1p
KKV
Profitveszteséget és eredményjavulást jelentett tavalyról a második legnagyobb francia autógyártó, a Renault és hasonlóan gyenge számokat közölnek sorra az európai autógyárak. A kereslet csökken, a hitelek drágulnak, az árverseny egyre erősebb. Ám miközben az európai piacok gyengélkednek, elképesztő bővülést mutatnak az olyan országok autópiacai, mint Brazília és Oroszország.

Csökkent tavaly a Renault profitja, miután negyedik éve folytatódott az európai kereslet csökkenése és élesedett az árverseny. Az adó és kamatfizetés, valami az egyszeri költségek leírása előtti eredmény 0,7 százalékkal csökkent egy év alatt, 1,09 milliárd euróra, a 2010-es 1,1 milliárd euróról. Az elemzők is nagyjából erre számítottak. Közben a nagy hazai rivális, a Peugeot Citroen még nagyobb, 27 százalékos esést könyvelhetett el 2011-ben. A nagy esés hátterében az áll, hogy a Peugeot nagymértékű készletcsökkentést hajtott végre tavaly a kereslet csökkenése miatt - írja a Bloomberg.

A Renault a folytatást illetően is egyre pesszimistább. Előrejelzésük szerint idén 3-4 százalékkal eshet vissza az európai autópiac, így ez már az ötödik csökkenő év lesz. A vállalat korábbi bejelentése szerint 1,16 eurót fizetnének osztalékként, azonban több elemző szerint is el kell kezdeni felkészülni arra, hogy az osztalékot inkább az idei és jövő évi veszteségek kompenzálására költi majd a Renault.

A cég eladási mutatói egyébként nem voltak annyira rosszak. A globális szállítások, tehát amikben benne vannak a nem európai piacok is, 3,6 százalékkal bővültek, rekordszintű, 2,72 millió személyautóra és könnyű teherautóra, több mint kompenzálva az európai visszaesés okozta kiesést. Az éves eredmény 9,4 százalékkal ugrott, 42,6 milliárd euróra. Mindeközben az összeurópai autópiac európai eladásai 1,4 százalékkal estek tavaly, 13,6 millió darabra. A Renault és Peugeot egyaránt 8 százalékkal kevesebb autót értékesített hazai terepen, mint egy évvel korábban.

Miközben az európai piacok szenvednek, jelentős fellendülés és keresletbővülés kezdődött a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) piacain. Tavaly Brazília a második helyre taszította le Németországot, mint a Renault legnagyobb vásárlója. A brazil eladások 21 százalékkal ugrottak éves alapon. Ennél is brutálisabb növekedést mutatott az orosz autópiac, ahol a Renault 60 százalékkal több autót adott el tavaly, mint 2010-ben. Oroszország így a francia cég negyedik legnagyobb vásárlója lett a 2010-es kilencedik hely után.

A Renault készpénzállománya 1,08 milliárd euróra bővült tavaly év végén, ez pedig bőven meghaladja a célul kitűzött félmilliárd eurót. A bővülő készpénzállomány az adósságállományt csökkenti és nem csak a Renault-nál. Az európai autógyártás nettó összes adóssága tavaly év végére 299 millió euróra esett az egy évvel azelőtti 1,14 milliárd euróról. A Peugeot, amely a német Volkswagen után a második európai autógyártó tegnap bejelentette, hogy eladja ingatlanállományának egy részét és a Gefco logisztikai cégben meglévő részesedését, miután az adóssága egy év alatt több mint megduplázódott. Míg 2010-ben még csak 1,6 milliárd, addig tavaly már 3,4 milliárd euró volt.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG