TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Egyre tudatosabban tájékozódnak és döntenek a hazai vállalatok lízingelési kérdésekben. Az aktívan lízingelő vállalatok negyede egy éven belül tervez eszközbeszerzést, és döntő többségük továbbra is lízingben gondolkodik.

A CIB Bank és a GfK közös, a lízingszolgáltatást igénybe vevő vállalatok körében készített felmérésből kiderült, hogy a cégek 26 százaléka tervez a következő egy évben jelentősebb eszköz vagy ingatlan beruházást. A kutatás szerint az 500 millió forint feletti árbevételű társaságok nagyobb léptékű fejlesztésekben gondolkodnak. A beruházási szándék leginkább a logisztikai vállalatokat jellemzi, emellett a szállítási iparágban a megkérdezett társaságok közel negyede biztosnak, további 14 százalékuk pedig nagyon valószínűnek mondta, hogy az idén nagyobb beruházást hajt végre. Hasonlóan jelentős a beruházási szándék a mezőgazdasági vállalatoknál és az ipari- építőipari társaságoknál is.

Forrás: CIB

 

A lízingpiac növekedése összességében biztató képet mutat: átlépte a százmilliárd forintot az első negyedévben lízinggel finanszírozott összeg, amire öt éve nem volt példa az év első három hónapjában.

A Magyar Lízingszövetség legfrissebb adatai szerint a január-márciusi időszakban 107 milliárd forint volt a finanszírozott összeg a lízingpiacon, ami 20 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának adatát. Tavaly 24 százalékkal nőtt a lízingpiac, megközelítve öt évvel korábbi méretét. „Az első negyedév lízingpiaci adatai valamint a kutatás is megerősíti, nem tört meg a növekedés irama, miközben a bővülésnek újabb lendületet adhat a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának kibővítése is. Ezen felül nagyon pozitív, hogy a vállalatvezetők egyre tudatosabbak, és hosszú távon működő döntéseket hoznak, kikérik pénzügyi tanácsadóik véleményét és igénylik tanácsaikat” – hangsúlyozza Pituk Attila, a CIB Lízing lakossági és kisvállalati szegmens vezetője.

Lízingből, de mit?

A megkérdezett lízingelő vállalatok általában továbbra is a gépjárművek, illetve szállító eszközök beszerzésében gondolkodnak: a beruházni szándékozó társaságok 60 százaléka haszonjárművet és további 15 százalékuk autót kíván vásárolni, míg ötödük gondolkodik gépsorok, 12 százalékuk ingatlan és alig 4 százalékuk IT beruházásban. A jelenleg lízingelő cégek nagy többsége gondolja úgy, hogy beruházási terveit lízing segítségével valósítja meg A gépjármű-beszerzések, a gépberuházások, de még az IT-beszerzések jelentős részét is pénzügyi lízinggel finanszíroznák a vállalatok, egyedül az ingatlanberuházások esetén kerülnek előtérbe más formák. A felmérésben résztvevő vállalatoknak kevesebb, mint a negyede használna fel saját tőkét a tervei megvalósításához, 21 százalék uniós- vagy egyéb állami finanszírozásból biztosítaná a szükséges önerőt, és amíg 12 százalékul gondolkodik hagyományos hitel felvételében, addig döntő többségük, 63 százalékuk számol pénzügyi lízinggel.

A lízing mellett szóló legfőbb érv, hogy nem köti le a vállalat pénzügyi erőforrásait, de a megkövetelt önerő nagysága mellett fontos szempont az elérhető adómegtakarítás is. A szolgáltatást igénybe vevő cégeknek továbbra is döntő szempont az ár, ám a finanszírozás költsége (a THM), és a részletek nagysága mellett sokan már odafigyelnek olyan szempontokra is, mint a fizetés ütemezése, a beszerzendő eszközök amortizációja, vagy az adminisztráció mennyisége és az ügyintézés gyorsasága.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Címkék: KKV CIB Bank Lízing

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
hírlevél