<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Egyes európai országokban még magas a munkanélküliség, másutt közel van a teljes foglalkoztatáshoz, de fel kéne számolni a tartós munkanélküliséget. Németországban ez a korábbi iparterületeken van jelen. Magyarországon is nagy probléma, a munkanélküliek mintegy 40 százaléka ilyen, és akkor még nem beszéltünk a közmunkásokról.

A teljes foglalkoztatás nem csak a magyar politikusok gyakran dédelgetett álma, az amerikai, német vezetők is sokszor tűzik ki célul. Most például Angela Merkel kancellár, így Németországban bontakozott ki róla vita.

Probléma, hogy nehéz definiálni, tiszta formájában nem is létezik: mindig vannak, akik bármilyen, akárcsak technikai okokból két munkahely között vannak. A Wikipedia szerint inkább egyfajta egyensúlyként jellemezhetjük, ahol a társadalom erőforrásait maximálisan ki tudják használni, és aki akar, talál magának munkát.

Különösen kedvező esetben és egyes régiókban előfordul, hogy két százalék alá esik a munkanélküliség, de országokra lebontva a 3-4 százalékot is már sokszor teljes foglalkoztatásként értékelik. Ez néhány európai országban már megvalósult (lásd a keretes írást).

Regionális jelenség

Az biztos, hogy a teljes foglalkoztatás eléréséhez fel kéne számolni a tartós munkanélküliséget, alkalmazni, esetleg nyugdíjazni azokat, akik legalább egy éve munkanélküliek. Németországban 2005 óta felére csökkent a munkanélküliek száma, mégis 900 ezer ilyen személy van, az összes munkanélküli eközben mintegy 2,5 millió. A német Die Welt online ezt a “megkövesedett munkanélküliséget” regionális fenoménnek, területi jelenségnek nevezi, mert főleg egyes környékeken nagy probléma, másutt alig fordul elő.

Ilyenkor azt gondolnánk, hogy biztosan az alacsonyabban fejlett keleti, volt NDK-s területeken nagy a gond, de nem. A leginkább érintett az egyébként fejlett ipari terület, a nyugati Ruhr-vidék, különösen Gelsenkirchen, Oberhausen, Recklinghausen és Duisburg városok, ahol a lakosság több mint öt százaléka tartósan munkanélküli.

Bedöglött a nehézipar

(A KSH weboldaláról)

Északrajna-Vesztfália tartományban él a tartós német munkanélküliek harmada, 283 ezer ember, miközben Bajorországban csak 51 ezer. Ezt a lap a struktúraváltás problémáival magyarázza, a bányászat és az azon alapuló nehézipar megszűnésével, aminek helyét nem töltötte be új ágazat. (Vélhetően ezért próbálkozik Donald Trump amerikai elnök is az acélipar feltámasztásával, kétes esélyekkel. Részben ezért van Magyarország keleti, hegyes vidékein is jóval több munkanélküli, mint másutt.)

Hiába is akarnának költözni

A német lap szerint a tartós munkanélküliek sokszor képzettséget nem igénylő, rosszul fizetett munkákat keresnek. Az ilyen fizetésből viszont nem tudják megfizetni a lakhatás magasabb költségeit, például a híresen megdrágult Bajorországban. Így, még ha a családi és személyes kötődéstől eltekintünk, akkor sem tudnának máshová költözni. (Ez a probléma Magyarország keleti és nyugati felének jövedelmi és lakhatási különbségei miatt is ismerős lehet számunkra.)

Németországban a “Jobcenter”-ek, az állami állásközpontok feladata lenne az átképzés. Ezeket kárhoztatják nem elég hatékony munkájuk és túl alacsony forrásaik miatt. Így túl kevés hosszú távon munkanélküli személyt tudnak visszavezetni a munka világába.

Magas a magyar adat is

Ugyanakkor Dánia példáját hozzák fel arra, hogy intenzív támogatással igenis vissza lehet szorítani a tartós munkanélküliséget. Németországban kevesebb mint egymilliárd euróból lehetne a becslések szerint megoldani a hatékony működést. Ám teljesen eltűnni a statisztikákból a hosszú távú munkanélküliség várhatóan így sem fog.

Magyarországon a tartós munkanélküliek száma a KSH február végén közzétett adatai szerint szintén magas: “a munkanélküliség átlagos időtartama 15,0 hónapra csökkent; a munkanélküliek 38,3 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt”. A német adat mintegy 36 százalék (0,9 millió/2,5 millió). Ehhez jönnek még a közmunkások, akik többsége nyilván nem önként vállalta ezt a szerepet.

Közmunkások nélkül jól állnánk

Magyarország januárban 3,8 százalékos munkanélküliségével a negyedik helyen állt az EU-ban Csehország (2,4), Málta (3,4) és Németország (3,6 százalék) mögött. (Lásd az Eurostat ábráját.) Az EU átlaga 7,3 százalék, Lengyelország és Románia 4,5 és 4,6 százalékkal előkelő helyen áll. Egyes országokban, mint Németország, Nagy-Britannia, évtizedek óta nem látott alacsony szinten van a munkanélküliség.

Mivel azonban a közmunkások, a külföldön dolgozók nálunk torzítják a képet, a helyzet ennél rosszabb. Kérdés persze, hogyan kéne őket számba venni, miután a közmunka is munka, de sok esetben és sok szempontból nem teljes értékű munkahely. Mindenesetre a foglalkoztatottak közé sorolt közmunkások száma legutóbb 175 ezer volt, a munkanélkülieké 174 ezer.

(Eurostat)

KÉP: KSH Munkanélküliség stagnál

KÉP: Eurostat gráf

Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG