<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem fog érdemben nőni a fogyasztás idén Magyarországon - ezt várja a legtöbb elemző a reggeli KSH-adat tükrében.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Árokszállási Zoltán - Erste Bank

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője a bruttó bérek esetében ennél magasabb növekedést várt. A 2,5 százalékos bruttó bérnövekedés véleménye szerint párhuzamban állhat azzal, hogy jelenleg esik az infláció, és gyenge lehet a keresleti nyomás a gazdaságban. Az elemző rámutatott arra is, hogy a versenyszférában 1 százalékkal alacsonyabb az alkalmazásban állók létszáma, mint egy évvel korábban, amikor már elkezdődött az a folyamat, hogy a minimálbér és az elvárt bér emelése miatt sok vállalat elbocsátott foglalkoztatottakat. Ebben a folyamatban nincs érdemi javulás - fejtette ki - gyenge a bérnövekedés, gyenge a foglalkoztatottság, ebből adódóan, bár van egy rezsicsökkentés, de összességében komoly fogyasztásnövekedés az idén nem lesz, inkább fogyasztáscsökkenésre lehet számítani.

A vártnál kisebb mértékben nőttek januárban a keresetek az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint; a szakértők stagnáló vagy enyhén növekvő reálbérekkel számolnak idén, de úgy vélik, a fogyasztás növekedéséhez ez még nem lesz elég. A Központi Statisztikai Hivatal ma hozta nyilvánosságra, hogy januárban a bruttó átlagkeresetek nemzetgazdasági szinten 2,5 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

 

Kondrát Zsolt - vezető elemző, MKB Bank

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője a vártnál alacsonyabb januári bérnövekedés alapján azt feltételezi, hogy a magánszférában a vállalkozások, alkalmazkodva a rezsicsökkentés nyomán mérséklődő inflációhoz, a nehéz gazdasági helyzetben nem nagyon akarnak reálbér-növekedést fizetni. Pozitív meglepetést okozott viszont számára, hogy a költségvetési szférában nőttek a bérek, holott korábban arról lehetett hallani, hogy például az oktatásban az iskolák átadásával összefüggésben januárban elmaradt bizonyos bérelemek kifizetése, ez azonban nem látszik a januári keresetek számadataiban.

Kondrát Zsolt is kiemelte, hogy a KSH adatai alapján a foglalkoztatotti létszám tovább csökkent, vagyis folytatódott a 2011 végén, 2012 elején megindult folyamat, bár a csökkenés üteme mérséklődött. Hozzátette, hogy jelenleg a 2010 eleji szinten van a foglalkoztatás a magánszektorban. Mindez azt jelenti, hogy az elkölthető jövedelmek szintje reál értelemben csökkeni fog az idén, mivel az egy főre eső jövedelem ugyan szinten marad, viszont csökken a létszám. A januári adat tehát azt támasztja alá, hogy a fogyasztás tovább fog csökkenni - fejtette ki Kondrát Zsolt, hangsúlyozva, hogy határozottabb következtetést az első negyedéves adatok alapján lehet majd levonni. Az MKB vezető elemzője összességében szinten maradó reálbérrel számol 2013-ban.

Suppan Gergely - senior elemző, TakarékBank

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője kifejtette: a várakozásoktól elmaradóan nőttek a bruttó bérek januárban az egy évvel ezelőttihez képest, a 3,9 százalékos nettó bérnövekedés pedig a januári 3,7 százalékos infláció mellett 0,2 százalékos reálbérnövekedést eredményezett. Hozzátette, hogy amennyiben a közfoglalkoztatottak lefelé torzító hatását kiszűrjük, a nettó reálbérek ezt kissé meghaladóan növekedhettek januárban. Az elemző szerint mivel több ágazatban még nem jöttek létre az idei bérmegállapodások, a bruttó bérek növekedése kissé gyorsulhat a következő hónapokban a megállapodások lezárultát követően.

A nettó bérek növekedése pedig az idén meghaladja a bruttó bérekét a "szuperbruttó" kivezetésének köszönhetően, míg a minimálbérek növekedése meghaladja az inflációt. Suppan Gergely idén összességében 4 százalékos bruttó és közel 5 százalékos nettó bérnövekedésre számít. Hozzátette, hogy a reálbérek növekedése az infláció további visszaesése miatt erősödhet, így a vártnál jóval alacsonyabb infláció hatá

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos