1p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felsőoktatási államtitkár szerint nem teremtenek értéket a szolgáltatásban dolgozók, sem a kereskedők, a pénzügyesek, de a bölcsészek sem.
Klinghammer István

"A természettudományos és műszaki képzés kapcsán mindig arra kell gondolni, hogy minden ország boldogulását a termelés, az értékteremtés adja. Azokat a szakokat támogatni és preferálni kell, amelyek valamilyen módon értéktermelők. A mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők" - nyilatkozta nemrég a Népszabadságnak a felsőoktatásért felelős államtitkár, Klinghammer István. Az ELTE egykori rektora szerint a termelés viszi előre a gazdaságot, a szolgáltatás szektor - így például az oktatás, az egészségügy, az informatika, a kereskedelem vagy a pénzügyi szektor - szerinte csak "újraeloszt".

A felsőoktatási államtitkár így a jelenleg hallgató fiatalok kétharmadának tanulmányairól fogalmazott meg sommás véleményt, miszerint amit tanulnak, nem értékteremtő. Gazdasági szempontból hasonló véleményen van a szolgáltatási szektorról is Klinghammer, ami a KSH számait nézve meglehetősen furcsa. Bár a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is deklarált célja volt korábban az újraiparosítás, a szolgáltató szerepe ma már a magyar gazdaságban is meghatározó - sőt, szerepe egyre inkább nő. A szolgáltatás adja jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) kétharmadát.A foglalkoztatásban is kimagasló szerepe van az értéket ezek szerint nem teremtő szolgáltatásnak, a közel 4 millió munkavállalóból "csupán" 2,5 millió dolgozik ebben a szektorban, az iparban (ide számítva az energiaszektort is) kevesebb mint feleannyi a munkavállaló. Az államtitkár - bár nyilatkozatával csak arányokra akarta felhívni a figyelmet - ezzel a kijelentésével nagyjából 3 millió embert sértett vérig.Klinghammer az interjúban amúgy arról is beszélt, hogy a képzést azért kell a piaci igényekhez szabni, hogy a hallgatók olyan területen helyezkedjenek majd el, ahol dolgozni szeretnének. Szerinte ma sokan nem a tudásuknak megfelelő munkakörben dolgoznak és ez nyilván frusztrálja őket. Az államtitkár szerint a felsőoktatást a minőség irányába kell visszatolni, mert egykoron ez így volt. Hogy melyik korra céloz, arra azt válaszolta, hogy a XIX. század végi állapotokra.

Magyarországon a diplomások elhelyezkedési arány amúgy kifejezetten jónak mondható, jövedelmük az átlaghoz képest is magasabb, a diplomát nem szerző, de "értékteremtő munkát" végzők közül a topfizetés nem éri el a bruttó 150 ezret sem. A természettudományos képzési területen végzett hallgatókra van kereslet a munkaerőpiacon, de igaz ez a többi képzési ágra is. A sokszor lesajnált bölcsészek például a nyelvtudásuk miatt kapósak, ők ráadásul nagyon gyorsan tanulnak, ami előnyt jelent ma a munkaerőpiacon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG