Az, hogy egy felnőtt mennyire lesz egészségtudatos, nagyrészt már gyermekkorban eldől. Azokat az ételeket, italokat fogja előnyben részesíteni, azokat az ízeket fogja keresni, amelyekkel kicsiként otthon vagy az iskolában találkozott - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Táplálkozási Akadémia című hírlevelében. Ha azt látja, hogy otthon a szülők mindennap ettek zöldséget, gyümölcsöt, nem fogyasztottak napi szinten édességet, alkoholt, valamint rendszeresen mozogtak, ezt a mintát igyekszik majd követni felnőttkorban is. Amíg a gyermek az iskolában tartózkodik, ételt-italt a menzáról, a büféből, az iskolában elhelyezett étel-, italautomatából szerez, ezeken kívül azt fogyasztja, amit a szülők csomagolnak neki otthon tízóraira, uzsonnára.
Menza
Egy 2008-as országos felmérés szerint általánosságban elmondható, hogy túl sok zsírt, cukrot, és sót tartalmaznak a „menza-ételek”, valamint rendkívül kevés az étlapon a gyümölcs - zöldség, a tej, tejtermék, a sovány húsok és a halak. Gyakran alkalmaznak kész-, félkész élelmiszereket, melyek összetételére jellemző a sok só. Ezek az étrendbeli sajátosságok könnyen megvethetik az alapját a később kialakuló elhízásnak, a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Amennyiben a gyerekek már kiskorukban hozzászoknak a túl sós ízhez, ezt igénylik majd később is, azaz felnőttként is feleslegesen fogják megsózni az ételeiket, a magasabb nátriumbevitel pedig hosszútávon magas vérnyomást okozhat.
A gyerekekkel otthon is meg kell próbálni megkedveltetni az egészségesebb étrend bázisát képező ételeket, hogy ne lehessen az kifogás, hogy „a menzán azért nincs gyakran főzelékféle, mert a gyerekek nem eszik meg”.
Büfé, automata
Az iskolák körülbelül felében üzemel büfé, ezenkívül jelentős részükben található valamilyen étel-, vagy italautomata. A büfék kínálatában az OÉTI felmérése alapján javulás figyelhető meg, azonban még mindig jellemző az édességek jelenléte, és ezek általában jobban szem előtt vannak, mint például a gyümölcsök, vagy a jól összeállított szendvicsek. Az automaták kínálata alapján jellemző a kávé- és tea-, valamint üdítőital automaták jelenléte.
Mit tehet a szülő?
A szülők, tanárok szerepe az egészségnevelésben óriási, hiszen a kisgyereknek el kell magyarázni, hogy a jelenlevő kínálatból melyek azok, amelyeket előnyben részesítsen, és azt is fontos megértetni vele, hogy ez hosszútávon hogyan befolyásolja az egészségét. Az iskolai étkezésen kívül az otthoni minta a másik meghatározó tényező abban, hogy egy kisgyerek hogyan táplálkozik, és hogy később, nagyobb korában milyen ételeket, italokat fog előnyben részesíteni.
A kisgyerek kapjon otthon reggelit!
Gyakori probléma, hogy a gyereket üres gyomorral engedi a szülő az iskolába. Reggelit az intézmények többsége nem biztosít, a tízórai pedig nem pótolja a reggelit! Ahhoz, hogy a délelőtti tanórákon is figyelni tudjon, fizikailag - és szellemileg a legjobb formáját tudja nyújtani, nélkülözhetetlen egy teljes értékű reggeli elfogyasztása.
Az ideális reggeli tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonát, tejet és/vagy tejterméket, valamint zöldséget/ gyümölcsöt.
Példa reggelire:
2 dl 100%-os narancslé, 1 szelet rozskenyér, körözöttel megkenve, egy közepes paprika.
2 dl tej, zsemle, májkrém, paradicsom
Csomagoljon tízórait, uzsonnát!
Amennyiben nincs a gyermek befizetve tízóraira,
uzsonnára, nagyon fontos kérdés, mit vigyen otthonról. Jó választás lehet a joghurt, valamilyen gyümölccsel együtt, vagy egy, a reggelihez hasonló szendvics.
Példa tízóraira/uzsonnára:
3 db puffasztott rozsszelet + 1 körte
1 db korpás kifli + 1 pohár joghurt
1 db müzliszelet + 2 dl 100%-os narancslé
1 szelet rozskenyér + margarin + 1 szelet baromfisonka + 1 szelet óvári sajt + paprika
vegyes gyümölcssaláta (pl.: 1 alma+1 körte+1 banán), kevés mézzel és citromlével
Törekedjünk a változatosságra: zöldségek, gyümölcsök esetén vegyük figyelembe az idényszerűséget, minden évszakban van olyan, aminek éppen szezonja van, és a gyermek remélhetőleg szívesen megeszi. Célszerű minél többfélét megismertetni velük, a változatos zöldség-gyümölcsfogyasztással könnyebben lehet bevinni a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Lehetőleg minden étkezés tartalmazzon valamilyen zöldséget, gyümölcsöt.
Hasonló a helyzet a tejjel, tejtermékekkel. A fejlődő szervezetnek különösen szüksége van a kalciumra, ennek legjobb forrásai a tej és a tejtermékek. Rengeteg sajt, joghurt, kefir, sajtkrém és túrókészítmény közül válogathatunk, lehetőleg naponta több alkalommal fogyasszon a gyermek ebből az élelmiszercsoportból.
Tanítsa meg a helyes étel- és italválasztást a csemetének!
A csomagolás helyett/mellett általános trend, hogy pénzt kapnak a gyerkőcök, hogy majd a büfében vegyenek valamit, ha megéheznek. Amennyiben ez utóbbit választják a szülők, rendkívül fontos, hogy megbeszéljék a gyermekükkel, hogy a büfé kínálatából mely ételeket és italokat részesítsék előnyben. Szomjoltásra legmegfelelőbb a jó minőségű csapvíz, ásványvíz, de a tej, a tejtermékek, a gyümölcstea, a cukormentes rostos zöldség- vagy gyümölcslevek is részét képezhetik a napi folyadékbevitelnek. Megfelelő napi mozgás mellett mértékkel a cukros üdítőitalok – szénsavas üdítők, szűrt gyümölcslevek, cukrozott innivalók – is fogyaszthatók, de ne ezek alkossák a napi folyadékfelvétel alapját. Hívjuk fel a gyermekek figyelmét arra, hogy az energiaitalok túlzott fogyasztása magatartásbeli problémákat is okozhatnak az arra érzékenyebbeknél. Amennyiben a büfé árusít szendvicset, joghurtot, gyümölcsöt vagy müzliszeletet, esetleg teljes kiőrlésű kekszet, válassza inkább ezeket a sütemények, csokoládék helyett.
Ne édességgel jutalmazzon!
Az egyik leggyakoribb módszer, ha a kicsiket valamiért meg akarják jutalmazni, vagy csak kedveskedni akarnak, hogy édességet (csokit, sütit, cukorkát) vesznek neki. Ezzel azonban gyakran csak újabb felesleges kalóriákhoz juttatják a gyereket, hasznos tápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat) pedig nem kap. Természetesen alkalomadtán fogyaszthat nassolnivalót, de ez ne legyen mindennapos gyakorlat. Ilyenkor érdemes a túróval, gyümölccsel, teljes őrlésű liszttel készült finomságokat előtérbe helyezni a zsíros, vajas, vajkrémmel töltött sütemények helyett.
Az otthoni főzésnél vegye figyelembe az iskolai étlapokat is!
A legtöbb oktatási intézményben jól látható helyen ki van függesztve a heti menü. Így a szülő jól láthatja, melyik az a fajta étel, amiből a kívántnál kevesebbet kap a csemetéje. Célszerű ilyen jellegű ételt készíteni otthon. Például, ha ritkán van zöldség, gyümölcs az étlapon, otthon készíthet zöldség- vagy gyümölcslevest, főzeléket, rakott, töltött zöldséget (pl.: rakott kel, töltött padlizsán, csőben sült brokkoli, a lehetőségek száma végtelen). Vagy ha nincs elég tej, tejtermék, a szendvicseibe tehet sajtot, sajtkrémet, tejfölös túrót, tízóraira csomagolhat túrókrémet, joghurtot.
Mutasson követendő példát!
Talán ez a legnehezebb, de ha a kisgyerek azt látja otthon, hogy a szülők egészségesen táplálkoznak, akkor erre benne is ki fog alakulni az igény. Ez pedig nagyon jó alap egy egészségesebb felnőttkor eléréséhez.
Egy vegetáriánusnak is kell plusz vitamin?
A magyarok tesznek rá, hogy kövérek
A kövérek nem is látják a túlsúlyt
Egy alattomos betegség, ami a tiniket támadja
Privátbankár