<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Privátbankár.hu főszerkesztőjével arról beszélgettünk, hova vezethet az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése.

Végleg eldőlt: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága keddi döntésének értelmében minden olyan portál felelősségre vonható és büntethető, amelyen a kommentek sértők lehetnek. Az ügy akkora port kavart, hogy a legnagyobb tartalomszolgáltatók, mint a Google vagy a New York Times együtt kérték a döntés megváltoztatását. Ezzel szerintük a szólásszabadság került veszélybe.

Mi történt?

Az ügy nem újdonság, 2006 óta tart, döntés azonban csak most született, jelentősebb visszhangot pedig 2013-ban is kapott már, amikor egy árnyalataiban hasonló ügy miatt terelődött az internet szabályozására a közfigyelem.

A nemzetközi precedenst azonban nagyon jól összefoglalja az Átlátszó Így írnánk mi blogja: egy észt lap, a Delfi 2006-ban beszámolt arról, hogy egy befagyott tengerre épült utat tönkre tett egy komp, ami miatt megbénult a közlekedés. Az olvasók kommentekben támadták a komptársaság tulaját, Vjatšeslav Leedot. Ő és családja halálos fenyegetéseket kapott, mire Leedo beperelte a lapot, a bíróság pedig 320 eurós bírságot szabott ki.

A Delfi ezek után fordult a strasbourgi bírósághoz, azonban ott a jogorvoslati kérelem után is kitartott döntése mellett az intézmény, amely szerint a lap szólásszabadsághoz jogát nem csorbítja aránytalanul a bírság.

Mit jelent?

Ahogy az Így írnánk mi is megjegyzi, nem kell siratni a szólásszabadságot: rengeteg feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a bíróság ne a lapnak ítéljen igazat egy ilyen ügyben, ám mégis el kell egy kicsit időznünk két dolgon: a kultúrán és a jogalkotáson.

Mire van komment szekció?

Az online kommentelés lehetővé tett egy nagyon fontos dolgot: olvasók felvállalhatják és elmondhatják a véleményüket, "hangot ad a hangtalanoknak", ez nem csak a kommentelés, hanem az internet egyik legüdvözöltebb és legfelszabadítóbb előnye. Arra szolgál, hogy kulturált diskurzus, hasznos vita, ne adj Isten, további értékes tartalommal szolgáljon az olvasók számára egy-egy cikk kapcsán.

Ehelyett mára inkább csak a trollkodás, mások írásos bántalmazásának - amelynek végzetes következményeiről szinte már hetente hallunk - színtere lett. Olyan fórum, amelyet vagy nem szívesen olvas az ember, vagy eleve meg sem teremti a kommentelés lehetőségét. 

Ahogy tette ezt például rengeteg médiaóriás: a Bloomberg, a Reuters, a Huffington Post, a Re/Code, a Popular Science vagy a Chicago Sun-Times is amellett döntött, hogy megszünteti a névtelen kommentelés, vagy egyáltalán a kommentelést az oldalaikon.

Meddig jogos a kérés?

Lássuk be, hogy valóban le lehetne húzni a rolót, ha minden kommentért fel lehet jelenteni a lapokat, vagy bármelyik internetes portált. Egyszerűen nincs olyan szinten a technológia, hogy költséghatékonyan lehessen egy oldalt moderálni, az online média legnagyobb része pedig nincs olyan helyzetben, hogy megengedhesse magának az állandó és száz százalékig pontos moderálást - tehát a a sértő kommentek eltüntetését. Így egyelőre se pénz, se eszköz a racionális megoldáshoz.

Kell-e félteni a szólásszabadságot, kell-e félni a cenzúrától?

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának mindössze két tagja fogalmazott meg ellenvéleményt a döntéssel szemben: Sajó András, a 17 tagú tanács magyar tagja reméli, hogy ez nem az új média elhallgattatásának kezdete.

Természetesen az észt precedens csak egy szűk esetszámra terjedhet ki, a kommentelés pedig nagyon fontos része a kultúrának, az internetnek, a szólásszabadságnak. Márpedig a média addig fog ehhez  ragaszkodni, ameddig csak lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos