<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Számlaadás, egyéni vállalkozás, milyen feltételekkel lehet uberezni?

Eddig az Uber-sofőröket olyan magánszemélyekként lehetett kezelni adózási szempontból, akik egyéb bevételre tesznek szert. 78 százalékos költségátalány mellett kellett megfizetni az szja-t és a járulékokat, ami a bevételre vetítve 33 százalék körüli adóterhet jelentett. Ez esetben nem volt elvárás a számlaadás sem - emlékeztet a Világgazdaság cikke.

Az új állásfoglalással változott a helyzet: a sofőröknek számlaképesnek kell lenniük, ami minimum egyéni vállalkozás elindítását jelenti. Ez azonban még kedvezőbb is a sofőröknek, hiszen az adóterhelésük így jóval kisebb lesz. Cserébe némi adminisztrációval kell majd számolniuk, hiszen a vállalkozást meg kell alapítani, és még a legegyszerűbb adózási rendszerben is külön bevallást kell készíteniük.

Itt van a NAV tájékoztatója az ubereseknek

Múlt héten az adóhatóság részletes ismertetőt közölt, milyen adózási formák, számlaadás vonatkoznak rájuk. Részletek >>>>

A Világgazdaság számításából az is kiderül, hogy az Uber sofőrjeinek a kata választása éri majd meg leginkább. A speciális adónemadminisztrációs terhe alacsony (csak bevételi nyilvántartás kell), miközben – a katásoknak megengedett hatmilliós bevételi határig – a főállásúaknak sem kell havi 50 ezernél több adót fizetniük. A másodállásban vállalkozóknak az adóteher 25 ezer forint. Persze a kata akkor éri meg, ha a bevétel nagyobb, a főállásúak esetében legalább havi százezer forintot össze kell hozni ahhoz, hogy pluszban jöjjenek ki a vállalkozók a dologból.

Főállásban a taxisok így is többet fognak keresni a magasabb fuvardíjak és a rekordalacsony üzemanyagárak miatt - jegyzi meg a lap

A 2500 kilométeres megtett (ebből 500 kilométert üresen leautózott) távolsággal egy hivatásos taxis zsebében havi félmillió forint marad. Feltéve, ha él az igencsak kedvező átalányadózás lehetőségével.

Könnyebb az indulás

Ez évi 15 milliós bevételig megtehető, míg a kata alkalmazását az átlagos taxis hatmilliónál nagyobb éves bevétele kizárja. A taxiknál az indulás nehéz (az óra, a sárga matrica, a kártyaleolvasó összesen 450 ezer forintba kerül legalább), míg az Ubernél elég egy okostelefon.

Az Ubernél nincs fix tagdíj sem, pusztán a bevétel 20 százalékát kell leadni, ami azonban az átlagos kétezer utaskilométernél már több, mint amennyit a taxisok fizetnek. Az Uber alacsonyabb árai a sofőrök bevételein látszanak meg leginkább: ugyanannyi munkával ők a taxisok pénzének kevesebb mint kétharmadát keresik meg - írja a Világgazdaság.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG