3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A rehabilitációs kártya kiterjesztése, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását elősegítő új munkaerőpiaci programok, illetve a rehabilitációs hozzájárulás 19 százalékos megemelése az idei évben tovább javította a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedési lehetőségeit. A Trenkwalder becslése szerint mára az érintett kör foglalkoztatási rátája elérte a 34 százalékot.
MTI: Simó Endre

A rehabilitációs kártya a minimálbér kétszereséig terjedő munkabér esetén teljes egészében mentesíti a munkáltatót az alkalmazott után fizetendő, jelenleg 22 százalékos szociális hozzájárulási adó megfizetésétől. Idén januártól jelentősen (180 ezerről több mint 350 ezerre) bővült a kártyára jogosultak köre azzal, hogy immár a rehabilitációra nem javasoltak is jogosulttá váltak a rehabilitációs kártya kedvezményeire.

Uniós pénzek is vannak

További komoly ösztönzést jelent 2017-ben két meghirdetett uniós támogatású program az EFOP és a VEKOP keretében. A foglalkoztatási rehabilitációs célú komplex munkaerőpiaci programok keretében a tervek szerint összesen újabb 7500 fő elhelyezkedését célozzák meg, ebből 5000 főt a nyílt munkaerőpiacon kívánnak elhelyezni.

A programokon belül a legkeresettebb támogatási forma a bérköltség-támogatás: ennek keretében a támogatási időtartam első felében akár 100 százalékos is lehet a támogatás mértéke, míg a második szakaszban ennek 70 százaléka pályázható meg.

A cégeknek is megéri

A munkáltatók számára a legnagyobb anyagi ösztönzést kétségtelenül a rehabilitációs hozzájárulás jelenti. Amennyiben egy 25 fősnél nagyobb létszámmal működő társaság a teljes munkaerő-állományának legalább 5 százalékát megváltozott munkaképességű munkatársakkal tölti fel, nem kell befizetnie a hiányzó létszám után munkavállalónként fizetendő éves rehabilitációs hozzájárulást.

Ennek éves összege a korábbi években 964 500 forint volt, azonban 2017-ben 19 százalékkal, 1 147 500 forintra emelkedett, és mivel a mértékét a mostantól a minimálbér értékéhez kötötték, a következő években várhatóan jelentősen tovább nő majd az összeg.

Míg 2015-ben közel 69 ezer hiányzó fő után fizették meg a rehabilitációs hozzájárulást, addig tavaly ez a szám 73 ezerre emelkedett. Ennek azonban korántsem az az oka, hogy kevesebb megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak a nyílt munkaerőpiacon, hanem az, hogy a foglalkoztatási ráta gyors, több mint két százalékpontos növekedését a piac nem volt képes az állományi létszámhoz igazodva további egészségkárosodott munkatársak alkalmazásával követni.

Egyre jobbak a lehetőségek

Immár több mint egy éve eltörölték a rehabilitációs ellátottak foglalkoztatásánál az eddigi heti 20 órás időkorlátot: ezentúl a jelenleg hatályos havi 191 250 forintos kereseti korlátig akár teljes munkaidőben is dolgozhatnak. A Trenkwalder tapasztalatai szerint az érintett alkalmazottak körülbelül 40 százaléka élt is ezzel a lehetőséggel.

Az ellátással rendelkező megváltozott munkaképességűek száma ma Magyarországon meghaladja a 437 ezer főt. Foglalkoztatottságuk aránya a tavalyi 31 százalékról – részben a fenti ösztönzők hatására – becslések szerint mára elérte a 34 százalékot. (Összehasonlításul az Európai Unió átlaga körülbelül 50 százalék) Ezen belül a rehabilitációs ellátásban részesülők több mint fele áll munkaviszonyban, míg a rokkantsági ellátottak körében ez az arány csak kevéssel haladja meg a 20 százalékot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG