2p
KKV
Vége az ínséges időknek, félév alatt több lett a lízingszerződés és a kihelyezett összeg. A jövőben az is számít, mi lesz a devizahitelesekkel.

A magyar lízingpiac az európaihoz hasonlóan növekedési pályára áll – olvasható a Magyar Lízingszövetség közleményében. Megjegyzik, hogy a bővülés "ráfért" az európai piacra, mivel 2010 és 2013 között a teljes portfólió 6,5 százalékkal csökkent. A magyar lízingpiacon ezzel párhuzamosan 40 százalékkal zsugorodott a teljes lízingportfólió.

Az európai lízingpiacon az elmúlt években csökkent az aktivitás: 2010-ben a Leaseurope-hoz tartozó vállalatok teljes portfóliója 231 milliárd euróra rúgott, míg 2013-ban 216 milliárd eurót tett ki.

A Magyar Lízingszövetség főtitkára az MTI-nek elmondta: Magyarországon az európaihoz hasonlóan alakult a piac 2010 és 2013 között, de a zsugorodás nagyobb mértékű volt. A szövetség tagvállalatai 2010 végén még 2137 milliárd forintos portfólióval rendelkeztek, 2013 végére 1480 milliárd forintra csökkent az állomány.

Lévai Gábor rámutatott: az európai piac valamivel előrébb jár, de az élénkülés első jelei már láthatóak a magyar lízingpiacon is. Az idei első félévben a lízingszerződések száma 10 százalékkal 35 ezerre nőtt, a kihelyezett összeg pedig 3 százalékkal 178 milliárd forintra emelkedett a tavalyi első félévi adathoz képest. A tagcégek az első félév végén 1306 milliárd forintos portfóliót kezeltek.

A devizahiteles kérdés rendezése is számít

A gazdaság bővülése a lízingpiacra is hatással lesz a szakember szerint. A már látható járműpiaci növekedés mellett a kis- és középvállalkozások eszközbeszerzéseinél is növekedés várható, ehhez hozzájárulhatnak az állami intézkedések, illetve a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, valamint az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja. A szövetség főtitkára kiemelte, hogy a jegybanki hitelprogram keretein belül finanszírozott beruházások 20 százalékát lízingkonstrukcióval oldották meg a vállalkozások. Eddig a Magyar Lízingszövetség 8 vállalata vett részt a programban - jegyezte meg.

Úgy vélte, a jövőbeni növekedéshez szükség van a devizahitelesek kérdésének rendezésére, ám ezt követően a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai által nyújtott konstrukciók hozzájárulhatnak a gazdaság, ezen belül is a kkv-szektor bővüléséhez.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG