedvező. A nettó bérek 4,1 százalékkal emelkedtek a vállalkozásoknál, leginkább a nem havi rendszerességű keresetek, bónuszok megugrása miatt - hangsúlyozta.

A szakember szerint ez azt mutatja, hogy az alacsony inflációs klíma megjelent a vállalkozási szektor bérmegállapítási rendszerében.

Az elemző kiemelte azt is, hogy a költségvetési szférában és a vállalkozásoknál a 4 százalékot meghaladó reálbér-emelkedés, valamint a fogyasztói bizalom erősödése a fogyasztás további bővülését vetíti előre. Ennek az első jelei már látszanak a kiskereskedelem, illetve a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedésében - közölte.

Hogy alakul a közmunka?

Gabler Gergely

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője  szerint a közmunkásokat is figyelembe vevő index (4,9) most először mutatott magasabb értéket, mint a nélkülük számított átlagos keresetemelkedés (4). Hozzátette, hogy ezt egyszeri hatás idézte elő, mivel a májusi adat a szokottnál jóval kevesebb, csupán 99 ezer közmunkást tartalmazott, ami kevesebb, mint fele az áprilisi 212 ezernek. Véleménye szerint az eltérést a téli közmunkaprogramok áprilisi kifutása okozhatta, a következő hónapokban azonban a közmunkások létszáma valószínűleg visszaáll a megszokott 200 ezret meghaladó szintre.

Az elemző hozzátette, hogy a rendszeres kereseteket vizsgálva az év eleje óta megfigyelhető tendencia, hogy a költségvetési szférában a béremelkedés nagyjából kétszer akkora, mint a magánszférában. 

Elmondta azt is, hogy az alkalmazásban állók létszáma a közmunkások nélkül is nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és az év eleji adatokhoz viszonyítva is emelkedést mutat.

Érdekességként megemlítette: az idén májusban először fordult elő, hogy nem a pénzügyi szférában voltak a legmagasabbak a bérek, hanem az energiaszektorban. Ez véleménye szerint a bónusz kifizetésekkel lehet összefüggésben, ugyanis míg a pénzügyi szektorban általában áprilisban kapnak bónuszt a dolgozók, addig az energiaszektorban valószínűleg májusban történt ilyen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
Karrier Ingatlanok, juttatások – mik derültek ki a női képviselők vagyonnyilatkozataiból?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. február 2. 18:54
Ahogy lenni szokott, február 1-ig bezáróan leadták vagyonnyilatkozatukat az országgyűlési képviselők. Összeállításunkban kizárólag a női politikusok bevallásait néztük át, persze idén is találkoztunk néhány olyan nyilatkozattal, amely nem géppel, hanem kézzel – sokszor kibogarászhatatlanul – volt kitöltve. Ami ennek ellenére is kiolvasható volt: nem egy politikusnőnek 5-6, akár 8 ingatlan is van a nevén, de nem a magyar képviselőnők lesznek a jövő vállalkozóinak példaképei. 
Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
hírlevél
depositphotos