<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Lassan bővülő munkakereslet a vállalkozói szférában és markáns reálbér-növekedés tapasztalható.

A gazdasági növekedés beindulása fokozatosan gyűrűzik be a munkaerőpiac folyamataiba. A gazdasági növekedésben beállt fordulat már a tavalyi év elején megkezdődött, azonban az alkalmazásban állók létszámának bűvölése inkább csak a harmadik negyedévtől indult be vállalkozói szférában - közölte a Privátbankárral Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője.

A 2012-es recessziós gazdaság konszolidációja a munkaerő-piacon csak a tavalyi év második felében kezdődött meg. A munkakereslet felfutása általában lassan követi a kibocsátás megugrását, ennek az elnyújtott és mérsékelt reakciónak lehetünk jelenleg tanúi - közölte a szakértő.

A kérdőíves felmérésekben valamennyi ágazat a foglalkoztatás emelkedését jelzi előre, vagyis ennek a lassú fordulatnak további folytatódására számítanak az ING-nél. A nemzetgazdasági szintű statisztikákat továbbra is érdemben torzítja a közfoglalkoztatottság szintje és időbeli lefutása: novemberben csaknem 180 ezer főt regisztráltak a programban alkalmazottként. A növekmény jelentős, akár havi alapon vizsgálják (2013 októberhez képest közel 50 ezer fős plusz), akár az előző év azonos időszakához hasonlítják a program volumenét (több, mint 75 ezer fős bővülés az előző novemberhez képest).

A nemzetgazdaságban a bruttó bérek 6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, amennyiben kiszűrjük a közfoglalkoztatottak torzító hatását - mondta Balatoni András. Jelentősen nőttek a bónuszok 2012 novemberéhez képest (12,3%), mind a vállalkozásoknál (10,6%), mind a költségvetési intézményekben (17,1%).

A rendszeres béreket tekintve a várakozások egyelőre óvatosan növelik a munkaköltségüket (4,6%), míg a költségvetési intézményekben jelentős a növekedés (6,8%), elsősorban a tanári életpálya-modell bevezetése miatt. A nettó bérek emelkedése meghaladja a bruttó bérek dinamikáját a tavalyi SZJA-változások révén, így a reálbérek nemzetgazdasági szinten közel 7, míg a versenyszférában 6,2 százalékkal emelkedtek.

Laza a munkaerőpiac

A szakértő szerint a kérdés, hogy elbír-e ekkora reálbér-kiáramlást a gazdasági növekedés a 2014-es évben anélkül, hogy az infláció ismét fel ne pörögjön. A gazdasági növekedés megközelítheti a 2 százalékot idén, azonban a termelékenység ennél nagyobb mértékben is nőhet. Ez azzal magyarázható, hogy a válság, vagy recesszió alatt a vállalatokra jellemző a munkaerő-tartalékolás, azaz az alkalmazottak teljesítményét nem száz százalékosan használják ki a vállalkozások. Ez a munkatermelékenység csökkenését eredményezi, míg jó konjunktúra esetén az egy munkásra eső termelés emelkedhet a túlórák, illetve a „magasabb fordulatszám” miatt.

A versenyszféra jelenlegi, 4,6 százalékos bruttó rendszeres bérindexe - Balatoni András szerint - összeegyeztethető az inflációs céllal, illetve a hazai növekedési környezettel. Ennek megfelelően az adat támogatja a jegybank laza monetáris politikáját, illetve az irányadó ráta csökkenését. Ezt támasztja alá az is, hogy a magánszféra munkakereslete csak lassan konszolidálódik: a szezonálisan kiigazított alkalmazottak száma a 2011-es átlagtól továbbra is 1,3 százalékkal elmarad. A munkaerőpiac ennek megfelelően továbbra is laza, ami a bérek visszafogott bővülését vonja maga után. A jelentős kapacitás pufferek miatt bérinflációra egyelőre nem számítunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG