<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
KKV

Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.

Az MFB-csoport végre megtalálta a fejlesztési banki szerepét, mondta el Dr. Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója egy szerdai sajtóbeszélgetésen. A korábbi 10 évben a piac tudta maga finanszírozni a gazdaságot. Az egészségügy- és gazdasági veszélyhelyzetben előre tudott lépni az MFB-csoport, és elő tudta venni az igazi fejlesztési banki szerepét. Egyrészt azokat a vállalkozásokat tudták elérni, amelyek az MFB nélkül nem biztos, hogy túlélték volna ezt a válságot. Másrészt sikerült a finanszírozóknak is olyan konstrukciókat nyújtani, amelyek indirekt módon a vállalkozások számára komoly segítséget jelentettek, vélekedett Dr. Sipos-Tompa Levente.

Ráadásul a 2020-ban tett kötelezettségvállalást a 2021-es teljesítmény várhatóan meg fogja haladni, miután sikerült a szükséges pénzcsapokat megnyitni. Egy része hitel, más része tőkebefektetés az elnök-vezérigazgató szerint.

Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében támogatott vállalkozói hitelek összege elérte az 1270 milliárd forintot. Ez azért különösen figyelemre méltó, mert ez az összeg 15 hónap alatt, a pandémia kezdetétől épült fel.

A portfólió 62 ezer szerződésből 45 ezer vállalkozás számára biztosított finanszírozási lehetőséget. Összességében 2200 milliárd forint a garantált hitelek állománya, míg 1718 milliárd a kezességi portfolió volumene. A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy a pandémiás helyzet okozta gazdasági problémák enyhítését célzó, 2020-ban indított Garantiqa Krízis Garanciaprogram népszerűsége továbbra is magas, az adatok azt mutatják, hogy hazai kkv-k külső forrásbevonásához a Garantiqa kezességére 2021-ben mindvégig szükség volt és a továbbiakban is szükség lesz.

Dr. Búza Éva vezérigazgató kiemelte: a Garantiqa kezességvállalása fontos eleme a hazai kkv szektor finanszírozásának. A pandémiás helyzetben, illetve a gazdasági újraindításában ez a szerep csak fokozódott: mára minden harmadik hazai kkv-hitel mögött ott van a Garantiqa kedvezményes, állami hátterű kezességvállalása, ami rendkívül komoly eredmény.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. portfoliójának összetétele  viszontgarancia-források szerint (Mrd Ft)
A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. portfoliójának összetétele viszontgarancia-források szerint (Mrd Ft)
2020-ban, a krízisben fél év alatt akkora portfóliót építettek fel, mint korábban 25 év alatt. A digitalizációval, szoros banki együttműködéssel sikerült mindezt megvalósítani. A növekedés az idei évben töretlenül zajlik, a portfólión belül a Krízis Garanciaprogram egyre nagyobb szeletet hasít ki. Ennek hátterében az áll, hogy nagyon kedvező kondíciókkal juthatnak a kkv-k a kezességvállalás révén forrásokhoz. A Garantiqa így érdemben járult hozzá, hogy a vállalkozások finanszírozása megoldott legyen, és elkerüljük, hogy az egészségügyi- és gazdasági válság mellett egy finanszírozási is kialakuljon. A helyzetet jól leírja, hogy míg 2017-ben a Garantiqa részesedése 14 százalék volt, addig 2021 második negyedévében 34 százalék feletti volt. Vagyis minden harmadik hitel a társaság kezességvállalásával került a magyar gazdaságba.

Meghatározó részben a mikro- és kisvállalkozásoknak van szüksége garanciavállalásra, 80 százalékos mértékben szerepelnek az ügyfelek között. Új elem, hogy a középvállalkozások súlya némileg növekedett. A járvány nyomán változó szabályozás miatt az EU engedélyezte a nagyvállalatok bevonását is. Ennek révén az elmúlt két évben a nagyvállalatok 3 százalékos részarányt tesznekt ki a Garanziqa portfóliójában. Ebben az is szerepet játszik, hogy az uniós előírások miatt a nagyvállalatok a kkv-knál sokkal kedvezőtlenebb kondíciókkal vehetik igénybe a hitelgarancia eszközöket.

A válság előtt a folyószámla-hitelekre adott kezesség dominált, az elmúlt két évben viszont megugrott a forgóeszközhitelek garanciája, de növekedett a beruházási hitelekre adott kezesség is. Dr. Búza Éva elmondta azt is, hogy ágazati megoszlásban nem volt komoly elmozdulás, továbbra is a szolgáltató és kereskedelmi szektor dominál, emellett a feldolgozóipar és az építőipar részaránya jelentős. Vélhetőleg az online kereskedelem előretörésének köszönhetően némileg nőtt a szállítás-raktározás részaránya a Garantiqa portfóliójában.

Kiderült, hogy a fizetési moratórium érinti a Garantiqa állományát is, ugyanakkor folyamatosan csökken a moratóriumban lévő ügyfelek száma, az év végére minimális mértékű lehet az állomány. A vezérigazgató úgy látja, hogy annál a cégnél, amely még mindig moratórium alatt áll, és nem cserélte le a Krízisgarancia-program keretében a hitelét (szinte ingyen), komoly problémák lehetnek a gazdálkodásban vagy a jövőképben. Ezekre a szerződésekre tartalékképzéssel készülnek, mert vélhetőleg magasabb arányú lesz a körükben a nemteljesítés. A garanciabeváltás magasabb, mint általában a pénzpiacon, ennek hátterében az áll, hogy a bankinál kockázatosabb portfóliót építenek. A 2008-as válság idején 8 százalék körüli volt a beváltási arány, „békeidőben” ennél jóval alacsonyabb.

A vezérigazgató megjegyezte: a hazai folyamatok sikerét az is tükrözi, hogy a garanciaállomány GDP-hez viszonyított aránya alapján Magyarország közvetlenül az európai élmezőnyhöz tartozik, a magyar 3,3 százalékos részarány bőven felülmúlja az EU 2,2 százalékos értékét. Franciaország és Portugália előzi hazánkat az Európai Unióban, a régiót tekintve vezetünk a kezességvállalásban.

A vezérigazgató kiemelte: a kezességvállalás iránti fokozott igényt mutatja, hogy nyár végére a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfoliójának volumene elérte az 1718 milliárd forintos szintet. Szintén a kezességvállalás fontosságát jelzi, hogy a KAVOSZ Zrt. közvetítésével nyár közepe óta igényelhető új, speciálisan a vállalkozások újraindítását segítő Széchenyi Kártya Go! Program termékeihez is kapcsolódik a Garantiqa készfizető kezességvállalása.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG