<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sokkal többet visznek haza Amerika legnagyobb vállalati vezetői, mint 30 éve, az átlagos beosztottakhoz képest pedig több mint 300-szor nagyobb a fizetésük. Az elmúlt évek folyamán csak egyszer - a válság alatt - csökkent a bérük, azóta viszont folyamatosan növekszik, évről-évre. A fizetés növekedésével azonban nem nőtt a gazdasághoz hozzáadott értékük.

Idei elemzésében az Economic Policy Institute a 350 legnagyobb amerikai vállalat dolgozóit vette szemügyre és megdöbbentő eredményre jutott:

Ugyanabban a szektorban az ügyvezetők 303-szor többet keresnek, mint egy átlagos dolgozó 2014-ben. Érdemes megnézni, hogy a felső vezetők fizetése volt ennél sokkal magasabb is, de tágabb időszakot nézve a mostani adat is kiemelkedő.

Kékkel jelölve: ügyvezető igazgatói fizetések alakulása. Pirossal: átlagos alkalmazotti bérek alakulása. Forrás: EPI.org

A változás leginkább a 80-as évek közepén indult meg, ekkor 10-15 év alatt megnégyszereződött a dolgozók és vezetők fizetése közötti különbség az Egyesült Államokban.

Nem a képesség számít?

A tanulmány reagál egy gyakran megkapott kritikára is, miszerint a fizetés növekedése nem a pozíciónak, hanem a képességeknek köszönhető, tehát minél egyedülállóbb valakinek a tudása, annál többet kereshet.

A mostani kutatás adatai szerint azonban az ügyvezető-igazgatók fizetése még a legjobban megfizetett dolgozókénál is gyorsabban nő: ehhez a legjobban kereső háztartások 0,1 százalékát (amely egyben szűrő is a legjobb képességűekre) hasonlították össze a vezetők fizetésével, akik a 2013-as adatok alapján 5,84-szer keresnek többet a dolgozóknál.

A szerzők szerint a drasztikus különbséget nem a gazdasághoz hozzáadott értékek okozzák leginkább, hanem a cégben betöltött pozícióból fakadnak. A dolgozóknál sokkal inkább megfigyelhető a képesség és a bérezés közötti folytonos kapcsolat, míg a felső vezetők esetében a bérezés beszakadt a 2000-es években, míg a teljesítményük gyakorlatilag nem változott.

Az enyhén baloldali Economic Policy Institute vezetője szerint a most megjelent adatok intő jelként szolgálhatnak: irreális mértékben nő a vezetők fizetése a dolgozókhoz képest, miközben erre egyelőre nem találni indokot. Lawrence Mishel, a EPI vezetője szerint, ha ekkora szeletet akarnak a vezetők kivenni a fizetési tortából, sokkal többet kell hozzátenniük a gazdasághoz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Végre megérkezett a home office szabályozás?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:38
A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslat az élet szinte minden területét szabályozza, a választási szabályoktól a hulladékkezelésen át és több, eddig rendeleti úton bevezetett szabályt véglegesít. A Niveus Consulting Group ezek közül a legfontosabb munkaügyi és adózási kérdéseket vizsgálta.
Karrier Újabb rangos díjat kap Karikó Katalin
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 9. 17:34
Kutatótársával, Drew Weissmannal együtt Karikó Katalin magyar biokémikus is megkapja a New York-i Orvosi Akadémia (New York Academy of Medicine - NYAM) díját, amelyet - magyar idő szerint - kedden késő este adnak át egy virtuális eseményen.
Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló