<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV

Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.

Hogyan veheti fel a legjobb kollégákat a cég?

Manapság kevés a jó szakember, az ő megszerzésükhöz és megőrzésükhöz pedig érdemes a HR-folyamatokat is rendszerben kezelni.

Ez onnan indul, hogy jön egy jelentkező egy álláslehetőségre, aki bekerül a rendszerbe, ezután megtörténik a kiválasztás, szerződéskötés, próbaidő letöltése, kötelező orvosi vizsgálat, munkavégzés évfordulója, majd egy hosszú eredményes együttműködés, és ha véget érne az együttműködés akkor a kilépés intézése és többek között a jogosultságok visszavonása. A rendszer ezt a folyamatot lekövethetővé és átláthatóvá teszi akár egy ember számára is, szemben a mai céges világban megszokottá vált helyzetekkel, amikor a HR-es kolléga a megszűrhetetlen emailmennyiség és az üzenetküldözgetés mellett egyszerűen nem elég hatékony ahhoz, hogy visszajelezhessen a jelentkezőknek időben. A cégek nem veszik észre ezt a terheltséget, márpedig ha a HR folyamatban lenne kezelve, meglenne a megfelelő támogatás és automatizáció, akkor a rendszer képes lenne a sokszor soha meg nem történő visszajelzés helyett, pár napon belül visszajelezni akár elutasítással, akár további instrukciókkal a jelentkezőknek. Így kialakítható egy világklasszis HR-részleg.

A MiniCRM egyébként így működik, a HR-es kollégáim nemrég jelezték vissza, hogy volt olyan jelentkező, aki külön megköszönte a visszajelzést, kiemelve azt is, hogy több mint harminc cég közül egyedül mi méltattuk válaszra őt. Én úgy gondolom, hogy ez alapvető elvárás és kötelesség, olyan, mintha bemész valahová, és köszönsz. Szomorú, hogy sok cég szinte semmibe veszi azokat az embereket, akik potenciálisan az ő csapatukat fogják majd erősíteni.

Képünk illusztráció. Fotó: PexelsKépünk illusztráció. Fotó: Pexels

Hogyan segíthet a rendszer a kollégák megőrzésében?

Például nálunk, ha valakit felvesznek, kap automatikusan egy kérdőívet, ahol kitölti, hogy mi a kedvenc étele, zenéje, mi a hobbija, stb. és amikor egy éve nálunk dolgozik, akkor kap egy köszöntést, egy apró figyelmességet – lehet, hogy például ez egy Youtube-playlist lesz. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de ez egy olyan figyelmesség és kedvesség, amelyet a kollégák örömmel vesznek. Ha három éve dolgozik nálunk, akkor meg kap egy vásárlási utalványt, és ezt lehet tovább fokozni.

A cégeknél, ahol nincs ilyen rendszer, gyakran felmerül, hogy de jó lenne valami hasonlót bevezetni, hiszen ez nagyon egyszerű. Csakhogy öt embernél ez még lehet, hogy működik, több mint 10 embernél azonban mindennek a fejben tartása esélytelen, borítékolható a káosz. Egy jó folyamat és egy automatizált rendszer segít menedzselni ezt is.

Ha sikerül felvenni és megtartani a kollégákat, mi a következő lépés?

Ahol emberek vannak, mindig akad valami probléma – a kolléga szabadságra menne, extraszabadságot kér, bedöglött az egere, új irodaszékre van szüksége, adóigazolást szeretne, stb. Ha ez úgy működik, hogy azok a kollégák, akik az irodavezetővel jóban vannak, soron kívül megkapják, amit akarnak, akkor lesznek néhányan, akik elégedettek lesznek, a többség azonban morgolódni fog, és előbb-utóbb felmond. Ha viszont transzparens a rendszer, és mindenki jelzi az igényeit, amit napon belül feldolgozunk, és reagálunk rá – mert a kollégát, aki a belső ügyfél, ugyanolyan fontos jól kiszolgálni, mint egy külső ügyfelet – akkor elkerülhető az ilyen típusú elégedetlenkedés.

Igaz, hogy a HR- és back office munka nem mérhető?

Nem igaz. Jól kell meghatározni a célokat és a lépéseket, akkor minden mérhető. Ettől a területen dolgozó kollégák is boldogabbak, mert a munkájuk mérhetően megjelenik a rendszerben. A mérésnek soha nem a megfigyelés a célja, hanem az, hogy a kollégák is és a vezetés is lássa a feladatokat és eredményeket, és ha szükség van rá, tudjuk, hogy fel kell venni még egy embert.

A kollégák megvannak, a back office működik – hogyan tudja ellenőrizni a cégvezető a céget a rendszer segítségével?

Ha a cégvezető távol van, vagy benne van egy nagyobb projektben, a vezetői dashboard megoldást biztosít arra, hogy távolról is tudja ellenőrizni azt, hogy hogyan áll a cég. Ez a kollégáknak is megnyugvást jelent, ad egy támpontot, mindenki tudja milyen irányba kell menni és a cég halad tovább a kijelölt úton.

Azoknak, akik kíváncsiak arra, hogyan lehet hatékonyan céget építeni, Egerszegi Krisztián a Cégépítők podcastet ajánlja. A komoly szakmai értéket hordozó podcastről interjúsorozatunk harmadik részében olvashatnak bővebben.

Címkék: KKV Cégépítés HR
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG