<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Profitveszteséget és eredményjavulást jelentett tavalyról a második legnagyobb francia autógyártó, a Renault és hasonlóan gyenge számokat közölnek sorra az európai autógyárak. A kereslet csökken, a hitelek drágulnak, az árverseny egyre erősebb. Ám miközben az európai piacok gyengélkednek, elképesztő bővülést mutatnak az olyan országok autópiacai, mint Brazília és Oroszország.

Csökkent tavaly a Renault profitja, miután negyedik éve folytatódott az európai kereslet csökkenése és élesedett az árverseny. Az adó és kamatfizetés, valami az egyszeri költségek leírása előtti eredmény 0,7 százalékkal csökkent egy év alatt, 1,09 milliárd euróra, a 2010-es 1,1 milliárd euróról. Az elemzők is nagyjából erre számítottak. Közben a nagy hazai rivális, a Peugeot Citroen még nagyobb, 27 százalékos esést könyvelhetett el 2011-ben. A nagy esés hátterében az áll, hogy a Peugeot nagymértékű készletcsökkentést hajtott végre tavaly a kereslet csökkenése miatt - írja a Bloomberg.

A Renault a folytatást illetően is egyre pesszimistább. Előrejelzésük szerint idén 3-4 százalékkal eshet vissza az európai autópiac, így ez már az ötödik csökkenő év lesz. A vállalat korábbi bejelentése szerint 1,16 eurót fizetnének osztalékként, azonban több elemző szerint is el kell kezdeni felkészülni arra, hogy az osztalékot inkább az idei és jövő évi veszteségek kompenzálására költi majd a Renault.

A cég eladási mutatói egyébként nem voltak annyira rosszak. A globális szállítások, tehát amikben benne vannak a nem európai piacok is, 3,6 százalékkal bővültek, rekordszintű, 2,72 millió személyautóra és könnyű teherautóra, több mint kompenzálva az európai visszaesés okozta kiesést. Az éves eredmény 9,4 százalékkal ugrott, 42,6 milliárd euróra. Mindeközben az összeurópai autópiac európai eladásai 1,4 százalékkal estek tavaly, 13,6 millió darabra. A Renault és Peugeot egyaránt 8 százalékkal kevesebb autót értékesített hazai terepen, mint egy évvel korábban.

Miközben az európai piacok szenvednek, jelentős fellendülés és keresletbővülés kezdődött a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) piacain. Tavaly Brazília a második helyre taszította le Németországot, mint a Renault legnagyobb vásárlója. A brazil eladások 21 százalékkal ugrottak éves alapon. Ennél is brutálisabb növekedést mutatott az orosz autópiac, ahol a Renault 60 százalékkal több autót adott el tavaly, mint 2010-ben. Oroszország így a francia cég negyedik legnagyobb vásárlója lett a 2010-es kilencedik hely után.

A Renault készpénzállománya 1,08 milliárd euróra bővült tavaly év végén, ez pedig bőven meghaladja a célul kitűzött félmilliárd eurót. A bővülő készpénzállomány az adósságállományt csökkenti és nem csak a Renault-nál. Az európai autógyártás nettó összes adóssága tavaly év végére 299 millió euróra esett az egy évvel azelőtti 1,14 milliárd euróról. A Peugeot, amely a német Volkswagen után a második európai autógyártó tegnap bejelentette, hogy eladja ingatlanállományának egy részét és a Gefco logisztikai cégben meglévő részesedését, miután az adóssága egy év alatt több mint megduplázódott. Míg 2010-ben még csak 1,6 milliárd, addig tavaly már 3,4 milliárd euró volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
hírlevél
Ingatlantájoló