<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem kell feltétlenül drága magániskola vagy rengeteg különóra, elég, ha ügyesen neveled a gyereked. Itt van hét tipp, ami ingyen van.

1. Rend, fegyelem – vegyék ki a részüket a házimunkából!

Nagyon fontos, hogy egyensúlyt találjunk a teljesen irányító és a ráhagyó nevelés között: fontos, hogy a gyerek tisztelje a családját, de ne érezze magát megkötve emiatt. Jó eszköz erre a házimunka kiadása. Mindegy, hogy a szemét kivivéséről, fűnyírásról, vagy a  mosogatógép kipakolásáról van szó, ez nem csak az otthoni életet teszi zökkenőmentessé, hanem a gyerekek nevelésében is segít. Azzal ugyanis, hogy feladatokat bízunk rájuk – természetesen az életkoruknak megfelelően –, úgy érzik, hogy hasznos tagjai a családnak, ráadásul felkészíti őket arra az időre, amikor a felnőtt társadalomban kell helyt állniuk.

2. Tanítsd meg nekik, hogy kell közösségben élni!

A jó kommunikációs készség és a közösségtudat már fél siker. Egy pennsylvaniai felmérés szerint azok a gyerekek, akiknek jó a beszélőkéje, sokkal könnyebben dolgoznak csoportban, empatikusabbak (könnyebben megértik, mit miért tesz a másik) és sokkal önállóbbak, mint a csöndes társaik. Az ilyen gyerekek jellemzően könnyebben szereznek felsőoktatási végzettséget, és általában 25 éves koruk előtt már teljes állásban dolgoznak.

3. Mutass jó példát, de legyenek reális elvárásaid!

Megfelelő példa nélkül semmit sem ér az egész nevelés. Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked kitartóan tanuljon, például egyetemre vagy főiskolára menjen, fontos, hogy jó példa legyen előtte – nehezen fogja ugyanis komolyan venni az oktatásba vetett hited, ha te magad nem fejezted be a tanulmányaidat (bármilyen oka is volt ennek). Azon szülők gyermekei, akik maguk is felsőoktatásban végeztek, sokkal gyakrabban tanulnak tovább, mint azok, akik alacsonyabb végzettségből próbálják előremozdítani a gyerek jövőjét.

4. Látszat helyett őszinteség – tanítsd meg őket kapcsolatot teremteni!

Biztos te is ismersz valakit, akiknek megromlott a házassága, és csak a gyerekek miatt maradtak együtt. Ez első látásra rendkívül önfeláldozónak tűnik, de a kapcsolat puszta léténél sokkal fontosabb, hogy ez minőségi legyen. Egy szőnyeg alá söpört, de alapvetően elmérgesedett családi helyzet ugyanis a gyerek kapcsolatteremtő készségét is derékba töri. Azok a gyerekek, akik biztonságos érzelmi háttérből jönnek, vagy azok, akik a szerény anyagi körülmények ellenére ilyenben nőttek fel, sokkal jobban teljesítenek az iskolában, és lényegesen több barátjuk van, mint azoknak, akik egész életükben a „muszáj” kapcsolatokat látták.

5. Betűk helyett számok – szerettesd meg velük a matekot!

Együtt olvasni egy bennsőséges program, de a számtani készségek fejlesztése hosszú távon több segítséget nyújt, mint a közös esti mese. Egy 35 ezer gyerek segítségével készített felmérés kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik már korán elkezdtek matematikát tanulni, nem csak jobban teljesítettek a tárgyból a későbbi iskolás évek alatt, de, meglepő módon, az olvasási készségek fejlesztéséhez is hozzájárult.

6. Ne féljenek próbálkozni és tévedni!

A legnagyobb vétek, amit tehetsz, ha kineveted és kifigurázod a gyereket, ha elesik vagy elront valamit, ez ugyanis arra ösztönzi, hogy soha többé ne merjen próbálkozni, ha valamiről nem tudja, hogy elsőre menni fog. Az adaptív gondolkodásmód nem hibának, hanem a siker felé vezető lépcsőnek tekinti a tévedést. Tanítsd meg őket, hogy nem szégyen a saját – vagy akár más – hibájából tanulni!

7. Légy a jó magaviselet példaképe!

Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked elsajátítson egy bizonyos viselkedésformát, két dolgot tehetsz: vagy te magad is úgy viselkedsz, ezzel állítva példát a gyerek elé, vagy épp a szöges ellentétét, és hagyod, hogy tanuljon a hibáidból (ez utóbbi ritkábban működik). Érdekes példa erre a Harvard egyetem felmérése, mely szerint azok a gyerekek, akik dolgozó anya mellett nőnek fel, az ilyen anyák lányai jellemzően ötödével többet keresnek, és gyakrabban kerülnek vezető pozícióba, mint azok, ahol (csak) az apa dolgozik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos