<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
A módszertani váltás hatása a most közzétett adatokban már nem jelentkezik, ezért lassulhatott a kiskereskedelmi forgalom növekedése júliusban, vagy más az ok?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,3 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Júniusban 4,1, májusban 4,9 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme.

A módszertan tehet róla

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője szerint a dohánykereskedelemben és az adatszolgáltatásban tavaly beállt módszertani változások hatása megszűnt, így az eddig irreális növekedési adatok korrigálnak.

A júniusi kiskereskedelmi forgalomnövekedés 4,1 százalékos volt, a módszertani hatásoktól megszűrt emelkedés azonban csak 1,6 százalék. Ehhez viszonyítva pedig a július havi eredmények valójában gyorsulást mutatnak. A szakértő úgy véli, a júliusi adatok összességében a várakozásoknak megfelelően alakultak, az év hátralévő részében továbbra is 2 százalék körüli kiskereskedelmi forgalomnövekedés várható - mondta.

Hozzátette: míg a reálbér növekedések gyorsíthatják, a forint további gyengülése visszavetheti a fogyasztást, ennek következtében a kiskereskedelmi forgalomnövekedést is.

Több pénze van az embereknek

Balatoni András, az ING Bank elemzője szintén kiemelte: a forgalomnövekedésben megfigyelhető lassulás elsősorban az adatgyűjtésben tavaly eszközölt változások következménye. A reálbértömeg jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban, amely egyre inkább megjelenik a fogyasztásban és gyorsítja a kiskereskedelmi forgalomnövekedést is - tette hozzá.

A szakértő előrejelzése szerint az emelkedő munkabérek és foglalkoztatottság eredményeként a lakossági bizalom is folyamatosan növekszik, így gyorsuló, éves szinten átlagos 5,5 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedésre számít az elemző.

A gyenge forint tehet a lassulásró
l

Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye szerint a lassulás oka, hogy a gyenge forint árfolyam miatt az import alapanyagok és a fogyasztási cikkek drágultak, így a háztartások kevesebbet költöttek. A közlemény ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az import termékek fogyasztói árát a világpiaci ármozgás is befolyásolja, ezért nemzetközi árcsökkenés ellensúlyozhatja a forintgyengülés hatását. 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a családi költekezés a gazdasági teljesítményhez igazodik, így továbbra is növekedésre lehet számítani, azonban mértéke előreláthatóan kisebb az első félévinél.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló