<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
KKV
Az NGM gyorsan úgy döntött, ideje díjat alapítani, a hazai sikersztoriknak valóban szüksége van a reflektorfényre. Íme, az első három kiemelt.

Hirtelen ötlettől vezérelve díjat alapított a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy "ösztönözze és elismerje, valamint ismertté tegye" azokat a hazai kkv-kat, melyek kiveszik a részüket a növekedés beindításából és "példaként állhatnak más vállalkozások előtt". A szaktárca ezért havonta 3 díjat oszt majd ki, az első díjátadóra most, augusztusban került sor a Nádor téren.

A "Díj a sikeres vállalkozásokért" díj (tényleg ez a neve) három kategóriája: a hónap beruházója, a hónap induló vállalkozása és a hónap kkv-ja.

Bízzunk magunkban és a magyar gazdaságban

A díjátadón köszöntőbeszédet mondó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a kezdeményezés 3 szóban foglalható össze: elismerés, megbecsülés, példamutatás. A gazdasági miniszter szerint fontos, hogy elismerjék az itthon működő cégek bátorságát, ez mérettől függetlenül igaz, hiszen ezek a vállalkozások és vezetőik nap, mint nap kockáztatnak. Varga Mihály szerint továbbra is stratégiai cél, hogy Magyarország a régió legversenyképesebb országa legyen. A miniszter szerint fontos, kül- és belföldön egyaránt, hogy ha valaki meghoz egy befektetési döntést, akkor a magyar gazdaságra úgy gondoljon, hogy ide érdemes tőkét hozni. Varga reméli, hogy a díj inspirálni fogja a hazai vállalkozókat, azt kérte tőlük, hogy "bízzanak magukban, és persze a magyar gazdaságban".

Díj a stratégiai partnernek

Nézzük, kiket akar példaként állítani a magyar cégvezetők elé a gazdasági minisztérium! A hónap beruházója a TEVA Magyarország lett. Erős kezdés, Varga azonnal kitünteti az állam egyik stratégiai partnerét. A gyógyszergyár a beszállítókon keresztül közel 10 ezer ember megélhetését biztosítja, 2012-ben 7,5 milliárdnyi adót és járulékot fizetett be az államkasszába, az exporthoz pedig 173 milliárd forintos volumenben járult hozzá - sorolja a cég "érdemeit" az NGM. A TEVA 1,8 milliárdos beruházással fejleszti gyártósorát, ebből 361 milliót vissza nem térítendő támogatásként az ÚSZT-ből kapott.

Elismerés az "édes" keleti nyitásnak

Az NGM is beállt a sorba és díjazta az egyedi csokoládékat gyártó chocoMe-t, mely már nemcsak az európai piacokat hódította meg, hanem egyre inkább terjeszkedik a tengerentúlon és Ausztráliában, jövőre pedig a magyar gyárak mellett üzemet adhatnak át Spanyolországban is. A Mészáros Gábor vezette cég rengeteg innovatív technológiát használ, folyamatosan kísérleteznek.

"Ez a cég egy kényszervállalkozásként indult, egy sörgyárnál dolgoztam 6 évig, ahonnan a válság miatt kellett eljönnöm. Ekkor döntöttem úgy, hogy vállalkozó leszek, 3 évvel ezelőtt egyszemélyes cég volt a mienk, én intéztem a beszerzést, de a takarítást is" - mesélt a nehéz kezdetekről Mészáros, aki ma már 25 embernek ad munkát, és több beszállítót is alkalmaz. Köszöntőbeszédében hangsúlyozta, a chocoMe stratégiájának fontos része a "keleti nyitás", hiszen ma már az ázsiai piacok fele is terjeszkednek. Mészáros annak idején bankkölcsönt is felvett, hogy elindulhasson, mint mondta, mindent kockára tett.

Díj a "tisztaságért"

Díjat kapott az egyetemi projektből indult Clariton, a Hand-in-Scan nevű gyártmányával, mely a ma egyre nagyobb problémát jelentő kórházi fertőzések visszaszorításában jelent áttörést. A cég neve itthon kevésbé ismert ugyan, de több nemzetközi innovációs díjat is bezsebeltek már és Szingapúrban is használják találmányukat. A Hand-in-Scan lényege, hogy a kórházi dolgozók ellenőrizhetik, elég alaposan mostak-e kezet.

Mi alapján jár a díj?

A zsűri
A Varga Mihály által felkért szakmai zsűri:
- Felcsuti Zsolt, MPF, igazgatósági elnök
- Kozma András, Commerzbank, elnök- vezérigazgató
- Szegner Balázs, Equilor, üzletfejlesztési igazgató (elnök)

A hónap beruházójánál nem csak az számít, hogy a cég jelentősen hozzátegyen a magyar GDP-hez, pörgesse az exportot, az is külön szempont, hogy a beruházó diplomásokat, illetve szakképzett munkaerőt alkalmazzon. Ebbe a kategóriába a "beugró", hogy a cégnek az "elmúlt hónapokban 5 millió eurónyi beruházást kell kezdeményeznie" - hogy az intervallum pontosan mekkora és, hogy mi számít kezdeményezésnek, azt pontosan nem definiálta a gazdasági tárca.

Ha azt akarja, hogy Öné legyen a hónap kisvállalkozása, nem árt, ha szigorú fizetési morállal bír, nem épített le, emellett export- vagy beszállítói tevékenységet kell folytatnia - ha plusz pontokat akar szerezni Varga Mihálynál, akkor egy kis innovációra is szükség lesz. Az NGM előnyben részesíti a rugalmas foglalkoztatási formákat is az elbírálásnál.

Az export/beszállítói vonal (vagy annak 3 éven belüli tervbe vétele!) és a rugalmas foglalkoztatás előnyt jelent a hónap induló vállalkozása díjnál is, itt a leginkább a "tudatos tervezést" honorálja a szaktárca. Sok a nyom a latba a kutatás, vagyis a ha a cég "kutatási eredményeket hasznosít és aktív kapcsolatokat tart fenn kutatóműhelyekkel, egyetemekkel.

A minisztérium minden hónapban tehát egy nagy, és két kis- és közepes vállalkozást fog majd díjazni, mint írják a "zsűri független döntése" alapján. Utóbbi két kategória jelöltjei valóban kevés figyelmet kapnak idehaza, a szakmai közönség előtt régóta ismert a chocoMe és a Clarion sikersztorija, miközben idehaza kevesen tudják például, hogy az egyedi csokoládékat gyártó cég magyar.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG