1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Júliusban az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőtt az álláskeresők száma, melyben jelentős szerepet játszik, hogy véget ért a középiskolai, egyetemi tanév. Egy év alatt a regisztrált álláskeresők száma 26 ezer fővel csökkent.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint a foglalkoztatók az illetékes kirendeltségeken 2012. július hónap folyamán összesen 37,9 ezer munkaerőigényt jelentettek be, amely az előző hónaphoz képest 13,4 százalékos (4,5 ezres) növekedést, míg az előző év júliusához képest 8,9 százalékos (3,7 ezres) csökkenést jelent.

A nem támogatott állások száma csökkent

Júliusban a támogatott állások aránya 69,5 százalékot, a nem támogatott állásoké pedig 30,5 százalékot tett ki. Az elmúlt hónaphoz képest a nem támogatott állások arányában -10,5 százalékpontos, míg az előző évhez képest -2,7 százalékpontos arány-elmozdulás történt.

Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma júliusban csökkenésbe fordult, így számuk 11,6 ezer darabot tett ki. Az elmúlt hónaphoz képest 15,6 százalékkal, egy éves távlatban pedig 16,3 százalékkal csökkent a munkaerőigények kínálata. A legtöbb új nem támogatott álláslehetőséget Budapesten (2,0 ezret), Győr-Moson-Sopron megyében (1,3 ezret) kínáltak a munkáltatók.

Az új támogatott állások száma júliusban 26,4 ezer darab volt, ami egy hónap alatt 33,5 százalékkal (6,6 ezer darabbal) nőtt, míg az előző év azonos időszakához képest 5,2 százalékkal (1,4 ezer darabbal) csökkent. A legtöbb újonnan bejelentett támogatott állást a tárgyhónapban Budapesten (4,9 ezret), Borsod-Abaúj-Zemplén (3,3 ezret) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2,7 ezret) kínálták a munkáltatók.

Egy év alatt 26 ezerrel csökkent az álláskeresők száma

Foglalkozások szerint a legtöbb nem támogatott munkaerőigényt mechanikaigépösszeszerelő, egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási, tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr, bolti eladó szakmákban kínálták a foglalkoztatók júliusban. A támogatott állások esetében egyszerű, szakképzettséget nem igénylő szakmákban érkezett a legtöbb bejelentés.

A nyilvántartott álláskeresők zárónapi száma 527,6 ezer főt tett ki, amely az előző hónaphoz képest enyhe mértékű, 0,6 százalékos (3,2 ezer fős) emelkedést jelent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 4,8 százalékos (26,6 ezer fős) visszaesés történt. Az álláskeresők száma február óta tartó csökkenő trend után fordult ismét emelkedésbe, amelyben jelentős szerepet játszik a középiskolai és az egyetemi, főiskolai tanév vége.

Szezonális jelenség ugyanis, hogy az iskolaév végeztével megjelennek a munkaügyi központokban a pályakezdő fiatalok, hogy igénybe vegyék álláskeresésükhöz a szolgálat segítségét. Mindezt alátámasztja, hogy a nyilvántartásba belépő pályakezdők száma 55,9 százalékkal, míg a nem pályakezdő álláskeresők száma csak 7,8 százalékkal nőtt egy hónap alatt.

A többség nem kap támogatást

A legtöbb álláskeresőt továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye munkaügyi kirendeltségei tartanak nyilván. Az egy évnél hosszabb ideje nyilvántartott álláskeresők száma 142,8 ezer fő volt, amely az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához képest 4,1 százalékkal csökkent.

2012. júliusban az álláskeresési támogatásban részesülő álláskeresők száma 53,5 ezer fő, a szociális ellátásban részesülőké 190,6 ezer fő, az ellátatlanok száma pedig 283,5 ezer fő volt. Az álláskeresési támogatásban részesülők száma az előző hónaphoz képest növekedést, az előző évhez képest csökkenést, a pénzbeli ellátásban nem részesülők száma mindkét viszonyítási időponthoz képest növekedést, míg a szociális ellátottak száma júniushoz képest csökkenést, 2011. júliushoz képest növekedést mutatott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG