1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Európa szerte a legtöbb cég a közép-európai régióban válik fizetésképtelenné, azon belül is Magyarországon. Az idei első negyedévben minden negyedik Európában csődbe ment cég magyar volt. A bedőlési hullám leginkább az építőipart és a bank-és biztosítási piacot veszélyezteti.

A Bisnode csoport felmérése szerint a korábbi évekhez hasonlóan 2012 első negyedévében is jóval több cég alakult, mint amennyi csődbe ment a vizsgált 12 európai országban (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Svájc, Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia). Az első negyedév adatai szerint közel 147 ezer céget alapítottak ezekben az országokban, melyből több mint 11 ezret (7 százaléka az összes cégalapításoknak) Magyarországon. Fizetésképtelenné több mint 20 ezer cég vált, melynek több, mint 25 százaléka magyar cég. Ez nagyon magas arány, azonban az összehasonlításban azt is figyelembe kell venni, hogy az egyes országokban különböző a jogi szabályozás, máshogy működik a csődtörvény.

Az elemzés szerint a gazdaság helyzetét leginkább a fizetésképtelenségi eljárások arányának változása mutatja meg. Hazánkban az eddig is igen magas szám folyamatosan nőtt, és egy év alatt már 33 százalékkal több cég került csőd vagy felszámolás alá, mint korábban.

Közép-Európában a legnagyobb a bedőlési hullám

Az adatok alapján a vizsgált 12 országból csak 4-ben (Dánia, Németország, Norvégia, Csehország) nem emelkedett az első negyedévben a fizetésképtelenség miatti megszűnések száma az előző év azonos időszakához képest. Az eljárások száma egy év alatt Finnországban, Lengyelországban és Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben (Finnországban közel megduplázódott a számuk). Régiók szerinti bontásban egyértelműen Közép-Európát sújtják leginkább a cégbedőlések, és itt volt tapasztalható számukban a legnagyobb emelkedés. Míg a mi régiónkban 24,9 százalékkal nőtt a cégbedőlések száma, addig a német nyelvű országoknál csupán 1,8 százalékkal, míg az északi régióban 3,8 százalékkal.

Európa szerte a cégalapítási index csökkenést mutat, míg a fizetésképtelenségi index növekedést. A legtöbb európai országban 2011 végéhez viszonyítottan, rosszabb helyzetben vannak a cégek: sokkal többen mentek csődbe, mint az azt megelőző években. A Bisnode Csoport szerint azonban a jelenlegi világgazdasági helyzetet tekintve, ez az eredmény egyáltalán nem meglepő. A fizetésképtelenségi ráta növekedése arra utal, hogy Európa gazdaságát a válságon kívül a kormányok kiegyensúlyozatlan és bizonytalan környezet is befolyásolja.

Az építőipar van a legnagyobb veszélyben

A Bisnode csoport iparágakra készített statisztikájából jól látszik, hogy a legveszélyeztetettebb iparágak Európában az építőipar, illetve bank- és biztosítási piac, melyek közel 9 - 10 százalékos fizetésképtelenségi növekedést mutatnak egy év alatt. Mindezek mellett a mezőgazdaságban, bányászatban Európa szerte mérséklődött a fizetésképtelenség 2011 első negyedévéhez képest.

A cégalapítási kedv a legtöbb országban csökkent, a közép-kelet európai régióban igen erősen. A legnagyobb mértékű visszaesést Lengyelországban, és Magyarországon mérték, amely a bizonytalan gazdasági helyzetnek és az egyszerűsített cégbejegyzési eljárás megszűnésének tulajdonítható.  A DACH régióban a cégalapítási kedv mérsékeltebben csökkent, a legrosszabb 9 százalékos visszaesést Ausztriában regisztrálták. Az északi országoknál növekedés figyelhető meg a cégalapítási kedvet tekintve, egyedül Svédországban tapasztalható kismértékű visszaesés.

A vizsgált országokban többségében a szolgáltató szektorban alakult a legtöbb cég, és ebben nincs szignifikáns különbség a régiók tekintetében. Az újonnan létrejött cégek több mint 80 százaléka a szolgáltató iparág részét képezi. Magyarországon is a szolgáltatási szektorban alakul a legtöbb vállalkozás, ezt követi a kereskedelem majd a válság által igen erősen sújtott építőipar. Az építőiparban hagyományosan sok cég alakul, melynek oka, hogy ebből a szektorból nehezen váltanak a cégtulajdonosok, illetve magyar hagyomány, hogy a rosszul működő, tartozásokat maguk után hagyó építőipari cégek más néven, de azonos vezetővel alakulnak újra.

Keleti József a magyar Bisnode Csoport  Country Managere elmondta, hogy egész Európára jellemző a fizetésképtelen cégek száma az emelkedése. Véleménye szerint ezért már nemcsak a hazai cégekkel való üzletkötés esetén érdemes körültekintőnek lenni, hanem külföldi export vagy import esetén is szükséges az adott vállalkozásnak alaposan utánanézni.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG