<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Több pénzt lehet külfüldre utalni vagy vinni különleges engedély nélkül, és ha engedély kell, azért sem kell már a központi bankhoz menni.

Több száz magyar céget érinthet kedvezően a ciprusi pénzügyminisztérium januári rendelete, amely újra kereskedelmi banki hatáskörbe helyezi a nagyobb összegű külföldi átutalások engedélyezését - írja a Baker Tilly Hungária adótanácsadó és könyvvizsgáló cég.

Kifejtik: vélhetően a ciprusi pénzügyi szektorban két évvel ezelőtt megingott befektető bizalom helyreállítására törekszik a ciprusi kabinet azzal, hogy január közepén egy pénzügyminiszteri rendelettel számos korábbi pénzforgalmi korlátozást enyhítettek. A cég szerint ez lehet az első biztató lépés abban a folyamatban, amelynek a végén - várhatón már idén tavasszal - feloldják a két évvel ezelőtt életbe léptetett pénzforgalmi korlátozásokat.

2 millió euró feletti utalásokhoz már nem kell a jegybank engedélye

A közleményben Kölber Ferenc, a Baker Tilly Hungária ügyvezető igazgatója a legfontosabb változásnak nevezi, hogy a rendelet értelmében a továbbiakban nem szükséges a Ciprusi Központi Bank külön engedélye a 2 millió eurót meghaladó - a szokásos üzletmenethez kapcsolódó - külföldre irányuló vállalatközi kifizetések esetén: az átutalási kérelmeket mostantól a számlavezető bankok is elbírálhatják.

hirdetés

Emellett mind jogi, mind természetes személyek esetében 10 ezerről 20 ezer euróra emelkedik az országból egy összegben, bankonként, szabadon kiutalható pénz összege. Akik készpénzzel hagynák el az országot, azok is az eddigi 6 ezer euró helyett immár 10 ezer euróval távozhatnak törvényesen.

Több száz magyar cég érintett

Az intézkedések 600-700 működő magyar céget érinthetnek - jellemzően nemzetközi cégstruktúrák tagjait - illetve, ezen felül szintén legalább több száz magánszemélyt is bizakodással tölthetnek el, hiszen két év után ez az első előrelépés a befagyasztott betétek kapcsán, illetve likviditáshoz juthatnak azok, akik 2013 márciusa óta sehogy, vagy csak nagyon nehezen férhettek hozzá betétjeikhez - mutatott rá Kölber Ferenc.

Hozzátette: a nemzetközi offshore-struktúrák kialakításában évtizedekig kulcsszerep jutott a Cipruson bejegyzett holdingcégeknek. Magyar vállalkozások is gyakran iktattak be a kedvező adózási feltételeket biztosító uniós szigetországban alapított holdingokat a nemzetközi tulajdonosi láncba, amelynek révén osztalék kifizetéseik éveken keresztül adómentesen hagyhatták el az Európai Uniót. A Baker Tilly Hungária vezetője szerint a moratórium miatt sokmilliárd forintnyi hazai vagy hazai társaságokhoz kötődő pénz "ragadhatott be" ideiglenesen Cipruson.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bűvésztrükk: 600 millió forint áfát tüntetett el a csaló család
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:55
Ötven cégből álló számlagyárat működtetett és összesen 600 millió forint áfát tüntetett el fiktív számlákkal egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezet.
KKV Honnan lesz pénze a hazai startupoknak?
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:19
Rohamléptekben növekszik a budapesti startup ökoszisztéma, az induló cégek pedig egyre több finanszírozási lehetőség közül választhatnak.
KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló