TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sokkal többet visznek haza Amerika legnagyobb vállalati vezetői, mint 30 éve, az átlagos beosztottakhoz képest pedig több mint 300-szor nagyobb a fizetésük. Az elmúlt évek folyamán csak egyszer - a válság alatt - csökkent a bérük, azóta viszont folyamatosan növekszik, évről-évre. A fizetés növekedésével azonban nem nőtt a gazdasághoz hozzáadott értékük.

Idei elemzésében az Economic Policy Institute a 350 legnagyobb amerikai vállalat dolgozóit vette szemügyre és megdöbbentő eredményre jutott:

Ugyanabban a szektorban az ügyvezetők 303-szor többet keresnek, mint egy átlagos dolgozó 2014-ben. Érdemes megnézni, hogy a felső vezetők fizetése volt ennél sokkal magasabb is, de tágabb időszakot nézve a mostani adat is kiemelkedő.

Kékkel jelölve: ügyvezető igazgatói fizetések alakulása. Pirossal: átlagos alkalmazotti bérek alakulása. Forrás: EPI.org

A változás leginkább a 80-as évek közepén indult meg, ekkor 10-15 év alatt megnégyszereződött a dolgozók és vezetők fizetése közötti különbség az Egyesült Államokban.

Nem a képesség számít?

A tanulmány reagál egy gyakran megkapott kritikára is, miszerint a fizetés növekedése nem a pozíciónak, hanem a képességeknek köszönhető, tehát minél egyedülállóbb valakinek a tudása, annál többet kereshet.

A mostani kutatás adatai szerint azonban az ügyvezető-igazgatók fizetése még a legjobban megfizetett dolgozókénál is gyorsabban nő: ehhez a legjobban kereső háztartások 0,1 százalékát (amely egyben szűrő is a legjobb képességűekre) hasonlították össze a vezetők fizetésével, akik a 2013-as adatok alapján 5,84-szer keresnek többet a dolgozóknál.

A szerzők szerint a drasztikus különbséget nem a gazdasághoz hozzáadott értékek okozzák leginkább, hanem a cégben betöltött pozícióból fakadnak. A dolgozóknál sokkal inkább megfigyelhető a képesség és a bérezés közötti folytonos kapcsolat, míg a felső vezetők esetében a bérezés beszakadt a 2000-es években, míg a teljesítményük gyakorlatilag nem változott.

Az enyhén baloldali Economic Policy Institute vezetője szerint a most megjelent adatok intő jelként szolgálhatnak: irreális mértékben nő a vezetők fizetése a dolgozókhoz képest, miközben erre egyelőre nem találni indokot. Lawrence Mishel, a EPI vezetője szerint, ha ekkora szeletet akarnak a vezetők kivenni a fizetési tortából, sokkal többet kell hozzátenniük a gazdasághoz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Friss
hírlevél