1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miénkhez hasonló letelepedési vízumban a lettek a legolcsóbbak, a bolgároknak azonban aláígértünk. Annyi ház, annyi szokás Európában, van, ahol elég perkálni, működőtőke-befektetéssel vagy állampapírral sem vacakolnak sokat. De minek is a letelepedési államkötvény, ha a kft-alapítás olcsóbb, tizedéből meg lehet úszni?

Magyarországon most vezetik be a letelepedési célú államkötvényt, amelynek az a lényege, hogy 250 ezer euró parkoltatásával öt éven keresztül letelepedési engedélyt kaphat valaki, aki az EU-n kívülről érkezett. (Az EU polgárainak ez alanyi joga.)Költségekkel együtt ez mintegy 290 ezer euróra megy fel. A fejlett Nyugaton elsősorban működőtőke-beruházásokhoz kötötték a hosszabb időtávú üzleti célú letelepedést, amint cikkünk első részében láttuk.

A románok sok munkahelyet akarnak

A második körben további európai országokban néztünk körül, köztünk térségünkben, Magyarországgal összehasonlítható országokban is. Ha van pénzed, van miből megélned, jöhetsz – sok helyütt ez a mottó. Másutt elég egy egyszeri nagyobb összeget kicsengetni.

Romániában vállalkozás-központú a szabályozás, legalább 150 ezer eurót kell befektetni egy ottani részvénytársaságba, vagy 100 ezer eurót egy korlátolt felelősségű társaságba. A másik megoldás, hogy rt-nél 15, kft-nél 10 munkahelyet hozzon létre az illető. Arra azonban vigyáznak, hogy ugyanazt a munkavállalót nehogy két külföldi is beleszámíttassa.

Irány a hómezők

Svédországban legalább egy vállalkozás 50 százalékának birtoklása esetén lehet üzleti vízumot kapni, és előírás az is, hogy a vállalkozás megfelelően jövedelmező legyen. Ezt nem részletezik pontosan, de előírják, hogy az első két év megélhetési költségeire legyen a vállalkozónak legalább 200 ezer, házastársának 100, gyermekeinek 50-50 ezer svéd koronája. (Nagyjából 22 700, 11 700 és 5700 euró.) Elvárás még a svéd vagy angol nyelv ismerete is, és megfelelő szakmai előélet az adott üzletágban.

Nagyon csábítják egyébként a munkaerőt a messze északon fekvő Svéd Lappföldre, ahol egy közel 20 000 négyzetkilométeres területen kevesebb, mint 6000 lakos él, a népsűrűség 0,3 fő alatt van négyzetkilométerenként, és az országrész leginkább nemzeti parkokból áll. (Magyarország népsűrűsége 127 fő négyzetkilométerenként.)

Svájcban elég, ha sok adót fizetsz

Kicsit pénzmosás-szagú a svájci szabályozás, ahol elég, ha – kantontól függően – évente megfelelő összegű, 150-200 ezer franknyi adót befizet a külföldi, és vehet ingatlant, valamint nem kérdezik, más országokban mennyit adóztál. Legalábbis az egyik, erre szakosodott ügyvédi iroda honlapja szerint.  A másik verzió, hogy félmillió frankot fektet valaki működőtőke-beruházásba, ilyenkor azonban nem lehet szó ingatlanról vagy állampapírról.

Ezerféle igazolás kell

A csehországi üzleti vízum kiadásának bürokratikus szabályai inkább emlékeztetnek egyes magyar hivatalok előírásaira: be kell mutatni az illető cégének cégbírósági kivonatát, igazolni kell, hogy sem neki, sem a cégének nincsen adótartozása, társadalombiztosítási hátraléka és van lakása. Ezen kívül igazolni kell, hogy az üzletember és családja megélhetése biztosított. Számszerű adatot erről csak nem hivatalos forrásokban találtunk, ott évi 101 ezer koronára (mintegy 1,15 millió forintra) tették a minimális megélhetési költségeket. Hasonlóan sokféle igazolást egyébként másutt is megkövetelnek, nem csak a csehek sajátja.

Egyes országokban a jelek szerint eddig még nem vezettek be üzleti-letelepedési célú vízumtípust, ami olyan szempontból érthető is, hogy sok ország inkább a kivándorlás, mint a bevándorlás alanya. Eleddig ilyen volt Magyarország is, de ezt vettük észre Lengyelországnál is. Itt rövidebb időtartamú, bár hosszabbítható üzleti célú vízumot az EU-n kívülről olyan általános feltételekkel lehet kapni, mint a meghívó cég vagy magánszemély meghívólevele, a létfenntartás költségeinek igazolása, szállásfoglalás, egészségbiztosítás. Ezek nem sokban különböznek attól, mint amikor egy dél-amerikai állampolgár jön Magyarországra rokonlátogatóba.

Bulgária: Fizessél, oszt jól van

Az EU-n belül a kiadott vízumok java része schengeni vízum, azaz az illető szabadon utazhat a schengeni régión belül (hiszen határellenőrzés sincs). Ezért elvileg senki sem akadályozza meg a magyar letelepedési vízumot szerzőket abban sem, hogy Magyarország helyett inkább fejlettebb, vonzóbb országokban nyissanak jövedelmező üzletet.

---- Kft-alapítás adókártyával és albérlettel ----A bolgár szabályozás a legőszintébb, itt gyakorlatilag fix azonnali összegért, 180 ezer euróért lehet öt év tartózkodási engedélyt kapni, ami után lehet majd állampolgárságért is folyamodni. A pénz ugyan elvileg egy bankszámlára kerül letétbe, de nem jár vissza. Ezen kívül további vagyont is ki kell mutatni, egymillió eurót, feltehetően a megélhetés igazolására.

Az EU egyik legszegényebb országának modellje hasonlít a legjobban a magyarhoz, a másik verzióban ugyanis egymillió bolgár leva (511 ezer euró) letétele mellett lehet engedélyt kapni a letelepedésre, amely öt év után visszajár ugyan, de kamatok nélkül. Úgy tűnik, hosszú távon ez sem olcsóbb megoldás, mert hat százalékos kamattal ezen összegre 170 ezer euró lehet a kamatveszteség öt év alatt. Nagyjából ezt kell kifizetni készpénzben az első megoldásnál is.

Mi lettünk a legolcsóbbak, mondják a lettek

Az európai uniós letelepedés lehetőségét azonban minden jel szerint a lettek árulják a legolcsóbban: már 50 ezer lat, azaz mintegy 71 ezer euró ellenében kaphat valaki letelepedési engedélyt. Ezt valamely vidéki ingatlan megvásárlására kell fordítani. Ha a nagyobb városokban akar valaki ingatlant venni, akkor már 100 ezer eurót kell kiperkálnia – de az ingatlan legalább megmarad, nem úgy, mint a bolgár tőke- vagy kamatvesztéses verzióban.

Van hárommillióm, azonnal kérek egy ciprusi útlevelet

Cipruson korábban az volt a szabály, hogy mezőgazdasági, halászati tevékenység végzése esetén lehetett vízumot kapni, ha e mellé 250 ezer font (mintegy 146 ezer euró) tőkét is fel tudott mutatni az illető. A bányászatban már 200 ezer font tőke, más ágazatokban 150 ezer is elég lehetett ehhez, vagy csak egyszerűen magas szintű szakmai képzettség. Különösebb gazdasági tevékenység nélkül is le lehetett telepedni, ha valaki megfelelő jövedelemmel rendelkezett (5600 font/év).

 

Később a szabályokon szigorítottak, a tétet emelték: Ma már 300 ezer eurós ingatlanbefektetésre, és évi 200 ezer eurós jövedelemre van szükség a hosszú távú tartózkodáshoz. Hárommillió eurónyi állampapírral vagy ötmilliónyi ingatlanbefektetéssel, erkölcsi bizonyítvánnyal viszont állampolgárságot és útlevelet lehet kapni.

A lettek igazán minden igénynek igyekeznek megfelelni, mert ezen kívül árulnak letelepedést állampapírért és cégalapításért cserébe is. A 2011-ben bevezetett szabályozást egyébként sok támadás érte még országon belül is, a helyi hazafiak az ország kiárusításától, az ingatlanárak elszállásától és orosz „üzletemberek” inváziójától tartanak.

Kft-alapítás adókártyával és albérlettel

Van olyan nemzetközi közvetítőiroda, ahol már a magyar „üzleti” letelepedési engedélyek feltételei is megjelentek. Másutt ugyanakkor azt ígérik, hogy elintézik valakinek a magyarországi tartózkodást egy 500 ezer forintos törzstőkéjű kft segítségével. A vállalkozás csomagban árulja a magyarországi cégalapításos letelepedést, és nem foglalkozik olyanokkal, akiknek nincs a zsebükben biztonsági okokból legalább 30 ezer euró. Ez körülbelül a tizede a hivatalos letelepedési államkötvény 290 ezer eurós költségének. A kft-csomagban azonban minden benne van, a tb-kártya kikérésétől egy fél éves lakásbérletig, sőt annak kéthavi kauciójáig.

Persze a különböző országok megoldásainak lenne még egy jelentős szempontja, amit figyelembe kéne venni, ha összehasonlításokat teszünk: jogosult-e az illető bármilyen egészségügyi, szociális ellátásra, esetleges segélyre, vagy magának kell mindent fedeznie? A hazai letelepedési kötvény kritikája során többször elhangzott, hogy nálunk igénybe vehető a hazai ellátórendszer, ezért végső soron talán meg sem éri az államnak.

Több más országnál viszont egyértelműen kinyilvánítják, hogy az illetőnek a megélhetési költségeiről, egészségbiztosításáról is igazolást kell bemutatnia. Az egyik helyen a biztosításnak még a koporsóra is ki kellett terjednie, amiben halála esetén hazaszállítják az illetőt. Kérdéses lehet a pénzek eredete is, ha nem akarunk adócsaló- vagy maffiózó-paradicsomot létrehozni.

Befektetői tartózkodási engedélyek

Minimális Pénznem Árfolyam Euróra Teremtendő Egyéb

befektetés

átszámolva munkahelyek







Ausztrália 1 500 000 AUD 0,736 1 104 000 - vagy megfelelő üzleti múlt
Ausztria nincs EUR 1 nincs - pontrendszer
Bulgária "financed investment" 180 000 EUR 1 180 000
nem jár vissza
Bulgária "full investment" 511 000 EUR 1 511 000
kamatmentesen jár vissza
Csehország - - - - - évi 101 ezer korona megélhetésre
Kanada 800 000 CAD 0,742 593 600 - gazdasági tevékenységre kell fordítani
Lettország, állampapír 200 000 LVL 0,702 284 900

Lettország, nagyvárosi 70 000 LVL 0,702 99 715
nagyvárosi ingatlan vásárlására
Lettország, vállalkozás 25 000
0,702 35 613

Lettország, vidéki 50 000 LVL 0,702 71 225
vidéki ingatlan vásárlására
Magyarország 290 000 EUR 1 290 000 - Ebből 205 ezer euró állampapírba megy
Nagy-Britannia 1 000 000 GBP 1,169 1 169 000 - pontrendszer
Németország 2012 augusztusig 250 000 EUR 1 250 000 5 gazdasági tevékenységre kell fordítani
Németország most nincs EUR 1 nincs - gazdasági tevékenységre kell fordítani, egyedi elbírálás
Románia 100 000 EUR 1 100 000 10 vagy 15 rt-nél 150 000 euró
Spanyolország nincs EUR 1 nincs - gazdasági tevékenység, képlékeny
Svájc 500 000 CHF 0,801 400 500
működődtőke, vagy adófizetés
Svédország 200 000 SEK 8,8 22 727 - két éves megélhetés költsége
USA 1 000 000 USD 0,769 769 000 10 munkahelyteremtő befektetésre
USA kiemelt körzet 500 000 USD 0,769 384 500 10 munkahelyteremtő befektetésre
(Forrás: minisztériumok, egyéb kormányhivatalok, ügyvédi és közvetítőirodák honlapjai.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG