1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Tavaly 5,4 százalékkal emelkedett az ipari termelés volumene, míg 2010-ben több mint 10 százalékos volt a növekedés. 2011 első félévében még dinamikusan bővült az ipari termelés, a második félévben a kedvezőtlen konjunkturális hatások miatt azonban csökkent a termelés. A belső keresletet továbbra is alacsony, míg az export növekedési üteme is jelentősen csökkent.

Az elmúlt évben az ipari termelés motorja a járműgyártás volt, ugyanakkor a termelés növekedésében meghatározó szerepet játszó híradás-technikai berendezések és elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet áprilistól csökkent. Decemberben a munkanaphatástól megtisztított index 6,7 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 7,4 százalékkal csökkent.

2011-ben az ipari termelés az előző évhez mérve 5,4 százalékkal nőtt. 2010-ben még mintegy 11 százalékos növekedést figyeltek meg. 2011 folyamán az ipari kibocsátást két eltérő dinamikájú félév alakította: a második félévben a növekedés lassult, közel harmada volt az első félévinek. A legnagyobb mértékű volumenbővülést februárban (15%), a legkisebbet júliusban (0,5%) regisztrálta a KSH.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 decemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 2,8, a csekély súlyú bányászaté 22,6 százalékkal emelkedett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,6 százalékkal csökkent, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2011 decemberében a 2010. decemberi átlagos középhőmérsékletnél 3,9C-kal magasabbat mértek).

Decemberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben regisztráltak termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés egyhatodát képviselő járműgyártás termelése 1,7 százalékkal nőtt, amihez nagyrészt a közúti gépjármű gyártása szakágazat járult hozzá; az alkatrészgyártásban viszont visszaesés figyelhető meg. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari termelés közel egyötödét képviselő, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3,2 százalékkal kisebb volt, mindenekelőtt a híradás-technikai berendezések exportkereslet csökkenése miatt.

Enyhén emelkedtek decemberben a hazai élelmiszer-eladások

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,1 százalékkal emelkedett, elsősorban az értékesítés egyharmadát kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően; a hazai eladások csak kismértékben nőttek. Átlag feletti volumenbővülést regisztráltak még a közepes súlyú a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék (10,1%), valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában (5,5%) is. Hasonlóan az előző hónaphoz, az alágak közül a legnagyobb mértékben, 18,9 százalékkal a villamos berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

2011-ben az ipar nemzetgazdasági ágazatai közül a csekély súlyú bányászat termelése 16,1 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva (2010-ben még több mint 20 százalékos visszaesést regisztráltunk). Az energiaipar volumene 1,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, akkor 1,0 százalékos növekedést mértek.

Minden hónapban nőtt a járműgyártás

A feldolgozóipari termelés volumene 2011 egészét tekintve 5,8 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. A tavalyihoz hasonlóan a termelés szintje novemberben érte el csúcspontját. 2011-ben a feldolgozóipar 13 alága közül kilencben figyelhető meg termelésbővülés. A három legnagyobb súlyú alág közül a járműgyártás kibocsátása 11,8 százalékkal nőtt, ezzel szemben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,4 százalékkal csökkent – a két gépipari alágból a járműgyártás az év minden hónapjában növekedett, utóbbi viszont csak az első három hónapban.

2011 folyamán az élelmiszer, ital és dohány gyártását egy kismértékű bővülés jellemezte (2,5%), ami a kivitel élénkülésének az eredménye. A második félév erősebb volt az elsőnél; a legnagyobb növekedési ütemet (10,8%) augusztusban figyelték meg. Az alágak közül a legnagyobb mértékben (44,1%) a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása nőtt.

Lassuló ipari export

Az előző évhez képest 2011-ben az ipari export növekedési üteme erőteljesen lassult. Az éves kivitel 7,6 százalékkal nőtt, decemberben viszont az export csak az éves átlag alatti mértékben, 2,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A külpiaci értékesítés szintje novemberben tetőzött (ugyanúgy, mint tavaly), a 2010 azonos időszakához mért növekedési ütem pedig januárban és februárban volt a legmagasabb (18,9%).

2011-ben a teljes ipari értékesítés 55,1, a feldolgozóipari értékesítés 70,5 százaléka került exportra. 2011-ben a feldolgozóipari export 8,0, decemberben 2,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés közel felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év utolsó hónapjában a feldolgozóipari export egynegyedét adó járműgyártás exportvolumene kismértékben, 2,0 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kivitelében számottevő, 10,5 százalékos visszaesés figyelhető meg.

Az ipar belföldi értékesítése 2011-ben 5,1, decemberben 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar hazai eladásai az év egészét tekintve 0,6 százalékkal mérséklődtek, míg decemberben 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az előző évek csökkenési tendenciáját folytatva a feldolgozóipar legnagyobb alága, a belföldi értékesítés egynegyedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása hazai eladásaiban 2011-ben visszaesés (3,3%), decemberben kismértékű növekedés (2,2%) figyelhető meg.

A feldolgozóipar hazai értékesítésének több mint egyötödét adó kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás belföldi eladásaiban 2011-ben 6,1 százalékos csökkenés következett be, volumenbővülést csupán januárban (8,5%) és decemberben (10,9%) mértünk. A feldolgozóipar hazai eladásaiból egytizeddel részesülő fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek belföldi értékesítésében a növekedési ütem az előző évihez képest több mint háromszorosára emelkedett: a volumen jelentősen, 13,7 százalékkal bővült.

A belföldi kereslet továbbra sem áll helyre

Decemberben a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 4,2 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 5,2 százalékkal emelkedtek, az új belföldi rendelések ezzel szemben 2,1 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 16 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2011. évi 1,9 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében mért – az előző évi 1,3 százalékos létszámcsökkenés után – 3,4 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. Az előző évihez képest az ipari termelés 2011-ben Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Nyugat-Dunántúlon (12,8%), a legkisebb Közép-Dunántúlon (1,6%) figyelhető meg.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG