7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Az Egis nyeresége 43 százalékkal csökkent az üzleti éve harmadik negyedévében. Bár csökkenő belföldi forgalom mellett tudta növelni bevételét.
Kissé rontott éves árbevételi előrejelzésén az Egis, a gyógyszergyár az üzleti éve háromnegyedéves eredményei után 2-3 százalékra mérsékelte várható árbevétel-növekedését az idén a korábban jelzett 4-6 százalékról, jövőre pedig 2-5 százalékos növekedést vár. Poroszlai Csaba, a cég gazdasági igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján ezt egyrészt a cég számára kedvezőtlen jelenlegi devizaárfolyamokkal, valamint a hatóanyagexport visszaesésével indokolta. Hozzátette, hogy a stratégiai exportpiacokon az üzleti évben 7-8 százalékos, az októberben induló, 2013/2014-es üzleti évben pedig 6-10 százalékos növekedéssel számol a gyógyszergyár, miközben a hazai piacon a forgalom további szűkülését várja. A harmadik negyedév (április-június) eseményei közül kiemelte, hogy júniusban megtörtént az első kiszállítás Fehéroroszországba a dél-koreai Celltrionnal együttműködésben gyártott biohasonló termékből.

A társaság arra számít, hogy a következő üzleti évben számos kelet-közép-európai uniós országban bevezethetik a terméket, amely az első biohasonló, úgynevezett monoklonális antitest Európában. A jövő évi export várakozásaiban ezzel a termékkel is számol a vállalat, amitől a kelet-európai kivitel növekedése 5-10 százalékra gyorsulhat az idén várható 3-4 százalékról. Így ez a térség felzárkózhat a FÁK-piachoz, amely az Egis legdinamikusabban növekvő export piaca, ahol az idén 9-11 százalék között, jövőre 6-10 százalékos árbevétel emelkedést prognosztizált a gazdasági igazgató.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. 2 milliárd 923 millió forint konszolidált adózott eredményt ért el az üzleti évének harmadik negyedévében, ez 43 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, és jócskán elmarad az elemzők által várt 4 milliárd 53 millió forintos profittól.

A csütörtökön közölt, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült tőzsdei gyorsjelentés szerint a társaság árbevétele 34 milliárd 668 millió forint volt a 2013. április-júniusi időszakban, szinte pontosan megegyezett a bázisidőszakival.

A harmadik negyedévi nettó eredményét elsősorban a kedvezőtlen árfolyamhatások miatt kialakult negatív pénzügyi eredmény rontotta, ezen a soron 1,5 milliárd forint veszteséget könyvelt a cég. A kilenc havi adatok viszont közel 2 milliárd forintos pénzügyi nyereséget mutatnak.

Csökkent a belföldi forgalom

A gyógyszergyár a tavaly október 1-jén kezdődött üzleti évének első kilenc hónapjában 17 milliárd 85 millió forint profitra és több mint 100 milliárd forint árbevételre tett szert, nyeresége 1,1 százalékkal, bevétele 1,9 százalékkal haladta meg az előző évi bázist.

Az első három negyedév üzleti eredménye 16,3 milliárd forint lett, 11 százalékkal kisebb az előző évinél. Az egy részvényre jutó eredmény 2194 forint volt a folyó üzleti év első kilenc hónapjában az előző évi 2170 forinttal szemben.

Az Egis belföldi forgalma a harmadik negyedévben 4 százalékkal mérséklődött, míg a kilenc havi értékesítés 21 milliárd 720 millió forintos értéke 9 százalékkal kisebb az előző évinél.

Az export jól ment

Az exportpiacokon ugyanakkor folytatódott a növekedés: a harmadik negyedévben 92,2 millió eurót ért el a kivitel, ami a bázishoz képest 1 százalékos emelkedés, az első kilenc hónap 269,3 millió eurós értéke pedig 7 százalékkal több az előző évi bázisnál.

Az első 9 hónap adatai alapján Oroszországban és a FÁK-régióban együttesen 7 százalékkal 130,1 millió euróra nőtt az árbevétel. Ezen belül az oroszországi kivitel 4, az ukrajnai 24 százalékkal bővült, az egyéb FÁK-országokba pedig 13 százalékkal emelkedett a kivitel. A kelet-európai piacon 3 százalékkal 92 millió euróra növelte kivitelét a gyógyszergyár.

Az egyéb országokba irányuló gyógyszerexport 31 százalékkal 16,3 millió euróra, a hatóanyag-kivitel 10 százalékkal 30,9 millió euróra nőtt.

Az Egis kilenc hónap alatt 7,9 milliárd forint beruházást valósított meg, ez 7 százalékkal kevesebb az előző üzleti év időarányos adatánál. Kutatás-fejlesztésre 9 milliárd forintot költött, ami 9,4 százalékkal több a bázisidőszakinál.

Az Egis részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában kereskednek, a papír a csütörtöki kereskedést 20 510 forinton, 1,87 százalékos gyengüléssel zárta. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 22 430, a legalacsonyabb 15 600 forint volt.

Az Erste Befektetési Zrt. elemzése szerint elmaradt a pozitív meglepetés, hiszen a devizaárfolyamok alakulása jelentős veszteséget okozott a cégnek, a nettó eredmény több mint 40%-kal esett vissza.

Az eredmény mesze elmaradt az elemzők által várttól, de nagyrészt megfelelt a mi konzervatív becslésünknek. Az árbevétel nem változott, az üzemi eredmény viszont csökkent. Az Egist is sújtja a gyenge rubel és az időszak végére kedvezőtlenül alakuló árfolyamok. Bár ezekre számítani lehetett, a negatív hatás mértéke az elemzők többségét váratlanul érte, így nem zárható ki, hogy az elmúlt időszak árfolyamcsökkenése után tovább mehet lefelé a papír. Hamarosan megjelenhet a piacon a Celltrionnal közös biohasonló készítmény, ami lökést adhat majd az árfolyamnak.

A KBC Equitas elemzése szerint harmatgyenge negyedéves gyorsjelentéssel állt elő az Egis. A Richterrel ellentétben a kisebbik hazai gyógyszergyártó minden lényeges soron alulmúlta az elemzői konszenzust, ráadásul egyes esetekben bő kétszámjegyű eltérést produkált. Ahogy fogalmaztak: az elszomorító gyorsjelentést vélhetően a részvényesek sem hagyják majd szó nélkül, akár nagyobb eladói nyomás is helyeződhet a gyógyszerpapírra rövidebb távon.

Az értékesítés 79 százalékát adó külföldi piacok (+1%) ellensúlyozni tudták a hazai forgalom visszaesését, pedig a devizaárfolyamok bázisnál kedvezőtlenebb szintje még vissza is fogta az export értékének bővülését.

Hiába ért el a FÁK-régióban 2 százalékkal nagyobb árbevételt az Egis, mint egy évvel korábban, a legnagyobb piacának számító Oroszországban 1 százalékos zsugorodást kellett elszenvednie euró alapon. Ebben komoly szerepe lehet annak, hogy a piaci forgalom átmeneti lassulása mellett az euró gyengült rubellel szemben.

Ukrajna és az egyéb FÁK-államok viszont jól teljesítettek. Belorusszia különösen erős időszakot zárt, ráadásul a tárgynegyedév során itt debütált az első biohasonló készítmény, aminek piacra dobása megegyezik a menedzsment korábbi jelzésével. A dél-koreai Celltrionnal még 2010-ben kötött együttműködési szerződést 8 biohasonló készítményének értékesítésére, aminek első gyümölcsét most arathatta le az Egis. Gyengélkedett viszont a kelet-európai értékesítés.

A legnagyobb csalódást a nettó eredmény tartogatta, a 2,9 milliárd forintos nyereség 36 százalékkal vétette el az elemzői várakozást. Ennek hátterében a Richterhez hasonlóan a gyenge pénzügyi eredmény okolható. A kedvezőtlen eltérés teljes egészében az Egis számára fontos devizaárfolyamoknak a forinthoz képest a negyedév végén elért kedvezőtlenebb szintjével magyarázható (valószínűleg a rubel gyengülése okolható), aminek következtében 1,5 milliárd forintos pénzügyi vesztesége keletkezett.

A gyorsjelentés hatására elképzelhető, hogy az elemzők visszavágják várakozásaikat az idei évvel kapcsolatban, ami miatt rövid távon a részvények árfolyama is nyomás alatt állhat.



A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG